Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Jedinečné laboratórium približuje víziu sveta bez dymu

Vstúpte do laboratória ako z budúcnosti. Vedecké poznatky z oblasti fajčenia cigariet a ich moderných bezdymových alternatív sa teraz môžete dozvedieť nezvyčajným, no veľmi fas-cinujúcim spôsobom.

Spoločnosť Philip Morris na námestí pred bratislavským nákupným centrom Eurovea pred-stavila verejnosti výnimočné interaktívne laboratórium „Svet bez dymu“. Zaujímavosťou je, že sprievodcom nie je žiaden kurátor, ale virtuálny vedec profesor Dohorel. „Prostredníctvom svojich vynálezov demonštuje návštevníkom rozdiel medzi klasickou cigaretou a menej riziko-vými bezdymovými alternatívami, tiež zaujímavou formou vysvetľuje, čo je to niktoín, k akému procesu dochádza pri spaľovaní tabaku a opisuje rozdiel medzi horiacimi a nehoriacimi pro-duktmi,“ prezradila Beáta Kujanová, manažérka strategickej komunikácie Philip Morris.

Otvoriť galériu

Digitálny vedec sa s vami porozpráva

Fiktívny profesor Dohorel dokáže s návštevníkom priamo komunikovať a odpovedať na jeho zvedavé otázky cez monitor vďaka unikátnej interaktívnej technológii motion capture live. Herec, ktorý je ukrytý v inej miestnosti, má na tele a hlave umiestnených 18 bezdrôtových snímačov a špeciálne rukavice. V laboratóriu je rozmiestnený najmodernejší kamerový systém. Ten využíva infračervené lúče, ktoré zachytia aj oku neviditeľné vlnové dĺžky. Celá náročná technológia zaznamenáva pohyby tela a hlavy herca, ktoré sú následne prenesené na dopredu vytvorený digitálny model profesora.

Premyslený projekt

Na realizácii celého projektu sa podieľalo viac ako 100 profesionálov. Počas 5 mesiacov vý-roby odpracovali takmer 7 000 hodín, čo je možné sledovať na mnohých detailoch dotiahnu-tých do dokonalosti. V laboratóriu sú unikátne aj dva špeciálne digitálne röntgeny. Tie sú umiestnené pred nadrozmernými modelmi cigariet a pri ich posúvaní po celej dĺžke modelov je vidieť, ako bezdymové alternatívy fungujú vo vnútri. Zaujímavosťou sú aj holografické boxy, ktoré ukrývajú prototipy elektronických cigariet, ktoré sa na trhu objavia až budúci rok.

Otvoriť galériu

Miliardy do výskumu

Spoločnosť Philip Morris International sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet venuje viac ako 20 rokov a investuje do nich miliardy dolárov. Na základe vedecky podlože-ných štúdií dokazujú, že alternatívne fajčenie je preukázateľne lepšou voľbou oproti klasic-kým cigaretám.

Zatiaľ čo v cigarete horí tabak, a tým vzniká dym, ktorý je plný toxických látok, tak zariade-nie na nahrievanie tabaku ich produkuje v priemere o 95 % menej, pretože v procese nevzniká decht ani oxid uhoľnatý, teda dve z najškodlivejších zložiek tabakového dymu. „Prostredníc-tvom laboratória sa fajčiarom snažíme vysvetliť rozdiel medzi horením a zahrievaním tabaku a prečo nastal čas zvážiť lepšie alternatívy. Najmodernejšie technológie 21. storočia nám dnes túto šancu dávajú,“ doplnil Petr Šedivec, generálny riaditeľ Philip Morris Slovensko.

Poučná prehliadka iba pre vás

Laboratórium „Sveta bez dymu“ bude verejnosti sprístupnené od 8. až do 26. mája 2021. Z dôvodu pandemických opatrení je expozícia prístupná vždy iba jednému návštevníkovi, ktorý si ju môže do sýtosti užiť. So „Svetom bez dymu“ a profesorom Dohorelom sa môžete zo-známiť aj na www.svetbezdymu.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris Slovakia s.r.o.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi