Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2013 10:30 | Správy | Domáce správy

Megaúspech Slováka Jána Vilčeka: Kariéru mu skoro prekazili nacisti!

Zo Slovenska emigroval za komunistov, počas druhej svetovej vojny ho prenasledovali nacisti.

Životný príbeh úspešného Slováka Jána Vilčeka (79) žijúceho v New Yorku, ktorý si včera prebral prestížnu Národnú medailu za technológiu z rúk amerického prezidenta Baracka Obamu, je poznačený ťažkým osudom. Aj keď sa mu podarilo vyhnúť židovskému transportu, spolu s mamou sa museli skrývať pred Nemcami dva roky. Dnes patrí k rešpektovaným americkým vedcom a jeho zásluhy vo vede včera oslavoval spolu s Obamom na bankete v Bielom dome.

Najprestížnejšie americké ocenenie, ktoré osobnostiam odovzdáva prezident Spojených štátov, sa včera počas slávnostného oceňovania vo Washingtone ušlo aj americkému Slovákovi z Bratislavy Jánovi Vilčekovi. Profesor Newyorskej univerzity si tak prebral medailu z rúk Baracka Obamu a večer strávil na bankete, ktorý Biely dom zorganizoval po odovzdávaní ocenení. Úspešnému mikrobiológovi a imunológovi, ktorý pomohol vyvinúť liek proti autoimunitným ochoreniam, však osud neprial celý život.

Ťažký životný osud

Bratislavský rodák mal židovské korene, a hoci jeho mama bola očnou doktorkou, po Slovenskom národnom povstaní ich začali prenasledovať. Transportom do koncentračného tábora sa profesor vyhol vďaka rodine, ktorá ich ukrývala v Nitrianskom Rudne. Po vojne vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Tu začal aj svoju vedeckú kariéru. V roku 1962 získal titul kandidáta vied zo Slovenskej akadémie vied. Počas niekoľkodňovej návštevy Viedne s manželkou emigrovali do Ameriky.

„Spolu s manželkou sme odišli zo Slovenska v roku 1965. Prišli sme do New Yorku, kde mi ponúkli miesto na Lekárskej fakulte newyorskej univerzity. Tam som si založil vlastné laboratórium. Iba som pokračoval na tej istej vedeckej tematike, ako som pracoval v Bratislave,“ hovorí o svojich začiatkoch profesor. Práve univerzita mu poskytla priestor, aby pokračoval vo svojich vedeckých bádaniach, a vynájdením látok, ktoré viedli k objaveniu dôležitých liekov, spolu s manželkou Maricou zbohatli.

Daroval milióny

Veľkú časť z týchto peňazí, stopäť miliónov dolárov, z nich venovali univerzite na podporu ďalších talentov. Napriek tomu, že Vilček prežil veľkú časť života v Spojených štátoch, na Slovensko nazanevrel.

K Slovensku mám veľmi blízky vzťah, prežil som tam tridsať rokov a svoju mladosť. Mám tam priateľov, s ktorými som chodil do školy, a tieto blízke priateľstvá sa nadväzujú v mladom veku. Žijeme už 48 rokov v New Yorku, kde sme doma, ale radi chodíme do Bratislavy a na Slovensko,“ hovorí profesor, ktorý sa k nám chystá opäť v lete.

Ján Vilček

Narodil sa v Bratislave v roku 1933 v židovskej rodine, ktorej sa podarilo vyhnúť transportu do koncentračného tábora. Posledný rok vojny sa skrýval s matkou mimo miest na dedine. Po vojne vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. V roku 1965 s manželkou emigrovali.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle