Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2013 15:00 | Správy | Zahraničné správy

Peklo na maratóne v Bostone zažili aj Slováci: Z ich príbehov mrazí...

Prežili tú hrôzu na vlastnej koži! Počas maratónu v Bostone explodovali tesne pred cieľom dve výbušniny.

Bilancia je hrozivá, okrem troch mŕtvych ostalo množstvo zranených. Na mieste zavládla obrovská beznádej. Zakrvavení ľudia, množstvo policajtov, všade krik, plač a panika. Na štart podujatia sa postavili aj desiati Slováci. Našťastie sa nikomu z nich nič vážne nestalo. No aj krátko po útoku z príbehov, ktoré rozpovedali, doslova mrazí. Mnohí z nich unikli tragédii doslova v poslednej chvíli.

Krvavý kúpeľ v Bostone2 bomby explodovali neďaleko cieľovej rovinky Bostonského maratónu. Umiestnené boli v smetných košoch. Išlo o domácky vyrobené rúrkové nálože s oceľovými guľôčkami, ktoré sa po výbuchu rozmetali do okolia. Neboli to samovražedné atentáty.

3 obete si vyžiadali útoky, medzi nimi je aj len osemročný chlapček, ktorý čakal na svojho otca v cieli.

17 ľudí utrpelo ťažké zranenia, niektorým museli amputovať končatiny. Ďalších 141 ľudí má ľahšie zranenia.

27 000 bežcov sa postavilo na štart Bostonského maratónu, ktorý je najstarším na svete. K prvému výbuchu došlo o 14.45 hod., druhý nastal 12 sekúnd po ňom. Stalo sa tak takmer dve hodiny po tom, ako cieľovou páskou prešiel víťaz maratónu. Do cieľa však dobehúvali stále ďalší bežci.

10 Slovákov bolo na štarte Bostonského maratónu. Ani jeden z nich neutrpel zranenia. Všetci dobehli pred explóziami. Podľa slovenského rezortu diplomacie nie sú medzi zranenými ani turisti, ktorí prišli povzbudzovať bežcov k trati.

Príbeh Kiskovej dcéry Natálie (22)

Stáli sme v mieste výbuchov Mladá študentka a dcéra zakladateľa charitatívneho projektu Dobrý Anjel Andreja Kisku, ktorý kandiduje v prezidentských voľbách 2014, zažila v pondelok poriadny šok. „Išli sme sa pozrieť na maratón ako diváci. Najskôr som stála pri slovenskej vlajke, kde vybuchla bomba. Prišli sme tam dve hodiny pred výbuchom, no potom po polhodine sme sa presunuli do reštaurácie na obed, kde pár desiatok metrov vybuchla druhá bomba.

Pri prvej explózii sme si mysleli, že to bol slávnostný výbuch z dela. Pri druhom výbuchu pri nás sa všetko zatriaslo a všade bol dym,“ hovorí. Potom sa ocitla v chaose utekajúceho davu. „Videla som zranených ľudí, ktorí utekali jedným smerom k rieke. Ľudia boli zakrvavení a vydesení. Báli sme sa, že blízko nás vybuchne ďalšia bomba, tak sme utekali čo najďalej, hovorí študentka posledného ročníka finančníctva a manažmentu na Northeastern University v Bostone.

Advokát Tomka: Keď to buchlo, bol v cieli

Jedným zo Slovákov, ktorí sa predstavili na známom podujatí, bol aj advokát Dušan Tomka. Podľa informácií od jeho kolegov z advokátskej kancelárie je v poriadku a našťastie neutrpel žiadne zranenie. V čase výbuchov bol už takmer hodinu v cieli. Nebol teda priamym účastníkom výbuchu, ale svedkom udalostí, ktoré nasledovali potom. Ďalší vývoj situácie z dôvodu bezpečnosti sleduje najmä cez médiá.

Katarína Whelan - Dúfame, že stihneme let

Jednou zo Sloveniek, ktorá sa postavila na štart Bostonského maratónu, bola aj Slovenska pochádzajúca z Bratislavy žijúca vo Washingtone. „Odišli sme z centra Bostonu a sme v Milforde. Odlietame preč a dúfame, že stihneme let. Ďakujem všetkým, za záujem o nás. Aký smutný koniec takého skvelého podujatia,“ napísala na sociálnu sieť Slovenka Katka, ktorá náročnú trať zvládla za 3 hodiny a 33 minút.


Triatlonisti Ján Roziak, Matej Bizík a Peter Králik: Vo štvrtok sme doma!Podľa odkazu na sociálnej sieti sú všetci traja naši športovci v poriadku a v čase výbuchov boli v hoteli. „Sme všetci v poriadku. Boli sme už v hoteli, keď sa to všetko stalo. Pozdravujeme vás a tešíme sa na vás. Držte sa,“ napísali pod spoločnú fotografiu z maratónu, ktorú zverejnili na facebooku. So slovenskými bežcami sa spojil aj Nový Čas. Napriek tomu, že na tragickú udalosť nechceli spomínať, ubezpečili, že sú zdraví. „Sme v poriadku, domov sa vrátime asi vo štvrtok,“ povedal jeden z pretekárov.
Slovák Laco: O výbuchu som sa dozvedel z televízie„Priamo ma to nezastihlo. K tragédii prišlo, keď som už bol prezlečený a smeroval na miesto, kde bývam. O udalosti som sa dozvedel len z televízie. Na maratóne bolo veľa ľudí - bežcov, organizátorov a aj divákov. Je to šok,“ povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu TA3 Ladislav Šimko.

Zuzka Trnovcová: Odišla som tesne pred výbuchom

Po tom, ako nastala explózia, vznikla na mieste tragédie panika. Kúdoly dymu stúpajúce k nebu spolu so sirénami vytvárali desivú atmosféru. Vydesení ľudia ani nevedeli, čo sa vlastne deje a netušili, čo bude nasledovať. Momenty krátko po tom opísala Slovenka Zuzka Trnovcová.

„Všade zavládol strach o kamarátov, ktorí buď na maratóne bežali, alebo ho sledovali ako diváci. O tom, čo sa stalo, ma informovali moji rodičia, ktorí mi volali. Ja som z miesta odišla asi 20 až 30 minút pred výbuchmi. Vzápätí mi volalo veľa kamarátov, ktorí mali o mňa strach a zisťovali, či som v poriadku,“ opísala momenty tesne po výbuchu Zuzana.

Český bežec Mario Junek: Stál 200 metrov od výbuchu!V čase prvej explózie bol pár metrov pred cieľom. „Asi päť minút som ležal a potom som v šoku dobehol do cieľa. Videl som dym, radšej som sa hodil na cestu. Videl som zranených ľudí, výbuch nastal v sektore pre divákov a zasiahol asi aj niektorých bežcov. Nastala panika, polícia mala čo robiť. V cieli je vždy najviac divákov. Bolo tam dosť policajtov i v civile, začali okamžite organizovať, kam majú ľudia bežať. Pretekári za mnou už nedobehli do cieľa. Pol kilometra pred tým bola odbočka, kde ich zastavili, odklonili a viedli priamo k autobusom. Celé to miesto uzavreli a maratón zrušili,“ cituje web iSport.cz slová Maria Juneka pre Českú televíziu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!