Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2013 16:02 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Súd zhabal veci kanibala Čurka († 42), sú majetkom štátu

Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol o zhabaní vecí, súvisiacich s trestnou činnosťou kanibala Mateja Čurka († 42).

Matej Čurko zomrel po prestrelke s políciou pri obci Kysak, kde sa mal 10. mája 2011 stretnúť s občanom Švajčiarska. Cudzinec chcel zomrieť a nechať sa zjesť kanibalom, ktorý si hľadal klientov cez internet. Švajčiar sa dohodol s Čurkom, ktorý sľúbil, že ho znesie zo sveta niekde v lese pri Kysaku, kam mal cudzinec pricestovať vlakom. Podľa plánu mal Čurko potom mäso nakoreniť, aby telo nerozniesla zver, a postupne ho konzumovať. Cudzinec sa však zľakol a všetko oznámil polícii. Namiesto Švajčiara prišiel policajný agent a na Čurka čakali aj kukláči. Na ich výzvy však nereagoval, vytiahol zbraň a na policajtov začal strieľať. Pri prestrelke ho ťažko zranili a Čurko 12. mája v nemocnici zomrel. Čurko na policajtov vystrelil sedem rán, pričom jednou zo striel zasiahol jedného z nich.

Polícia prípad vyšetrovala ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy voči Švajčiarovi a ako obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu voči policajtovi. Počas vyšetrovania polícia pri domovej prehliadke a prehliadkach jeho auta a ruksaka, ktorý mal Čurko so sebou na mieste stretnutia pri Kysaku, zaistila rôzne veci. Boli pripravené v súvislosti so smrťou Švajčiara. Išlo o väčšie množstvo liekov na utlmenie vedomia, tri fľaštičky vodky, rôzne druhy mletého korenia, grilovacie misky, rôzne nože, šnúru na bielizeň, plastové vrecia, ručnú pílku, latexové rukavice, plynový zapaľovač a iné. U Čurka sa našli aj plastové svorky, ktoré bolo možné použiť ako putá.

Vlastníkom Čurkových vecí je štátVzhľadom na úmrtie Čurka prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zastavil jeho trestné stíhanie v júli minulého roku. Nadväzne na to spracoval návrh na zhabanie vecí, ktoré mali byť použité na trestnú činnosť kanibala. Súd mu vyhovel a uznesením rozhodol, že vlastníkom zhabaných vecí sa stáva štát.

Rozhodnutie súdu je právoplatné, pretože prokurátor sa vzdal možnosti podať voči nemu sťažnosť. Opatrovníkom vecí v tomto prípade bola obec Sokoľ. Starosta sa na súde ospravedlnil s tým, že obec súhlasí so zhabaním vecí.

Počas vyšetrovania prípadu sa kanibalizmus Mateja Čurka nepreukázal. Polícia však našla dôkazy, že zavraždil dve mladé Slovenky, ktorých telá sa našli v plytkom hrobe v lesoch pri Kysaku v okrese Košice-okolie. Hroby Lucie († 21) zo Sniny a Eleny († 30) z Oravského Veselého objavila polícia podľa súradníc GPS a dát z Čurkovho počítača. Fotografie tohto miesta sa našli aj v jeho fotoaparáte.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!