Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2013 07:14 | Správy | Domáce správy

Podľa Bielorusov sa málo staráme o Rómov: Takto reaguje Slovensko

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v Minsku zverejnilo správu o porušovaní ľudských práv.

V správe sa spomína 25 krajín vrátane Slovenska za obdobie roka 2012. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti. V časti správy venovanej SR sa spomína prípad z 10. novembra 2012, keď organizátor pochodu Spoločne za slušný a bezpečný život Marián Mišún podpáli pred Bratislavským hradom zástavu EÚ, za čo ho polícia spoločne so spoluorganizátorom Oskarom Dobrovodským zadržala a začala trestne stíhať. Obom mužom, ako sa uvádza v správe bieloruského MZV, hrozia tri roky väzenia.

Správa upozorňuje aj na nedostatky v oblasti rešpektovania práv národnostných menšín, predovšetkým však Rómov. Poukazuje sa pritom na údaje Svetovej banky o postavení Rómov v SR, podľa ktorých je 80 percent mužov a 91 percent rómskych žien bez práce, čo je - ako sa pripomína v správe bieloruského MZV - najhorší ukazovateľ spomedzi členských štátov EÚ.

Priemerná mzda Róma - ktorých na Slovensku podľa bieloruského ministerstva žije približne 165 000 - je dvakrát nižšia než príslušníka iných národností. V biede žije 87 percent rómskych rodín a tretina detí ide v priemere raz do mesiaca spať o hlade, píše sa v správe. Uvádza sa v nej ďalej, že 78 percent rómskych detí nenavštevuje predškolské zariadenia.
Správa upozorňuje aj na fakt, že priemerná dĺžka života Rómov je 15 rokov nižšia než u príslušníkov väčšinového národa: okrem iného aj z dôvodu chorôb typických pre tzv. tretí svet.

Sterilizácia RómkyV správe sa pripomína aj kauza Rómky, ktorej v roku 2001 bez jej vedomia v nemocnici v meste Gelnica urobili sterilizáciu. Bieloruské MZV vo svojej správe uvádza, že žena síce neuspela so žalobami na slovenských súdoch, ale Európsky súd pre ľudské práva vlani v júni zaviazal SR, aby žene kompenzovala morálnu a fyzickú škodu. Podobný verdikt súd vyniesol aj v novembri v kauze troch rómskych žien z Krompách.

Správa pripomína aj demonštráciu proti korupcii na vysokých vládnych miestach z 10. marca 2012, keď polícia proti demonštrantom, ktorí sa pokúsili dostať do parlamentu, použila slzotvorný plyn, ohlušujúce granáty, obušky a nasadila aj služobných psov. Mnoho účastníkov demonštrácie zadržali, uvádza sa v správe. Ako príklad rasovej diskriminácie sa spomína iniciatíva miest Žiar nad Hronom, Handlová a Partizánske, ktoré po sérii útokov spáchaných Rómami začali zbierať podpisy pod petíciu na podporu iniciatívy za posilnenie ochrany práv slušných ľudí.

Ako posledný príklad sa v správe uvádza zbúranie nelegálnej rómskej osady v Prešove, pričom bieloruské MZV cituje známy komentár, ktorý sa ocitol na facebookovej stránke prešovského primátora Pavla Hagyariho.

Reakcia ministerstva "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zaregistrovalo zámer bieloruského ministerstva zahraničných vecí zamerať v dokumente "Porušovanie ľudských práv v niektorých krajinách sveta v roku 2012" pozornosť na ľudské práva vo svete, vrátane Slovenska. MZVaEZ vyjadruje počudovanie nad spracovaním takejto správy zo strany Bieloruskej republiky, ktorú ako jediný európsky štát doposiaľ neprijali do Rady Európy v dôsledku dlhoročného a systematického porušovania práv svojich občanov. Tieto snahy bieloruského vedenia striktne odmietame. Považujeme ich za pokus o odvracanie pozornosti od požiadaviek medzinárodného demokratického spoločenstva na prepustenie a rehabilitáciu politických väzňov, rešpektovanie politických a občianskych slobôd. Slovenská republika je pripravená aj naďalej pomáhať Bielorusku v demokratických reformách."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia