Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2012 10:00 | Správy | Peniaze

Vládou prešiel nový Zákonník práce: 18 najdôležitejších zmien

Nárok na výpovednú lehotu a zároveň aj odstupné bude mať každý zamestnanec, ktorý vo firme odpracoval viac ako 2 roky.

Na dobu určitú vás budú môcť zamestnať najviac na 2 roky namiesto doterajších troch. Vláda včera na výjazdovom rokovaní v Nových Sadoch (okr. Nitra) schválila zmeny v Zákonníku práce. Svoje pripomienky ešte môžu presadiť aj poslanci v parlamente. Ak novelu schvália, platiť začne od 1. januára.

1. Zabránenie vynúteným  živnostiam

Aby sa obmedzilo zamestnávanie pracovníkov ako živnostníkov, spresnila sa definícia závislej práce. Podľa nej je to práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom, za mzdu alebo odmenu

2. Konto pracovného času

Zamestnávateľ ho môže zaviesť len kolektívnou zmluvou alebo po dohode so zástupcami zamestnancov. Priemerný týždenný pracovný čas vrátane kladného konta pracovného času a práce nadčas nesmie presiahnuť 48 hodín v období najviac 12 mesiacov.

3. Práca na dobu určitú

Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.

4. Delené pracovné miesto

Ak je zamestnanec zaradený na delené pracovné miesto (práca na plný úväzok, na ktorom sú zaradení aspoň dvaja pracovníci a rozdelia si čas a úlohy), dohoda o takomto zaradení musí byť písomná, inak je neplatná. Takýto druh práce môže zamestnávateľ aj zamestnanec písomne vypovedať. Dohoda zaniká uplynutím jedného mesiaca odo dňa oznámenia vypovedania dohody, ak sa nedohodne inak.

5. Uhradenie nákladov zamestnávateľovi

Zamestnanec je povinný zotrvať u nového zamestnávateľa v pracovnom pomere po dobu, ktorá zodpovedá uhradeným nákladom. Ak zamestnanec nezotrvá u nového zamestnávateľa v pracovnom pomere, je povinný uhradiť mu pomernú časť týchto nákladov. Uhradiť náklady nemusí len na základe lekárskeho posudku alebo ak zamestnávateľ porušuje pracovnú zmluvu.

6. Výpoveď sa prerokuje so zamestnancami

Výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov, inak sú neplatné. Výpoveď musí prerokovať do 7 pracovných dní, okamžité skončenie pracovného pomeru do 2 pracovných dní.

7. Odstupné a výpovedná lehota

Opäť sa zavádza súbeh výpovednej lehoty a odstupného, keď zamestnanec dostane výpoveď:
1-mesačné odstupné + 2 mesiace výpovedná lehota
- ak pracovný pomer trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

2-mesačné odstupné + 3 mesiace výpovedná lehota
- ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

3-mesačné odstupné + 3 mesiace výpovedná lehota
- ak pracovný pomer trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať ro-
kov,

4-mesačné odstupné + 3 mesiace výpovedná lehota
- ak pracovný pomer trval najmenej dvadsať rokov.

8. Dĺžka výpovednej lehotyDĺžka výpovednej lehoty ostáva nezmenená, avšak v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve možno dohodnúť aj dlhšie výpovedné lehoty.

9. Zárobok u konkurencie musia schváliť

Zamestnanec môže popri zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa.

10. Práca na dohodu

Na „dohodárov“ sa bude vzťahovať minimálna mzda, ustanovenia o pracovnom čase, nadčasoch či pracovnej pohotovosti. Budú mať nárok na odpočinok, príplatky za prácu v noci a cez sviatok, materskú a rodičovskú dovolenku aj ochranu pred neplatnou výpoveďou. Nebudú však mať nárok na dovolenku.

11. Zohľadnenie práce nadčas vo výške mzdy

S ktorými zamestnancami možno dohodnúť mzdu s prihliadnutím na prácu
nadčas? Ide o vedúceho zamestnanca v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu, člena takéhoto orgánu, vedúceho zamestnanca či zamestnanca, ktorý riadi zložité procesy. Im za prácu nadčas nepatrí mzda ani mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas a zamestnanec nemôže za túto dobu čerpať náhradné voľno.

12. Neplatná výpoveď

V prípade neplatného skončenia pomeru zo strany zamestnávateľa, ak čas, za ktorý by mal zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa rozhodnúť o znížení či nepriznaní náhrady mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov. 15. Zdravotníci môžu robiť viac nadčasov Ostáva možnosť odrobiť najviac 150 hodín nadčasov ročne. V kolektívnej zmluve sa už nebude dať dohodnúť viac nadčasov. Len pracovníci v zdravotníctve, ktorí môžu odrobiť max. 250 hodín nadčasov ročne.

13. Dočasné prerušenie výkonu práce

Ak je zamestnanec podozrivý zo závažného porušenia pracovnej disciplíny, môže zamestnávateľ po prerokovaní so zástupcami zamestnancov zamestnancovi dočasne, najdlhšie na jeden mesiac, prerušiť jeho výkon práce. Zamestnancovi po dobu dočasného prerušenia výkonu práce patrí náhrada mzdy najmenej v sume 60 % jeho priemerného zárobku. Ak sa závažné porušenie pracovnej dis- ciplíny nepreukázalo, zamestnancovi patrí doplatok do výšky jeho priemerného zárobku.

14. Nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času

Zamestnávateľ môže v kolektívnej zmluve alebo po dohode so zástupcami zamestnancov rozvrhnúť pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne na
obdobie dlhšie ako štyri mesiace, najviac na obdobie 12 mesiacov, ak ide o činnosti, pri ktorých sa v priebehu roka prejavuje rozdielna potreba práce.

15. Zdravotníci môžu robiť viac nadčasov

Ostáva možnosť odrobiť najviac 150 hodín nadčasov ročne. V kolektívnej zmluve sa už nebude dať dohodnúť viac nadčasov. Len pracovníci v zdravotníctve, ktorí môžu odrobiť max. 250 hodín nadčasov ročne.

16. Odchodné

Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku. Žiadosť o dôchodok však musí podať pred skončením pracovného pomeru alebo do 10 dní po jeho skončení.

17. Nočná práca

Práca v čase medzi 22. a 6. hodinou. Dnes je nočná práca do 5. hodiny ráno.

18. Odborové organizácie

Nebudú musieť preukazovať svoju členskú základňu, teda, že zastupujú najmenej 30 % zamestnancov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...