Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2013 17:00 | Správy | Domáce správy

Nový komplex v Rači: Ľudia sa pre Račany Rosso boja kolapsu dopravy!

Začína sa diskusia o výstavbe v Rači! Niektorí obyvatelia sa nového komplexu boja.

Komplex s 850 bytmi, kanceláriami, obchodmi a takmer 2 000 parkovacími miestami na 7 hektároch by mal pribudnúť vo vinohradoch na kraji obce. Niektorí Račania sa v prípade zmeny územnému plánu, ktorá by povolila stavať vyššie budovy, obávajú zhoršenia dopravnej situácie či straty výhľadu na Karpaty. Miestny úrad obyvateľov vyzval, aby sa k štúdii projektu Račany Rosso vyjadrili do 28. januára.

Developér tvrdí, že oproti platnému územnému plánu povoľujúcemu výstavbu chce požiadať o zvýšenie podlaží len v okrajovej časti pri električkovom obratisku. „Namiesto vybudovania protihlukovej bariéry sme uprednostnili variant architektov, ktorí prišli s riešením obchodného strediska. Malo by odstrániť hluk z územia a zároveň bude slúžiť obyvateľom Rače,“ povedal Pavel Komorník z Grafobal Group Development. „Územný plán neráta podzemné poschodia. Čiže z pohľadu od ulice bude mať budova 8 poschodí, ale dve podlažia - obchodné strediská budú pod zemou a na 6 nadzemných podlažiach budú byty,“ dodal.

Štúdia architektonického ateliéru Karola Kállaya sa týka navýšenia podlaží bytových domov z 2 na 4 nadzemné a v časti pri Púchovskej ceste na 9-podlažné bytové domy. So zmenami v územnom pláne nesúhlasia niektorí obyvatelia či poslanci miestneho zastupiteľstva. „Nechceme si dať nezmyselnou výstavbou zastavať Raču,“ uviedol poslanec Michal Drotovan. Podľa neho plánujú odporcovia projektu petíciu, ktorá bude do utorkovej verejnej diskusie s investorom pripravená na podpis.

 

Račania sa obávajú zhoršenia dopravy, zahustenia mestskej časti, nedostatku parkovacích miest a zničenia zelene. „Predpokladá sa, že na Púchovskej a Račianskej ulici pribudne v priebehu hodiny v špičke až 440 áut. Riešenie nevidím ani v odkláňaní dopravy cez úzku Podbrezovskú ulicu, kde nie sú chodníky a ľudia musia chodiť po ceste,“ dodal Drotovan. Podľa developéra by sa s výstavbou malo začať v priebehu 3 až 5 rokov a odhadovaná suma je 100 miliónov eur.

„O ničom ešte nie je rozhodnuté, zatiaľ ide o overovanie urbanistického návrhu,“ povedala vedúca oddelenia územného plánovania v Rači Iveta Virsíková. Starosta Peter Pilinský sa zatiaľ k projektu a navrhovaným zmenám nevyjadril, aby subjektívne nezasahoval do legitímneho procesu posudzovania štúdie.

Račania sú proti výstavbe

Jozef Jurík (68), dôchodca

S projektom nesúhlasím, bol som aj proti výstavbe časti Račany Bianco. Vinice sú račianskou tradíciou, postavením komplexu sa naruší aj životné prostredie.

Dominika Géze (26), projektová manažérka

Som proti. Určite sa tým narušia aj dopravná dostupnosť a infraštruktúra, čo by mohlo skomplikovať cestu do práce.

Eva Bieliková (67), dôchodkyňa

Pre vysoké budovy neuvidím Karpaty. Prekáža mi aj to, že ihriská pri Račanoch Bianco sú súkromným pozemkom, kde je zákaz vstupu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!