Smotanový koláč s jahodami
Na 1 formu potrebujeme:
- 220 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 5 PL práškového cukru
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 200 ml kyslej smotany
- 2 PL oleja
- 1 fľašku jahodového kompótu
- hrubú múku na vysypanie
- tuk na formu
Príprava:
1. V mise zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom a cukrom. Do sypkej zmesi pridáme vajce, mlieko, smotanu a olej a vymiešame cesto, ktoré nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
2. Navrch poukladáme odkvapkané jahody, ktoré predtým obalíme v troche hrubej múky. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút, na záver urobíme skúšku špajľou.
Višňový dezert
Potrebujeme:
Na cesto: (ako odmerku používame pohár s objemom 250 ml):
- 4 vajcia
- 2/3 pohára cukru
- 3/4 pohára múky
- 2 ČL kakaa
- 1 1/2 KL kypriaceho prášku
- niekoľko lyžičiek silného čierneho čaju
Na želé:
- 2 sáčky tortového želé
- pohár šťavy z višňového kompótu
Na krém:
- 200 g masla izbovej teploty
- 2 balenia pudingového prášku (napr. jahodového á 40 g)
- 3 poháre višňovej kompótovej šťavy
- 1 PL práškového cukru
- 50 g horkej čokolády
Okrem toho: 1 veľký pohár višňového kompótu
1. Upečieme piškótu (môžeme aj deň vopred): vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Pridáme ich k vyšľahaným vajíčkam s cukrom a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech s rozmermi 25 x 35 cm vystlaný papierom na pečenie, uhladíme a pečieme 19-20 min. na 180 °C.
2. Pripravíme želé podľa receptu na obale (použijeme o niečo menej vody a dochutíme šťavou z kompótu). Piškótu pokropíme čajom a poukladáme na ňu odkôstkované višne. Na ne vylejeme želé. Koláč dáme do chladničky, kým želé celkom nestuhne.
3. Medzitým pripravíme čerešňový krém: vymiešame maslo s cukrom a postupne pridávame puding uvarený s višňovou šťavou. Puding by mal byť veľmi hustý. Krém rovnomerne natrieme na želé a na záver koláč ozdobíme strúhanou čokoládou a dáme na 2 hodiny do chladničky.