Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 16:15 | Správy | Servis

Môžu vám dať druhú dávku inej vakcíny? Prečítajte si názory odborníkov na kombinovanie očkovacích látok

Na Slovensku sa to udialo ako omyl, ktorý bol hneď odvolaný, v zahraničí sa čoraz častejšie zavádza nový spôsob očkovania – po prvej dávke jednej vakcíny zaočkujú pacienta druhou dávkou vakcíny inej značky.

Je to len núdzové riešenie, alebo môže priniesť aj pozitíva? Bude sa takto očkovať aj na Slovensku? Najmä v súvislosti s vakcínou spoločnosti AstraZeneca, ktorá si svojimi vedľajšími účinkami vyslúžila najväčšiu pozornosť, vznikli úvahy o tom, že by po nej bola ako druhá dávka podaná iná, napríklad Pfizer či Moderna. Viacero krajín už k tomuto kroku pristúpilo, no názory na kombinovanie vakcín sú rôzne.

„Je to postup, ktorý sa odporúčal aj v minulosti len ako núdzový,“ povedal infektológ Pavol Jarčuška, člen konzília odborníkov, ktoré nastavuje pravidlá a rokuje o nich s vládou. Ako pokračuje, „nie je to postup, ktorý je štandardný, dokiaľ nie je vyskúšaný v klinických štúdiách.“ V zahraničí však pribúda čoraz viac krajín, ktoré toto očkovanie dvoma vakcínami zaviedli a svojim občanom ho odporúčajú. Odborníkov zaujíma najmä efekt kombinácie mRNA a vektorovej vakcíny.

 

Britská štúdia

Veľká britská štúdia bude skúmať, či je možné kombinovať rôzne vakcíny proti COVID-19, použité v prvej a v druhej dávke. Kombinácia vakcín môže poskytnúť širšiu a dlhodobejšiu imunitu proti vírusu a jeho novým variantom a ponúka väčšiu flexibilitu pri očkovaní. Vedúci výskumu Matthew Snape z Oxford Vaccine Group uviedol, že dúfa, že získa 1 050 dobrovoľníkov, ktorí už dostali jednu dávku za posledných 8 až 12 týždňov. Na výskume sa už podieľa viac ako 800 ľudí, ktorí dostali dve dávky buď Pfizera, AstraZenecy alebo zmesi.

 

Ako jednotlivé vakcíny fungujú?

Pfizer a Moderna

mRNA vakcína neobsahuje žiaden vírus - ani mŕtvy, ani oslabený, ani živý. Vo vakcínach od Pfizeru a Moderny je len časť informácie vírusu – RNA, vložená do tukového obalu. Po zaočkovaní sa v tele začne tvoriť daná vírusová bielkovina. Tá nemá žiadnu schopnosť sa rozmnožovať či šíriť. Je však pre telo cudzia, a tak imunitný systém spozornie a začne proti nej bojovať. Po tom, ako sa mu to podarí, už si bude pamätať, čo robiť v prípade skutočného napadnutia.

AstraZeneca a Sputnik V

Imunitnú reakciu burcujú rovnako, ale používajú na to nielen RNA, ale aj DNA. Tú do tela dopraví nefunkčný vírus bežnej infekcie dýchacích ciest, ktorý sa nemôže množiť. Pri Sputniku V prvá a druhá dávka vakcíny nie sú rovnaké, v oboch sa používa na prenos DNA iný typ vírusu.

 

Na Slovensku sa vakcíny nemiešajú

Zuzana Eliášová, Ministerstvo zdravotníctva SR

Otvoriť galériu

- Aktuálne sa na Slovensku očkuje rovnakým druhom vakcíny, akou bol človek zaočkovaný prvou dávkou. V súvislosti s vakcínou AstraZeneca sa dnes podvečer zrealizuje stretnutie odborníkov, v nadväznosti na závery budeme následne informovať. Vakcín na druhú dávku očkovacej látky je dostatok. Prioritne sa očkujú tí, ktorí majú dostať druhú dávku, aby bol dodržaný odborníkmi odporúčaný časový rozostup. Faktom je, že na Slovensku je aktuálne dostatok vakcín a ďalšie prichádzajú, preto aj počet prvoočkovancov je vysoký a tempo je dobré.

 

Môže to mať vyššiu účinnosť

Marek Kajan, farmaceut a klinický výskumník, Očami farmácie

- Kombinácia rôznych vakcín je zaujímavý nápad. Teoreticky by sme mohli kombinovať výhody a dosiahnuť ešte lepšiu účinnosť. Niet divu, že sa to vedci rozhodli otestovať. Spojiť sily sa rozhodol aj výrobca ruského Sputnika V so spoločnosťou AstraZeneca. Zaregistrovali už niekoľko klinických skúšaní, ktorých cieľom je zistiť, aký benefit by mohla priniesť kombinácia týchto vakcín, ktoré fungujú na podobnom princípe. Kombinovanie vakcíny by mohlo pomôcť vyriešiť problémy so zásobovaním a tiež poskytnúť lepšiu ochranu proti novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2.

 

Fungovať to asi bude

Pavol Jarčuška, infektológ

Otvoriť galériu
Pavol Jarčuška
Zdroj: anc

- Robia sa rôzne klinické štúdie, kde sa kombinujú vakcíny tak, že prvá dávka od  jedného výrobcu jeden typ vakcín, napríklad vektorová, druhá mRNA. Alebo prvá dávka je AstraZeneca, druhá je Sputnik. Tieto štúdie prebiehajú, viac-menej nevieme ich výsledky. Malo by to asi fungovať, ale ako to bude fungovať a  nakoľko to bude účinné, na to nám dajú odpoveď až tie klinické štúdie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!