Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Nový fenomén pandémie: Množia sa ťažké postcovidové stavy, lekárka z Bánoviec o zápaloch aj obávaných trombózach

Pandémia koronavírusu pozvoľna každým dňom ustupuje. Paradoxne, objavuje sa nový fenomén! Výrazne narastá počet postcovidových komplikácií u pacientov, ktorí majú vážne ťažkosti aj týždne po prekonaní covidu.

Potrápil aj Vás ťažší priebeh covidu? Chceli by ste sa za pomoc pri liečbe niekomu poďakovať? Ozvite sa na tip@novycas.sk

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Pacienti, ktorí prekonali súvisiace závažné diagnózy ako infarkt myokardu, ochorenia pečene, hrubého čreva, nevládzu byť aktívni tak, ako pred ochorením SARS-Cov-2. Návrat do normálu je veľmi ťažký a zdĺhavý. A výnimkou nie sú ani pacienti, ktorí mali ľahký priebeh ochorenia. O konkrétnych poznatkoch rozprávala Soňa Lobotková, lekárka Interného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce, ktorá spolu s kolegami každý deň takýchto pacientov lieči.

Záťaž sa presúva na interné oddelenia

Podľa lekárky si konečne mohli zdravotníci na COVID oddeleniach trochu vydýchnuť a nápor na tieto oddelenia je zreteľne menší. Teraz však začína pociťovať väčší nápor interné oddelenie a objavujú sa v čoraz väčšom množstve pacienti, ktorí koronavírus prekonali a majú rôzne ťažkosti.

Otvoriť galériu
Ako postcovid syndróm sa označuje súbor príznakov, ktoré pretrvávajú alebo sa vyvíjajú po 12 a viac týždňoch od vzniku infekcie Covid-19, ktoré nie sú vysvetliteľné inou príčinou. V zahraničí je používané aj označenie long covid, čo zahŕňa širšie časové obdobie od 5 týždňa ďalej. Postakútny covid zahŕňa časové rozpätie 4-12 týždňov od vzniku infekcie Covid-19. Niektorí „postcovid“ pacienti prichádzajú na interné oddelenie v dlhšom časovom rozmedzí po prepustení z COVID oddelení, iní sú naopak preložení priamo po prekonaní akútnej fázy, po odpojení z umelej pľúcnej ventilácie k ďalšej liečbe, oxygenoterapii a následne k rehabilitácii na oddelení dlhodobo chorých, informuje Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK.

 

Ťažkosti po prekonaní covidu

Lekárka Soňa Lobotková vysvetľuje, že Covid-19 je choroba mnohých tvárí, čo platí i pre postkovidové stavy. Príznaky post-covid syndrómu sú podľa jej slov spôsobené dlhodobým, poprípade trvalým postihnutím pľúc, resp. iného orgánu, patrí sem i syndróm postintenzívnej starostlivosti. Ide o pacientov s dlhodobou intenzívnou starostlivosťou, ktorí boli odpojení od UPV a došlo u nich či už k atrofii svalov, polyneuropatii a iným následkom.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí