Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2013 11:57 | Správy | Peniaze

Slovákom miznú z účtov peniaze: Môžu za to upravené bankomaty!

Klientom slovenských bánk niekto vyberá z účtov vysoké sumy! Stopy vedú hlavne do Mexika.

Viacerí klienti Tatra banky sa podľa portálu tvnoviny.sk sťažujú, že im cez mexický bankomat miznú z účtu peniaze! „Ráno som si našla na mobile niekoľko správ o výpise z účtu. Spolu odišlo 1 300 eur. V banke som sa dozvedela, že od rána som na pobočke v Košiciach minimálne ôsma s týmto problémom,“ povedala pre portál Kristína z Košíc.

Podľa portálu však Košičanka nie je jediná! Stano z Bratislavy prišiel o 400 eur, Michaele z bratislavskej Dúbravky odišlo z účtu 200 eur. Jedna poškodená dokonca tvrdí, že prišla až o 6000 eur. Ako matka dvoch malých detí sa tak ocitla v nemilej situácii.

A čo na to banka? Vyberanie peňazí z účtu sa dotklo 45 klientov Tatra Banky, pričom k pokusu o zneužitie ich platobných kariet došlo medzi 15. a 17. februárom. „Situáciu sme okamžite riešili a vďaka promptnému systému risk monitoring sme zablokovali karty podozrivé zo zneužitia. Dotknutých klientov priebežne kontaktujeme. Klientov by sme tiež radi ubezpečili, že takto odcudzená suma im bude vrátená do niekoľkých dní. V prípade akýchkoľvek otázok je im k dispozícii call centrum banky," povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková.

Peniaze miznú aj klientom iných bánk

V Tatra banke sa problém miznutia peňazí z účtu dotkol 45 klientov, Slovenská sporiteľňa zaznamenala dva prípady. VÚB banka odhalila tri neoprávnené výbery a ČSOB pocítila štyri takéto prípady.

Ozval sa nám čitateľ Dušan, ktorý má účet vo Všeobecnej úverovej banke a tiež mu z neho zmizli peniaze. "Nedávno sa to isté stalo i mne. Niekto v Cancune vybral z môjho účtu bankomatovou kartou 200€ a 90€," hovorí Dušan. Jeho prípad sa však skončil dobre, po reklamácii v banke mu prostriedky vrátili na účet. Keďže má Dušan viac obratov na účte, výbery si všimol len náhodou. Keby išlo o menšie sumy peňazí, možno by si to ani nevšimol.

Na našu výzvu reagovala aj čitateľka z Košíc, ktorá má účet v ČSOB. Aj jej chcel niekto z vybrať z účtu peniaze - tentokrát v Austrálii. Banka však túto požiadavku vyhodnotila ako podozrivú a transakcia neprebehla. Čtateľke o tom dnes poslali informačnú sms.

Bankomaty upravené na SlovenskuDôvodom sú upravené bankomaty na Slovensku, na ktoré niekto namontoval špeciálne zariadenie, ktoré dokáže prečítať údaje z platobnej karty. Následne vyberá z účtov Slovákov peniaze kdekoľvek v zahraničí. Ide o takzvaný skrimming.

Koľko takto upravených bankomatov na Slovensku je a kde sa nachádzajú, v súčasnosti jasné nie je. Tatra banka, Slovenská sporiteľňa aj VÚB banka uviedli, že takto upravené bankomaty nepatrili do ich siete. ČSOB však jeden zasiahnutý bankomat našla. "Áno, môžem potvrdiť, že sa to týkalo aj nášho bankomatu," uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Všetky banky sa však zhodujú v tom, že zmiznuté peniaze ľuďom vrátia. "Klienti neutrpia žiadnu škodu, financie im budú vrátené v plnej výške v priebehu najbližších dní," avizovala hovorkyňa Tatra banky Smolková. Poškodených už banky kontaktovali a dohodli s nimi vydanie nových platobných kariet bez poplatku.

Niektoré banky tiež preventívne zablokovali výbery z bankomatov v takzvaných rizikových krajinách. Teda v krajinách, kde v minulosti zaznamenali výskyt podozrivých transakcií. Pri aktuálnom probléme sa objavili napríklad takéto pokusy o výber v Mexiku alebo v Austrálii.

Ako postupovať, ak sa vám niečo podobné stalo? Viac sa dočítate v zajtrajšom vydaní denníka Nový Čas.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!