Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2021 16:15 | Správy | Servis

Matovič chce dva príspevky na dieťa nahradiť novým: Rozháda vyšší prídavok na deti rozvedených rodičov?

Vyššie prídavky na deti, ktoré od budúceho roku ohlásil minister financií Igor Matovič, nemusia znamenať len radosť, ale pre niekoho to môže byť aj problém - napríklad pre rozvedené rodiny či už so zvereným dieťaťom do výchovy jedného z rodičov, alebo so striedavou starostlivosťou.

V týchto situáciách navyše platí - ak dá štát viac, expartner môže dať menej. „Pozitívom je, že sa vôbec začalo hovoriť o reálnych, nie kozmetických opatreniach na podporu rodiny,“ hodnotí myšlienku nahradiť daňový bonus na dieťa a prídavok na dieťa novou dávkou Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík.

Lenže nie vždy je všetko tak ako chceme. Ale čo v prípade rozvedených párov s deťmi? Len detí v striedavke je na Slovensku vyše 10-tisíc. Detí, ktoré žijú v rozvedených manželstvách, je ešte ďaleko viac. Napríklad v roku 2019 rozviedli naše súdy 9 500 manželstiev a v 5 622 z nich bolo s maloletými deťmi. Čo robiť, keď sa rodičia nevedia alebo nechcú dohodnúť? A budú vyššie prídavky znamenať menšie alimenty?

 

Pokojne na účet pre dieťa

Iveta Kačkovičová, OZ Striedavá starostlivosť o deti, www.striedavka.sk

- Ak rodičia nežijú v spoločnej domácnosti, mala by byť možnosť delenia 200 eur na polovicu, prípadne jednoduchý model spravodlivého poukazovania celej sumy 200 eur na bezplatný bankový účet dieťaťa tak, aby bolo možné uhrádzať náklady na jeho potreby v domácnosti jeho otca a aj v domácnosti jeho matky, bez nutnosti platenia drahých advokátov, mediátorov, psychológov. Takto by bolo toto konkrétne nové opatrenie v súlade s blahom rodín a ich maloletých detí. Vždy je však v najlepšom záujme detí a ich rodičov, ak sa rodičia dohodnú.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: anc

Štát pridá, expartner vezme

Je otázne, či radosť z novinky budú mať aj rozvedení. Ak súd zveril dieťa do opatery jedného z expartnerov - tým, že jeden z partnerov, ktorý sa o dieťa stará, bude mať po novom vyšší príjem, znamená to, že od druhého rodiča dostane menej na výživnom. „V takomto prípade súd by mal súd prihliadať na takýto zvýšený príjem oprávneného rodiča a vzhľadom na konkrétne okolnosti by mal druhému rodičovi - povinnému - určiť nižšie výživné,“ komentuje situáciu právnička Kristína Absolonová špecializujúca sa na rodinné právo.

 

Ako je to pri striedavke

„Súčasný zákon v oblasti nároku a uplatňovania daňového bonusu je diskriminačný s priamym následkom na zvyšovanie sporov v rodinách maloletých detí. Pre otcov je najmä v časti textu ,,sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí ,matka, otec, iná oprávnená osoba‘ nevýhodný a vytvára občanov druhej triedy,“upozorňuje Iveta Kačkovičová z  OZ Striedavá starostlivosť.

„V prípade zverenia maloletého dieťaťa do striedavej starostlivosti by malo byť vyplácanie nového prídavku na dieťa ponechané na dohode rodičov, prípadne na rozhodnutí súdu, keďže sa o dieťa starajú rovnocenne a vo väčšine prípadov sa dokonca neurčuje ani len výživné na dieťa. Riešením je aj možnosť čerpať nový prídavok oboma rodičmi súčasne v rovnocennej – polovičnej - výške. Pri určenom výživnom by súdy mali priznať nový prídavok len jednému z rodičov a druhému určiť nižšie výživné, respektíve od jeho určenia úplne upustia,“ dodáva Katarína Absolonová z advokátskej kancelárie Absolonová | Kornhauser.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm I  Foto: istock

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?