Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2012 18:00 | Správy | Peniaze

Vianočné finančné pasce: 10 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame

"Veď sú Vianoce!" - presne to je najčastejšie odôvodnenie toho, prečo míňame viac a často na zbytočnosti.

Kvôli vidine zliav sa dokonca často ani nezamýšľame nad tým koľko vec, ktorú kupujeme stojí. Nový Čas vám spolu s Ivanou Šuňovou zo spoločnosti Partners Group SK poradí ako si pri nákupoch zachovať chladnú hlavu, nedostať sa do problémov a úspešne sa vyhnúť vianočným finančným pasciam.

1. Nedostatočné plánovanie rodinných financií

Vianoce sú obdobím, kedy si mnohí z nás chcú dopriať viac. Často zabúdame na hranice nášho rodinného rozpočtu. Dôvodom je aj to, že nie sme presne rozhodnutí koľko peňazí chceme a zároveň môžeme minúť na darčeky. Sústreďte sa teda na to, aby vaše výdavky neprekročili vaše finančné možnosti.

 

2. Chýba presný zoznam

Počítajte len so sumou, ktorá vám reálne zostane po zaplatení všetkých účtov a poplatkov, nechajte si však i rezervu na stravu a prípadné nečakané výdavky. Po tom, ako poznáte maximálnu sumu, ktorú môžete vyčleniť na darčeky si zostavte zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať. Spíšte si i zoznam konkrétnych darčekov a súm, ktoré za ne chcete utratiť.

3. Vyčerpanie železnej rezervy

Za žiadnych okolností nesiahajte na peniaze, ktoré máte odložené na horšie časy napr. pre prípad straty zamestnania či choroby. Tieto peniaze by ste mali použiť len na účel, ktorý ste si predtým stanovili. V prípade potreby budete za finančnú rezervu vďační.

4. Neefektívne využitie vianočných odmien

Peniaze "navyše" by ste si mali odložiť a využiť ich buď na oddlženie či vytvorenie finančnej rezervy. Avšak vianočné odmeny si odloží len málokto z nás. Väčšina ich minie alebo ich využívame ako akontáciu pri nákupe na splátky, čím sa vďaka extra peniazom navyše zadĺžime.

5. Zadĺženie sa

Nezadlžujte sa, aby ste darčekom urobili dojem. Drahé dary, an ktoré si musíte požičať väčšinou aj tak preplatíte. Aj tí, čo sa dávajú zlákať 0% navýšením by mali vedieť, že ide len o skrytie ceny úroku do ceny tovaru.

6 Riadenie sa reklamou

Neriaďte sa marketingovými trikmi obchodníkov, uvažujte triezvo. Aj keď odolať reklamám, vianočným zľavám a akciám nei je jednoduché, nedovoľte, aby za vás pri nákupoch rozhodovali . Dojem obrovskej výhodnosti vianočnej ponuky sa obvykle rozplynie spolu s nástupom povianočných zliav.

7. Emócie vyhrávajú nad rozumom

Pri nákupoch by ste si mali opakovane klásť kritické otázky. Hlavne počas obdobia sviatkov je príznačný fenomén tzv. "emočných nákupov". Často kupujeme veci, ktoré by sme inak nekúpili a navyše zaplatíme aj také sumy, ktoré by sme inak nezaplatili, pričom sa skrývame za vetu:"Veď sú Vianoce."

8. Nákupy s predstihom

Ak ste si nakúpili darčeky vopred, napr. už v októbri, nedajte sa zlákať výhodnými ponukami predajcov. Musíte odolať pokušeniu dokupovať ďalšie darčeky len preto, že sú za výhodné ceny. V konečnom dôsledku tak miniete oveľa viac, než ste plánovali.

9. Nákupy na poslednú chvíľu

Internet vám ušetrí čas a v niektorých prípadoch i peniaze. Ak si chcete zabezpečiť darčeky týmto spôsobom, pred ich objednaním si overte, či vám ich stihnú doručiť do Vianoc, keďže nápor je počas posledného týždňa vysoký. Pri objednávaní vždy berte do úvahy aj cenu poštovného a balného.

10. Darčeky na mieru

Ak sa rozhodnete vášmu blízkemu darovať niečo vyrobené na mieru, počítajte s vyššou sumou, ktorú za to zaplatíte. Aj keď je ručná práca stále v kurze, zaplatíte si za ňu viac. Vhodnou alternatívou pre vás by mohla byť vlastná výroba darčekov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie