Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2013 00:00 | Správy | Servis

Susedské spory nám strpčujú život: Takto ich najlepšie vyriešite!

Niet nad dobrého suseda! Tragédia z českého Frenštátu pod Radhoštěm ukázala, že susedské spory sa končia aj tragicky.

V troskách bytovky, ktorú úmyselne odpálil jeden z jej obyvateľov, zomrelo 6 ľudí vrátane 3 detí. Výkriky či vyhrážky neboli ani v tomto prípade výnimkou. Podľa psychológov sú susedské spory na druhom mieste za manželskými či partnerskými konfliktmi.

Nový Čas vám spolu s odborníkmi poradí, čo ešte môžete riešiť so susedom sami a kedy kontaktovať políciu.
Ako riešiť susedskú hádku?- radí Karol Kleinmann, psychológ

  • Základným pravidlom je, aby ste bez slova odišli z miesta konfliktu hneď v zárodku a nenechali ho stupňovať.
  •  Cieľom agresívneho jedinca nie je dohoda s vami, ale vaša totálna porážka, a to za použitia verbálneho alebo fyzického útoku.
  •  Ak agresora odignorujete a predmet vášho sporu zaradíte medzi menej dôležité veci, agresor, ak nie je psychicky narušený, pochopí, že nemáte záujem riešiť spor spôsobom, ktorý on navrhuje.
  •  Ľahší agresívny typ -  patria sem kričiaci jedinci, ktorí svojím hlasným prejavom chcú dosiahnuť určitú výhodu vo vzájomnom spore. Sú to väčšinou jednoduchšie osobnosti, ktoré nevedia reálne odhadnúť vzniknutú situáciu a myslia si, že vyhráva ten, kto bude hlasnejšie kričať. 
  • Osoby s traumou - ide o osoby s určitými traumatickými skúsenosťami z detstva alebo doterajšieho života, kde vždy prehrávali a práve na malichernom susedskom spore chcú vybojovať svoje prvé víťazstvo. 

Čo na nich platí: Na obe skupiny platia pokojné a pekné slovo, malá pochvala, resp. malý ústupok a spor sa zvyčajne urovná.

  •  Agresor - táto skupina ľudí je už pomerne nebezpečná, najmä ak u nich prevláda tzv. deštruktívna agresivita, čiže evidentná snaha toho druhého fyzicky alebo psychicky poškodiť. Najnebezpečnejší sú chladní agresori, ktorí príliš neprejavujú emócie, ale ich činy hovoria samy za seba (usmrtenie domácich zvierat, rozhadzovanie nebezpečných predmetov v blízkosti domu).

Čo na nich platí: Ak sa prejavia, ich činy by ste nemali nechávať bez povšimnutia a mali by ste ich minimálne konzultovať na príslušných inštitúciách zriadených na tento účel.
Kto ešte býva vedľa nás?

  •  Sliedič - stojí za záclonou, pri dverách a sleduje všetko dianie. Má presný prehľad, čo sa kde deje.
  •  Klebetník -  zastaví vás pri každej príležitosti a úlisne sa pýta na deti, partnera a prácu. Všetko, čo sa dozvie, hovorí všetkým.
  •  Párty zviera - otravuje vás tým, že púšťa nahlas hudbu alebo robí hlučné párty až do skorého rána.
  •  Alkoholik - keď sa vracia z krčmy, spieva, padá na schodoch a nadáva, keď nemôže trafiť kľúčom do dierky. Potom sa z bytu ešte dlho ozývajú krik, hádky a často i náznaky násilia.
  •  Diktátor - upozorňuje vás na neumyté schody, stopy od blata po vašom psovi. Prekážajú mu aj vetvy stromu na jeho parcele.
  • Čudák - nezdraví, len škodí. Poleje váš záhon s jahodami nejakou chemikáliou, poškrabe vám auto či kopne do vašej mačky.
  • Smradliak - znáša domov najrôznejšie veci, ktoré nájde v odpadkoch. Často chová viacero zvierat.
  •  Ignorant -  môžete mu vyčítať čo chcete, on len prikyvuje, ale neurobí nič, aby problém vyriešil. Je mu to jedno a ďalej si žije po svojom.(blesk)

Čo môžem riešiť sám?radí Martin Antal, právnik FUTEJ & Partners

- Ak sa cítite bezprostredne ohrození, nepúšťajte sa do riešenia situácie vlastnými silami. Zákon síce každému umožňuje, aby v prípade bezprostredného ohrozenia svojich práv primeraným spôsobom sám takúto hrozbu odvrátil, avšak svojpomocné riešenia môžu viesť k tomu, že ten, kto sa v prvopočiatku len bránil, sa sám dopustí porušenia zákona. Vhodné je preto v takýchto situáciách privolať políciu, ktorá je oprávnená zasiahnuť v rámci zákonných limitov.

Kedy kontaktovať políciu?radí Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru

- V prípade podozrenia z akéhokoľvek trestného činu je možné podať trestné oznámenie prokurátorovi alebo na útvare policajného zboru. Polícia prijme každé oznámenie, ktoré preverí a rozhodne o ďalšom postupe, v prípade potreby vykoná neodkladné a neopakovateľné úkony. To platí aj v prípade priestupku.

Kedy patrí riešenie sporov obci?

radí Martin Antal, právnik FUTEJ & Partners

- Podľa intenzity, akou sú ohrozované váš život, zdravie, majetok či iné práva, môže ísť o trestný čin alebo priestupok. Každý môže urobiť trestné oznámenie (spravidla na polícii). Trestné činy vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní (polícia, prokuratúra). Ak sa nestal trestný čin, ale skutok môže napĺňať znaky priestupku, polícia postúpi vec správnemu orgánu na riešenie v priestupkovom konaní (v prípade susedských sporov to bude najčastejšie obec).

Kedy sa obrátiť na súd?

  •  Vlastník bytu, domu či pozemku je povinný zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného, alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv.
  • Sused vás nesmie napr. obťažovať nadmerným hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením či vibráciami a nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok.
  •  Vo všeobecnosti je každý povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, majetku, prírode či životnom prostredí.
  •  Ak váš sused zasahuje do vašich práv, môžete sa domáhať ich ochrany na súde.
  •  Na súd sa môžete obrátiť aj s nárokom na náhradu ujmy, ktorá vám bola spôsobená.
  •  Žalobu môžete podať, ak boli porušené vaše práva alebo vám bola spôsobená ujma, a to proti osobe, o ktorej si myslíte, že to spôsobila; súd môže rozhodnúť o povinnosti nahradiť škodu, niečo vykonať alebo sa zdržať konania.

Dôkazy voči susedoviAko dôkaz môže slúžiť všetko, čo môže prispieť k objasneniu prípadu. "Aby  mohli byť dôkazy použité v trestnom konaní, musia byť získané zákonným spôsobom alebo musia byť použité podľa zákona," vysvetľuje Michal Slivka, hovorca PPZ. Podľa  jeho slov za také Trestný poriadok považuje najmä výsluch obvineného, svedkov a znalcov, ako aj posudky a odborné vyjadrenia, previerka výpovede na mieste, rekonštrukcia, obhliadka a iné.

"Problematickejšie je už nahrávať iného na audio či videozáznam bez jeho súhlasu, to je možné len v obmedzených prípadoch podľa zákona a podľa konkrétnej situácie," vraví Martin Antal,  právnik FUTEJ & Partners. Dôkazom môže byť aj lekárka správa či fotodokumentácia spôsobených škôd, alebo zranení.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí