Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2021 13:00 | Správy | Európa

Je tu Deň Európy 2021 – oslávte s nami narodeniny Európskej únie

Aj tento rok sa pripravte na oslavu narodenín Európskej únie. Dnešnými oslavami si pripomíname podpis Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája. Na Slovensku s oslavami začneme s predstihom, už dnes 6. mája 2021.

Podujatie ku Dňu Európy každoročne oslavujú tisíce ľudí, ktorých spája nadšenie pre myšlienku spoločnej Európy fungujúcej bez hraníc a v mieri. Tento rok slávime už 71. Deň Európy a 1. mája sme oslávili 17. výročie členstva Slovenska v EÚ. Symbolom tohtoročných európskych osláv na Slovensku je logo Wi-fi pripojenia a práve vďaka online spojeniu sme si aj v čase koronakrízy mohli zostať blízki. Aj tohtoročný Deň Európy bude ešte online. Hlavné štúdio v Košiciach sa spojí s diskusným štúdiom v Bratislave a všetci sa budú môcť na podujatí zúčastniť jednoduchým kliknutím na stránku www.deneuropy.eu, kde bude prebiehať priamy prenos programu slovenského Dňa Európy 2021.

Prepojení v Európe

„Hlavný motív tohtoročného Dňa Európy je - Prepojení v Európe. Koronakríza nám pripomenula skutočný zmysel vyše 70-ročného odkazu solidarity a jednoty. Bola skúškou pre Európu, ale aj každého z nás. Mnohému nás naučila, posunula ďalej aj otvorila nové možnosti. A ukázala, že Slovensko, ktoré je členom Únie už 17 rokov, sa môže na partnerov v Únii spoľahnúť,“ povedal vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Róbert Sermek. Deň Európy tento rok nebude podľa jeho slov len oslavou Európy, bude tiež otvorením novej kapitoly, ktorou je oficiálne odštartovanie Konferencie o budúcnosti Európy. „Teraz, keď už vidíme svetlo na konci tunela, nemôže byť vhodnejší čas na diskusiu občanov s európskymi inštitúciami o tom, čo ďalej s našou Európu a ako naplniť skutočné priority,“ dodal R. Sermek.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.europa.sk

„Už viac ako rok spoločne zažívame niečo, čo ľudstvo naposledy zažilo pred storočím. Neviditeľný vírus nás uzavrel doma a izolácia sa stala novým normálom. Našťastie, máme niečo, čo naši predkovia pred sto rokmi nemali, špičkovú vedu a technológie, ale aj spoluprácu a solidaritu v spoločnej Európskej únii,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Zároveň dodáva, že neistotu a tlak krízy dnes prekonávame v Európe spoločne. Nie sme na to už sami. Spolupracujeme a hľadáme spoločné riešenia. A to nie je málo. „Nie je to tak dávno, čo bola Európa kontinentom rozhádaných bojujúcich štátov. No skúsili sme to inak a vidíme, že sa nám spoločne žije oveľa lepšie. Aj krízy zvládame lepšie a snažíme sa z nich učiť. EÚ nie je len o výhodách jednotného trhu a Schengenského priestoru. Je aj o vzájomnej solidarite, podpore a vôli zlepšovať spoločný život v Európe. Preto máme aj tento rok veľa dôvodov osláviť naše ďalšie európske narodeniny. Už po druhý krát Vás budeme zabávať vo virtuálnom priestore a nie na námestiach. No prichystali sme skvelý mix zábavy a aj hudobné prekvapenie. Verím, že sa k nám 6. mája pripojíte a oslávime tak spolu Deň Európy, narodeniny Európskej únie, vďaka ktorej si žijeme na tomto kontinente v mieri už viac ako 70 rokov,“ hovorí L. Miko.

Košického primátora Jaroslava Polačeka teší, že aj tento rok môžu byť partnerom tohto obľúbeného podujatia, ktoré je už neoddeliteľnou súčasťou osláv Dní mesta Košice. „Asi každý z nás by bol radšej, keby sme mohli oslavovať narodeniny EÚ priamo v centre nášho krásneho mesta. Veríme však, že sa Košičania v štvrtok popoludní rovnako ako ja pripoja prostredníctvom svojich počítačov, tabletov alebo mobilov aspoň takto na diaľku k oslavám a z bohatému programu Dňa Európy 2021 si vyberú to, čo ich zaujíma. Naši obyvatelia potrebujú vidieť, že EÚ je tu aj v týchto neľahkých časoch najmä pre nich, k čomu pomáha aj takéto podujatie. Budem veľmi rád, ak sa o aktivitách EÚ na zlepšenie života svojich obyvateľov dozvie čo najviac Košičanov a tento záujem sa odzrkadlí aj vo zvýšenej účasti pri nasledujúcich voľbách do Európskeho parlamentu,“ skonštatoval Jaroslav Polaček.

Diskusie, súťaže aj koncert kapely Billy Barman

Program slovenského dňa Európy začína dnes 6. mája o 13.00 hod. Pripravený je pestrý program, ktorý zahŕňa diskusie na aktuálne témy ako Covid-19 a očkovanie, Európska zelená dohoda, dezinformácie či ľudské práva. Môžete si pozrieť rozhovory s poslancami Európskeho parlamentu či eurokomisármi Věrou Jourovou a Marošom Šefčovičom. Súťažiť sa bude v interaktívnych vedomostných kvízoch. Zabaviť sa môžete aj s foto-búdkou či premiérou špeciálnej novej časti relácie Ťažký týždeň s Jánom Gorduličom. Ani tentoraz nesmie chýbať dobrá hudba a zabezpečia ju interpreti rôznych žánrov. Počas celého dňa vás bude hudobne sprevádzať košická kapela Kaschauer Klezmer band a program o 20.10 hod. zavŕši koncert známej slovenskej kapely Billy Barman. Podrobný program Dňa Európy nájdete aj stránke www.deneuropy.eu.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.europa.sk

Diskusia /
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!