Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 18:32 | Správy | Domáce správy

Štátny tajomník Klus o COVID pasoch: Niektoré európske krajiny sa obávajú jednej veci

Krajiny Európskej únie majú vôľu a snahu zaviesť digitálne zelené preukazy, takzvané COVID pasy, už 15. júna. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS) po skončení rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Podľa jeho slov téma COVID pasov bola jednou z hlavných tém diskusií ministrov pre európske záležitosti, pričom sa opäť vyzdvihol význam koordinovaných krokov pri riešení koronakrízy na úrovni EÚ - počnúc od spoločného nákupu vakcín až po plánované zavedenie COVID pasov, ktoré majú Európanom uľahčiť cestovanie. "Dúfam, že k 15. júnu, tak ako je to naplánované, budeme technicky pripravení to celé spustiť. Medzitým prebieha koordinácia technických riešení a testovanie," opísal situáciu a vyjadril nádej, že Slovensko sa naplno zapojí aj do testovania, aby nič neriskovalo a mohlo sa v polovici júna pripojiť k ostatným krajinám v EÚ.

Klus spresnil, že za slovenskú stranu na potrebnom riešení pracuje ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo informatizácie, pričom ministerstvo zahraničných vecí poskytuje potrebnú súčinnosť.

Aj napriek rečiam o koordinácii krokov však niektoré členské krajiny EÚ majú obavy, či sa podarí vydať COVID pasy včas, ešte pred letnými dovolenkami a prázdninami, a uvažujú o tomto type dokumentu v užšom formáte "regionálnych bublín". Holandsko to napríklad navrhuje pre krajiny Beneluxu. "Nepripúšťam si, že by to nemohlo vyjsť. Európska komisia už nastavila technické riešenia a teraz je na nás, členských štátoch, aby sme sa nedopustili nejakej blamáže. To by bola zlá správa pre občanov," vysvetlil. Zároveň však priznal, že podobné návrhy dostáva aj Slovensko. Ponuka prišla od susedov z Českej republiky. Maďarska a Rakúska, ale aj z Dánska a mimo EÚ z Izraela. "My však trváme na tom, že najschodnejšie je európske riešenie. Variant B v podobe bilaterálnych či regionálnych dohôd budeme hľadať, ak európske riešenie zlyhá," dodal.

Klus zdôraznil, že z hľadiska technického dolaďovania spoločných COVID pasov ide hlavne o to, ako zaistiť, aby sa citlivé zdravotnícke informácie nezneužili. Pripomenul tiež, že Slovensko sa minulý týždeň na mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) objavilo ako "žltá krajina". Na to Česká republika a Belgicko automaticky zareagovali a zrušili povinnosť karantény či testovania pre Slovákov prichádzajúcich na ich územie. Podľa jeho slov ďalšie európske krajiny by tento príklad mali nasledovať a vyradiť Slovensko zo zoznamu rizikových krajín, pričom Bratislava sa chystá urobiť rovnaké opatrenia voči menej rizikovým krajinám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných