Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2021 09:39 | Správy | Domáce správy

Práca z domu môže byť vyhovujúca, ale má svoje negatíva: Sociologička upozorňuje hneď na niekoľko vecí

Práca z domu nie je vhodná pre každého človeka a ani pre každý typ práce, napriek tomu, že počas koronakrízy to fungovalo. Pre TASR to uviedla sociologička Marcela Šarvajcová z Katedry sociológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Reagovala tak na súčasnú situáciu, keď sa ľudia po uvoľnení opatrení vracajú do práce.

Problémom sa podľa nej stáva návrat do sídla pracoviska, ak je zamestnanec presvedčený, že vie svoju prácu vykonávať doma. „Stav počas krízy mu z pragmatických dôvodov vyhovoval, nadriadený však potrebuje mať zamestnanca k dispozícii na pracovisku. Osobná komunikácia a priame riešenie pracovných problémov sú pre zamestnávateľa veľakrát kľúčové a efektívnejšie,“ zhrnula s tým, že počas pandémie nového koronavírusu prešlo na prácu z domu široké spektrum zamestnaní. „Veľakrát aj také, ktoré predtým o tejto možnosti ani neuvažovali a táto forma práce nikdy nebola témou na diskusiu. Od začiatku marca však platí novela zákonníka práce, ktorá upravuje prácu z domu,“ poznamenala.

Ako ďalej dodala, niektoré spoločnosti a zamestnávatelia nechávajú svojich zamestnancov pracovať z domu už na stálo. „Samozrejme, existuje skupina ľudí a profesií, ktorým takýto štýl práce vzájomne vyhovuje, ide však o pracovnú sféru, ktorá v takomto režime čiastočne alebo úplne fungovala aj pred pandémiou. Sú to napríklad ľudia, ktorí pracujú s informačnými technológiami, v marketingu či kreatívnej oblasti,“ spomenula. „Je potrebné si uvedomiť, že dlhodobo pracovať z domu sa dá len v prípade, ak máte zabezpečené vhodné pracovné podmienky a dostatočný sociálny kontakt,“ zdôraznila. Podľa nej sa v prvých mesiacoch práce z domu táto možnosť ľuďom javila ako výhradne pozitívna. „V dlhodobom horizonte však absencia kontaktu s kolegami môže mať negatívne dosahy pre jednotlivca či pracovisko,“ pripomenula a doplnila, že rizikové skupiny sú predovšetkým ľudia, ktorí žijú sami alebo, naopak, ľudia z domácnosti, kde takto pracujú viacerí naraz.

Popri týchto veciach tiež sociologička upozorňuje na to, že rovnováha medzi pracovným a súkromným životom sa stáva výzvou pre súčasnú spoločnosť, pre zamestnávateľov aj zamestnancov. „Hoci v prípade práce z domu ušetríme čas na presun z práce a do práce, vo vlastnom záujme je potrebné dbať na pracovné prestávky, pravidelnú komunikáciu či kvalitu stravovania,“ ukončila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?