Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2012 09:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Predaj pančovaného chľastu u nás ovládajú alkoholové gangy!

Alkohol s metylalkoholom má v ČR už 19 obetí. U nás sa predáva pančovaný chľast s tichým zabijakom - denaturovaným liehom.

Alkohol s metylalkoholom, aký rýchlo zabíja v Česku, sa na Slovensku neobjavil. Pančovaný chľast sa však predáva aj u nás. Viaceré gangy, najmä na východnom Slovensku, do alkoholických nápojov pridávajú denaturovaný lieh s izopropanolom, ktorý poškodzuje ľudské zdravie, útočí najmä na obličky a pečeň. Práve z prítomnosti izopropanolu v nápojoch možno usudzovať, že alkohol bol vyrobený z denaturovaného liehu.  

Colné laboratória zistili vlani v 48 vzorkách liehovín izopropanol. Potvrdila to Miroslava Slemenská, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR. Najviac takýchto vzoriek našli na východnom Slovensku. Colníci podali na políciu tri podnety na trestné stíhanie.

Po obvinení troch osôb z okresu Michalovce z ohrozovania  zdravia škodlivými potravinami skončili dva prípady s návrhom na podmienečné zastavenie trestného stíhania. Tretie trestné stíhanie bolo prerušené. Pre Čas.sk to uviedol košický krajský policajný hovorca Alexanade Szabó.

"Úradujú" firmy s bielymi koňmi

Kšefty s denaturovaným liehom fungujú aj vďaka benevolencii štátu a sofistikovanej práci alkoholových gangov. Prvým krokom je dovoz denaturovaného liehu na Slovensko, na ktorý z krajín EÚ netreba povolenie ani splnenie si oznamovacej povinnosti. Štát tak nemá o množstve dovozu denaturovaného liehu prehľad. 

Konateľ firmy dovážajúcej denaturovaný lieh je zvyčajne biely kôň, ktorý nemá ani účtovnú evidenciu firmy. Dovezený denaturovaný lieh sa pridáva do pálenky, ktorá sa v obchodoch a krčmách predáva vo fľašiach s falošnými kolkami. Kvalita falošných kolkov a etiket je taká vysoká, že až odbornou expertízou sa potvrdí, že ide o falzifikát. Často sa pančovaný alkohol nalieva do originálnych fliaš a tak sa predáva. 

Ako sa dá situácia riešiť? Prijať opatrenia, aby dovoz denaturovaného liehu bol kontrolovaný a aby kompetentné orgány kontrolovali účel jeho použitia - či je skutočne použitý na využitie v priemyselnej výrobe - na odliatky kovov a podobne.

Vynaliezaví krčmáriĽudia často namiesto kvalitného alkoholu kupujú "svinstvo". Krčmári sú veľmi vynaliezaví - v originálnej fľaši majú naliaty pančovaný alkohol. Keď ho predajú a porozlievajú svojej stálej klientele v krčme, donesú si iba také množstvo, ktoré opäť nalejú do fľaše. V prípade "návštevy" kontrolórov, ktorí odoberajú vzorky, majú potom problém len s množstvom, ktoré bolo sa vo fľaši. Ostatné fľaše alkoholu majú originálne.

Dovoz a predaj pančovaného alkoholu ovládajú gangy, ktoré polícia zatiaľ neodhalila. Pozor, alkohol s metyalkohol sa môže objaviť aj na Slovensku! 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!