Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2012 16:54 | Správy | Domáce správy

Gašparovičov diplomatický škandál: Veľvyslanec musel ísť na koberček

Prezident Ivan Gašparovič si opäť raz nedával pozor na jazyk a postaral sa o medzinárodný trapas.

Prezident Gašparovič na stretnutí s prezidentom Republiky Srbskej (RS) Miloradom Dodikom skonštatoval, že RS a Bosna a Hercegovina (BaH) majú dobrú spoluprácu "tak, ako Slovensko a Česká republika".

Starostlivo nachystaný bonmot, ktorý mal hostiteľom ulahodiť, však spôsobil úplný opak! Kým SR a ČR sú dve samostatné krajiny, Republika Srbská je stále súčasťou štátu Bosna a Hercegovina. A zároveň sa v krajine vyvíja silné snaženie o to, aby sa RS neodtrhla. "Slovenský prezident rozdelil Bosnu a Hercegovinu," uviedol denník Alo!.

Gašparovič to ešte zaklincoval tým, že na opakované otázky zaskočených novinárov len zopakoval, že RS a BaH sú si "rovnako ako SR a ČR v mnohom podobné".

Témy sa chytili viaceré miestne médiá, ktoré o Gašparovičovom brbte informovali ako o diplomatickom škandále. Náš prezident si tak pridal do zbierky, v ktorej už okrem iných figurujú perly ako "Organizácia spojených nádorov" či slovné spojenie "biele na čiernom", ďalší skvelý kúsok.

Veľvyslanec musel žehliť škandálJeden z troch najvyšších politických predstaviteľov Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegovič na stretnutí so slovenským veľvyslancom Miroslavom Mojžitom skritizoval vyjadrenia prezidenta. "Člen Predsedníctva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegovič vyjadril nespokojnosť s vyhlásením prezidenta SR," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol Dženan Selimbegovič z kabinetu Izetbegoviča.

Člen predsedníctva štátu zdôraznil, že je neprijateľné, právne a politicky neudržateľné porovnávať postavenie Republiky Srbskej a Bosny a Hercegoviny so vzťahom dvoch suverénnych krajín ako Slovensko a Česko. "Republika Srbska vznikla agresiou, genocídou a etnickým čistkami Bosniakov a Chorvátov, a preto neexistujú žiadne právne, historické a morálne predpoklady na uskutočnenie požiadavky o samostatnosť," povedal Mojžitovi v Sarajeve Izetbegovič. 

Mojžita vyjadril poľutovanie nad nepríjemným vývojom udalostí na konci Gašparovičovej návštevy. "Dodal, že podpora Slovenska územnej integrite a suverenite Bosny a Hercegoviny nie je otázna a je veľmi pevná," píše sa v stanovisku. Cieľom prezidentovej návštevy podľa Mojžitu bolo vyjadriť silnú podporu Slovenska krajine na ceste do EÚ a NATO.

1475024:gallery:false:false:false1475025:gallery:false:false:false

Hovorca obhajuje GašparovičaPo tom, čo tlač a internetové stránky zaplavili články o diplomatickom škandále, potrebu vyjadriť sa pocítil aj hovorca prezidenta. Snažil sa obhájiť Gašparovičove slová. Sami môžete posúdiť, či sa mu to podarilo.

"Reakciu niektorých zahraničných a domácich médií na vyjadrenia prezidenta Ivana Gašparoviča počas tlačovej besedy po rokovaniach s prezidentom Republiky srbskej Miloradom Dodikom v Banja Luke považujeme za dezinterpretáciu a za vytrhnutú z kontextu.

Ivan Gašparovič hovoriac o vzťahoch Republiky srbskej v rámci Bosny a Hercegoviny zdôraznil osobitný význam metódy pozitívneho dialógu a permanentnej komunikácie pri hľadaní kompromisov ako riešenia sporných otázok, čo zdôraznil aj počas rokovaní Miloradom Dodikom. Ako príklad takejto komunikácie uviedol dobré vzťahy Slovenskej republiky s Českou republikou," vyjadril sa pre TASR prezidentov hovorca Marek Trubač.

Ozval sa aj rezort diplomacieHovorca rezortu diplomacie Boris Gandel tvrdí, že prezident sa na rokovaniach so všetkými partnermi jednoznačne vyjadril za proces integrácie krajiny do Európskej únie. Zároveň sa podelil o skúsenosti z reformných a integračných procesov Slovenska do NATO. Zdôraznil pritom význam dosahovania vnútropolitického konsenzu pri riešení zásadných otázok budúcnosti štátu. "Podobne zdôraznil význam regionálnej spolupráce, a to aj po vstupe krajín regiónu strednej Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky, do EÚ," dodal.

Gandel poukázal na to, že BaH je z hľadiska vnútorného usporiadania štátu a vzťahov medzi jednotlivými štátotvornými národmi mimoriadne zložitá. "Niektoré odporúčania a námety, hoci sú prezentované v dobrej viere, môžu byť v danom politickom kontexte vnímané a interpretované odlišným spôsobom, ako boli mienené," konštatoval.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke