Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2012 12:42 | Správy | Peniaze

Richter k Zákonníku práce: Zmeny slovenskú ekonomiku neohrozia

Navrhovaná zmena Zákonníka práce, ktorá čaká na svoje prvé čítanie v parlamente, je veľmi dôležitá pre súčasné zlé postavenie zamestnancov.

Na nedeľňajšej tlačovej konferencii to zdôraznil šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Súčasné znenie z dielne jeho predchodcu Jozefa Mihála (SaS) totiž prinieslo odklon od európskeho štandardu pracovného práva, a to možnosťou dohodnúť si v kolektívnej zmluve horšie podmienky ako v ZP. Zároveň prinieslo nevyvážený pomer vzájomného postavenia zamestnancov a ich zamestnávateľov a reálne zhoršenie pracovných podmienok zamestnancov.

Novela tak prináša posilnenie práv dohodárov o niektoré zamestnanecké výhody, zmenu definície závislej práce či zníženie reťazenia pracovných pomerov na dobu určitú. "Zmeny nebudú mať dosahy na podnikateľské prostredie ani na konkurencieschopnosť. Ak vývoj ekonomiky v Európe a na Slovensku bude priaznivý, tak aj nezamestnanosť bude klesať. Ak bude horší, tak sa to prejaví aj na Slovensku," vysvetlil svoj postoj.

4 kritické oblastiMinister Richter dodal, že pri prerokovávaní a definitívnom návrhu zmien nebolo víťazov ani porazených. "Sociálni partneri v mnohom ustúpili, ale tie ústupky nemohli byť nad rámec základnej filozofie zmeny zákonníka," konštatoval s tým, že ministerstvo intenzívne rokovalo so všetkými partnermi, pričom sa im snažilo vyjsť v ústrety.

"Každá požiadavka od veľkých zamestnávateľov bola akceptovaná," podotkol a ako príklad uviedol nové nastavenie flexikonta, ktoré požadovali firmy Volkswagen a U.S. Steel Košice. Napriek snahe a dohode pri väčšine návrhov však došlo k nedohode v rokovaniach so zamestnávateľmi v štyroch zmenách, a to pri definícii závislej práce, reťazenia pracovných zmlúv na dobu určitú, možnosti dohody podmienok v kolektívnej zmluve a účinnosti ZP.

Zmeny v ZákonníkuZmeny v Zákonníku práce prinášajú čiastočne vyrovnanie výhodami a svojím pracovným postavením dohodárov a zamestnancov. Rozšíriť sa totiž má podľa ministerstva práce pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.

Dohodári

Na dohodárov sa budú primerane vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Tiež budú mať možnosť aj ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa budú týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa dohody stanú pracovným pomerom.

Nebudú však mať nárok na dovolenku, ktorú pôvodne rezort plánoval pre dohodárov zaviesť. "Nie je totiž možné túto otázku riešiť pri viacerých súbežných dohodách," zdôvodnil rezort. Ostatné ustanovenia o odmeňovaní zamestnancov, ako nárok na stravné, sa na nich tiež vzťahovať nebudú. "Samozrejme, ak sa na tom nedohodnú odbory a firma v kolektívnej zmluve. Túto možnosť zákonník nevylučuje," dodal.

Odstupné

Navrhovaná novela prináša aj zmeny vo výplate odstupného. "Budú mať naň nárok zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky," podotkol štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš (Smer-SD). Maximálna hranica bude štvormesačné odstupné pre zamestnancov, ktorí robili pre jednu spoločnosť viac ako 20 rokov.

Nadčasy

Po novom už nebude možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákone, teda 150 hodín nadčasov. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, než ustanovuje zákon," vysvetľuje rezort. Výnimkou je zdravotnícky personál, ktorý bude môcť podľa zákona odpracovať až 250 hodín.

Predĺženie zmluvy

Zmenou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov. "Účelom je zvýšiť kvalitu práce na určitú dobu zabezpečením uplatňovania zásady nediskriminácie a vytvoriť rámec na zamedzenie nezákonného opakovaného uzatvárania takýchto zmlúv," uvádza ďalej.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali