Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Špión Valúch je späť doma: Experti odhaľujú možné príčiny kauzy

Slovák Matej Valúch (25), ktorého iránska televízia označila za špióna CIA, je prekvapivo doma.

Včera nečakane vystúpil na tlačovke šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorú narýchlo zvolal. Veľa o tom, čo sa vlastne v Iráne odohralo, neprezradil. Povedal len, že nie je a nikdy nebol žiadnym špiónom. Ministerstvo však viac otázok na Valúcha novinárom nepovolilo s tým, že je unavený. Z iránskeho väzenia ho prepustili v stredu 6. februára a včera pricestoval na Slovensko.

Valúcha v Iráne zadržali v januári, naša polícia ho mala na zozname hľadaných osôb, pretože sa neozýval príbuzným. Iránska televízia odvysielala dokument s názvom Lovec v pasci, v ktorom Valúch rozpráva o tom, ako ho CIA zverbovala na prácu. Valúch mal byť súčasťou siete amerických špiónov, ktorí mali zbierať informácie o iránskom jadrovom programe. Tvrdil, že bol v kontakte s vysokopostaveným dôstojníkom CIA.

V dokumente sa Slovák ospravedlňoval, že bolo chybou veriť tajným. Po tom, čo Slovensko zverejnilo videozáznam, diplomacia potvrdila, že Valúcha v Iráne zadržali, dlhšie obdobie kompetentným úradom bránili v stretnutí. Minister Lajčák sa v nedeľu na bezpečnostnej konferencii stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí Alím Akbarom Sálehím, s ktorým hovoril o prepustení Valúcha.

Detaily prípadu zatiaľ neprezradili

Ten sa včera prekvapivo objavil v Bratislave na mimoriadnej tlačovej besede. „Chcem povedať, že nie som žiaden špión,“ povedal Valúch. „Som rád, že som na Slovensku, je to veľmi príjemný pocit počuť slovenčinu a vidieť Bratislavský hrad,“ dodal s tým, že nevie, prečo ho označili za špióna. „V Iráne som pôsobil ako headhunter - pracoval som na podobných projektoch ako napríklad na Slovensku alebo v Budapešti,“ zdôraznil. Sám bol prekvapený, že sa jeho prípad podarilo vyriešiť tak rýchlo.

Na otázky novinárov, či ho donútili v iránskej televízii priznať sa k špionáži CIA, ako ani na to, ako vyzeral jeho pobyt v iránskom väzení, neodpovedal. Nevysvetlil ani, ako vzniklo video iránskej televízie. Minister Lajčák tlačovku ukončil s tým, že Valúch je unavený a musí sa zotaviť z toho, čím prešiel. „Do týchto detailov by sme sa nemali púšťať,“ reagoval minister.

Záležitosť je podľa jeho slov veľmi citlivá a nechce komplikovať život Matejovi, ale ani ďalšiu komunikáciu s Iránom. Podľa Lajčáka rokovania s iránskou stranou prebiehali nepretržite od 15. januára, boli veľmi zložité a náročné a veľakrát boli na hojdačke. Prepustenie Valúcha Slovensko nestálo ani euro. „Ďakujem spolupracovníkom za skvelú prácu, ktorú odviedli,“ doplnil Lajčák. Matej Valúch je u rodičov v Dubnici nad Váhom.

„Som rád, že som doma. Som unavený, vyčerpaný a teraz potrebujem oddych. Potom môžem vysvetľovať a rozprávať celý príbeh,“ povedal Matej. Aj rodičia, ktorí po týždňoch strachu mohli konečne objať milovaného syna, žiarili šťastím. „Sme šťastní, že ho máme doma a sme spolu. Chceme si užiť pokoj,“ povedala šťastná Matejova

Čo hovoria na kauzu experti?

Podľa viacerých odborníkov Matej Valúch skutočným špiónom zrejme nebol, inak by ho Irán tak ľahko z krajiny nepustil. Nielen pre Slovensko, ale aj ostatné štáty to môže pôsobiť ako zdvihnutý prst. „Možno to vnímať ako varovanie krajiny, ktorá nemá záujem, aby cudzinci zo západu kontaktovali jej občanov. Je známe, že za špionáž môže človeku v krajine ako je Irán bez problémov hroziť trest smrti,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Napriek mnohým hrozbám sa Valúch včera nečakane zjavil doma na Slovensku. „To, že to prebehlo tak rýchlo, potvrdzuje, že nebol tamojšou administratívou vyhodnotený ako nebezpečný človek. Dostať človeka domov z krajín tohto typu nie je jednoduché a dostať ho domov za taký krátky čas si žiada uznanie,“ povedal Marián Majer, vedúci výskumný pracovník z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.

Čo povedal Valúch na videu?

Video s dokumentom Lovec v pasci je zavesené aj na YouTube. Je prekladané do perzštiny. Slovák v ňom po anglicky hovorí, ako prišiel do Iránu pracovať. Neskôr ho mal kontaktovať dôstojník CIA, ktorému mal posielať osobné údaje o Iráncoch. Na konci príbehu mladého Slováka, ktorý je popretkávaný aj zábermi z Bratislavy, má byť údajne odhalenie šiestich agentov, ktorí podnikali „neustále a chytré operácie“ na Iráncov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke