Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 13:09 | Správy | Domáce správy

Slovenská filharmónia môže privítať už 250 návštevníkov: Koncert bude vysielať aj online

Slovenská filharmónia môže na základe uvoľnenia opatrení a informácií zverejnených v kultúrnom semafore privítať v Koncertnej sieni SF už 250 návštevníkov.

Vo štvrtok (13. 5.) odohrá symfonický koncert opäť so svojimi abonentmi a návštevníkmi. Koncert z Reduty so začiatkom o 19.00 h odvysiela aj v priamom prenose na stream filharmonia.sk. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Na úvod zaznie pod taktovkou hosťujúceho dirigenta Adriana Prabavu koncertná predohra Karneval, op. 92 Antonína Dvořáka, jedna z najznámejších a najčastejšie hrávaných skladieb českého skladateľa. Skomponoval ju v roku 1891 ešte pred odchodom do Ameriky.

Koncert bude pokračovať Brahmsovými Variáciami na Haydnovu tému, op. 56. "Vznikli v bavorskom Tutzingu, známom výletnom stredisku pri Starnberskom jazere, kam sa skladateľ uchýlil v letných mesiacoch 1873. Variácie boli skladateľovým predstupňom k tvorbe symfónií, o tri roky neskôr skomponoval svoju prvú symfóniu c mol," poznamenala Tolstova.

S menom skladateľa Maxa Brucha si hudobní priaznivci automaticky vybavia jeho Koncert pre husle g mol. Na svojom konte však má opery, piesne, zbory a tiež symfónie. V druhej polovici koncertu zaznie skladateľova Symfónia č. 3 E dur, op. 51, ktorú skomponoval v roku 1882 na objednávku Filharmonickej spoločnosti v New Yorku.

Na štvrtkový symfonický koncert SF prednostne pozýva držiteľov abonentiek Populárneho cyklu C. "Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov je potrebné vyzdvihnúť si vopred voľnú vstupenku (po predložení abonentky) v pokladnici SF," dodala Tolstova s tým, že dopredaj vstupeniek pre nových záujemcov bude od stredy 12. mája. Platba za vstupenku je možná iba bezhotovostne.

Koncerty s publikom pokračujú v SF dvoma symfonickými koncertmi – v piatok 21. mája uvedie výber Slovenských tancov Petra Breinera pod taktovkou skladateľa. V piatok 28. mája zaznie koncert orchestra Slovenská filharmónia a Slovenského filharmonického zboru pod taktovkou Daniela Raiskina, šéfdirigenta SF.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose