Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 11:15 | Správy | Domáce správy

Na zásahový tím sa valí kritika z každej strany: Bitka názorov pre utratenie medvedice

Medvedica, ktorá so svojimi mladými neustále vyberala kontajnery a neváhala sa dobíjať aj do obchodných a výrobných prevádzok v tatranských osadách, je pre ľudí nebezpečná a vo voľnej prírode by už neprežila.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Boli pre ňu a jej potomkov už len dve možné riešenia. Umiestnenie v ZOO alebo presídlenie do voľnej prírody v inej krajine. To sa ukázalo ako neuskutočniteľné, keďže si statnú medvedicu so štyrmi mladými nechcel nikto zobrať. Smutnú úlohu na seba zobral práve Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý bol na riešenie takýchto situácií zriadený už pred viac ako šiestimi rokmi. Kritike pre utratenie medvedice teraz čelia zo všetkých strán.

Bitka názorov

Šéf Zásahového tímu Michal Haring

Našou úlohou nie je primárne odstraňovať medvede, ale monitorovať ich pohyb, správanie, riešiť konfliktné situácie a v neposlednom rade sa venovať prevencii a osvete, aby sa podobné situácie opakovali čo najmenej. Usmrteniu konkrétneho jedinca predchádza dlhodobé monitorovanie jeho správania, návykov a aplikujú sa rôzne formy averzívnej terapie vo forme plašenia . Až po vyhodnotení, že správanie konkrétneho jedinca je nezvratné, nie je možný jeho opätovný návrat do prirodzeného prostredia, a že sa stáva ohrozením pre zdravie a bezpečnosť ľudí i majetok v danej oblasti, vieme pristúpiť aj k takémuto krajnému riešeniu. Po dobu môjho pôsobenia, čo je zhruba rok a pol, sme formu eutanázie použili na jedného jedinca medveďa hnedého v stredoslovenskom kraji a teraz týchto dvoch v Tatrách.

Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová

Vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície ORPZ v Poprade bol odstúpený podnet Štátnych lesov TANAP-u vo veci podozrenia zo spáchania prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Vykonávajú sa potrebné úkony a okresný popradský vyšetrovateľ rozhodne vo veci v zákonnej lehote,“ potvrdila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka

Myslím si, že polícia začala situáciu preverovať na základe medializovaných informácií. Ja som žiaden podnet nepodal. Bol som len vypočutý ako mnoho iných účastníkov toho celého. Ono sa to celé dialo bez nášho vedomia. Vyšetrovateľ nás prizval a žiadal od nás nejaké vysvetlenia, čo si o tom myslíme. To je celé.

Minister životného prostredia Ján Budaj

Vnímam to ako zastrašovanie Zásahového tímu pre medveďa hnedého, a tak promptné riešenie zásahu políciou považujem za veľmi neobvyklé. Chcem sa preto obrátiť na ministra vnútra Romana Mikulca, aby postup preskúmala policajná inšpekcia. Zákon o ochrane prírody a krajiny určuje zákonné oprávnenie, realizovať usmrtenie voči jedincom, ktorí môžu predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie i majetok ľudí.

Šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo

Naša inšpekcia sa s prípadom medveďa vo Vysokých Tatrách oboznámila ešte vlani. Z nášho pohľadu nedošlo k porušeniu zákona o ochrane prírody a krajiny, a z toho dôvodu nemohlo dôjsť ani k porušeniu zákona o poľovníctve. Nedošlo podľa mňa ani k porušeniu osobitných predpisov, takže nemôžeme hovoriť ani o podozrení zo spáchania trestného činu, ani správneho deliktu.

Hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Martina Petráňová

Medializované vyhlásenia o tom, že Štátne lesy TANAP-u podali trestné oznámenie vo veci dvoch usmrtených medveďov, nie sú pravdivé. Správca lesného majetku vo vlastníctve štátu a užívateľ poľovného revíru TANAP, sa s podnetom na prešetrenie postupu zásahového tímu pre medveďa hnedého, výsledkom ktorého bola smrť medvedice a jedného z jej štyroch mláďat, obrátil akurát na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Štátne lesy TANAP-u sú prekvapené vyjadreniami ministra životného prostredia Jána Budaja, ako aj generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová

Tri dvojročné medvieďatá, ktoré pri zásahu ušli, budeme pozorne monitorovať. Je veľký predpoklad, že sa vrátia ku kontajnerovému spôsobu života. Príroda je však nevyspytateľná a stále je tu šanca, že sa prispôsobia prirodzenému životu vo voľnej prírode. Ani tu to však nebudú mať vyhraté, lebo statné dospelé medvede ich nemusia vo svojom teritóriu tolerovať.

Zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler

Je nám ľúto, že sme neboli k tejto dlhodobo pripravovanej akcii prizvaní. Ako správci územia máme s nimi veľké skúsenosti. V priestore ostali tri medvieďatá bez matky a nevieme čo s nimi bude. Možno pri hlbšej spolupráci zo Zásahovým tímom, by bol výsledok iný a medvieďatá by sa dnes voľne nepohybovali v tomto priestore.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí