Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2021 14:43 | Správy | Domáce správy

Spor pre usmrtenie medveďov, šéf štátnych lesov TANAP-u: Populácia šeliem potrebuje manažment

Situácia s uspatím medveďov dokazuje, že vo Vysokých Tatrách je potrebný "racionálny a systematický manažment populácie medveďa hnedého, založený na odborných základoch".

Tvrdí to riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Ján Marhefka. S podnetom na prešetrenie postupu ochranárov sa lesy v stredu (5. 5.) obrátili na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP).

Marhefka považuje za opovážlivé, ak ich ako správcu územia a užívateľa poľovného revíru, kontaktuje zásahový tím pre medveďa až po zásahu. "Domnievame sa, že tento postup bol prinajmenšom neštandardný, ak nie nezákonný. Práve preto je mimoriadne dôležité celú záležitosť riadne prešetriť, aby sa situácia v budúcnosti nezopakovala," uviedol.

Šéf Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo považuje zásah Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR proti medveďom za zákonný a v súlade s predpismi. Inšpekcia sa s prípadom medveďa vo Vysokých Tatrách oboznámila ešte vlani. "Z nášho pohľadu nedošlo k porušeniu zákona o ochrane prírody a krajiny a z toho dôvodu nemohlo dôjsť ani k porušeniu zákona o poľovníctve," priblížil Jenčo. Nedošlo podľa neho ani k porušeniu osobitných predpisov, takže nemôžeme hovoriť ani o podozrení zo spáchania trestného činu, ani správneho deliktu.

Prípad preveruje aj polícia. Hovorkyňa krajského riaditeľstva polície v Prešove Jana Ligdayová pre TASR ozrejmila, že polícia začala v prípade konať na základe telefonátu riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u vedeniu obvodného oddelenia polície vo Vysokých Tatrách. "Obsahom tejto informácie bolo aj vyjadrenie z podozrenia zo spáchania trestného činu, zároveň polícia v danej veci konala aj na základe medializovaných informácií," uviedla Ligdayová. Riaditeľa podľa nej vypočuli.

Situáciu kritizuje minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Hovorí o zastrašovaní zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR mobilizoval a usmrtil v noci z nedele (2. 5.) na pondelok (3. 5.) dva jedince medveďa hnedého nachádzajúce sa pri kontajneroch na komunálny odpad v meste Vysoké Tatry. Usmrtenie medveďov bolo podľa ochranárov "najkrajnejším riešením". Tri zvyšné medvede, ktoré počas zásahu utiekli, bude zásahový tím naďalej monitorovať. Nočný zásah považujú za "smutný následok dlhodobo neriešenej situácie s nezabezpečeným komunálnym odpadom v Tatrách", na ktorú upozorňujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: "TASR". "© Nový Čas"

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie