Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2021 04:00 | Správy | Zahraničné správy

Chcel utajiť kauzu Vrbětice výmenou za Sputnik? Hamáčkovi došla trpezlivosť, prešiel do protiútoku

Český minister vnútra Jan Hamáček sa bude súdiť kvôli tvrdeniu, že chcel s Rusmi vykšeftovať zatajenie informácie o útoku vo Vrběticiach za dodanie vakcín Sputnik. Zažalovať chce novinárov, vydavateľstvo i opozičných politikov.

Kauza Vrbětice sa u našich západných susedov poriadne zamotáva. Už krátko po tom, čo Česko šokujúco obvinilo ruských agentov z útoku na muničný sklad vo Vrběticiach, sa objavili špekulácie, že tajné služby o tom vedeli už dlhšie. Dokonca prebehla neoverená správa, že informácie o ruskej účasti na ničivom výbuchu sa dostali aj do zahraničia a „niekto“ pohrozil českým predstaviteľom, že to zverejní skôr ako oni sami. Aby si zachovali tvár, museli s tým vyjsť von.

Otvoriť galériu
V Česku sa konalo niekoľko demonštrácií proti Rusku.
Zdroj: bar I  Foto: čtk, getty images, policiečr

Šokujúci článok serveru Seznam Zprávy však túto špekuláciu v utorok posunul na úplne inú úroveň. Minister vnútra Jan Hamáček z ČSSD podľa neho o čine ruských agentov nielen vedel, ale chcel ponúknuť Rusom, že táto informácia zostane naďalej nezverejnená.

Výmenou za to chcel podľa Seznam Zprávy požadovať dodávky vakcín Sputnik a tiež to, aby sa v Prahe uskutočnil summit amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina. Server sa odvoláva na účastníkov schôdzok na ministerstve vnútra, kde sa o tom malo hovoriť pred plánovaným odletom do Moskvy. Tieto zdroje však nechceli byť menované.

Chce si očistiť meno

Hamáček to rezolútne poprel. V stredu oznámil, že „urobí všetko pre to, aby očistil svoju česť a meno sociálnej demokracie“. Článok napísali dvaja novinári a Hamáček chce, aby polícia preverila, či sa nedopustili trestných činov ohovárania, šírenia poplašnej správy a poškodzovania cudzích práv.

V civilnej žalobe bude od vydavateľa žiadať 10 miliónov českých korún (390-tisíc eur). Ak peniaze vysúdi, chce ich dať nadácii, ktorá sa stará o pozostalých po policajtoch a hasičoch, ktorí zahynuli pri výkone služby. Do tretice povedal, že bude žiadať ospravedlnenie od opozičných politikov z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ktorí ho označili za vlastizradcu.

Otvoriť galériu

Server Seznam Zprávy si za svojím článkom stojí. Nezverejnením mien chce len chrániť svoje zdroje. Šéfredaktor tvrdí, že videl všetky dôkazy a nemal žiadne pochybnosti o pravdivosti textu. Andrej Danko, ktorý mal podľa serveru dohodnúť Hamáčkovi stretnutie so svojím priateľom, šéfom Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom, sa už k prípadu nechcevyjadrovať.

„Riešte to vy doma, zatiahli ste nás do nepríjemnej situácie. Čo bolo, je jedno. Máte pred voľbami a nebudem sa zúčastňovať politických hier,“ povedal pre Seznam Zprávy predseda SNS. Podobne reagoval aj pre Nový Čas: „Jedinú informáciu, ktorú som o rokovaní mal a ktorú som riešil, je Sputnik. Všetko ostatné sú veci, ktoré jednoducho považujem za politický boj pred voľbami a nebudem sa k českej politike vyjadrovať,“ uzavrel Danko.

 

Časová os prípadu

16. 10. 2014 – Prvý výbuch vo Vrběticiach nastal v sklade, v  ktorom bolo 50 ton munície. Tú rozmetalo v okruhu 800 metrov. Zahynuli dvaja pracovníci skladu

3. 12. 2014 – Druhý výbuch nastal v sklade s 13 tonami munície, ktorý bol 1 200 metrov od epicentra prvého výbuchu.

13. 10. 2020 – Bolo ukončené odstraňovanie následkov výbuchov.

14. 4. 2021 – Český minister vnútra Jan Hamáček oznámil, že pôjde do Moskvy vyjednávať o dodávkach vakcíny Sputnik V. S českou delegáciou mal ísť aj Andrej Danko.

16. 4. 2021 – Český premiér Andrej Babiš cestu nepovolil.

17. 4. 2021 – Česká strana šokujúco oznámila, že z útoku vo Vrběticiach podozrieva agentov ruskej tajnej služby. Nariadila vyhostenie 18 ruských diplomatov.

18. 4. – Hamáček uviedol, že plánovaná cesta bol len zastierací manéver. Jeho verzia udalostí sa však líšila od toho, čo hovoril Babiš.

18. 4. – Rusko vyhostilo 20 diplomatov a zamestnancov českej ambasády v Moskve.

22. 4. 2021 – Česko rozhodlo o  vyrovnaní počtu pracovníkov oboch ambasád. Z Prahy tak musí odísť ďalších 63 Rusov.

22. 4. 2021 – Slovensko na znak solidarity vyhostilo 3 ruských diplomatov.

4. 5. 2021 – Objavila sa šokujúca informácia, že Hamáček chcel informácie o ruskej účasti vo Vrběticiach utajiť výmenou za Sputnik.

5. 5. 2021 – Hamáček oznámil, že podáva žalobu na novinárov aj opozičných politikov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bar, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť