Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2012 12:00 | Šport

Pravda o peniazoch pre šport: Štát nedodržiava vlastný zákon

Väčšina slovenských fanúšikov bola poriadne sklamaná z vystúpenia Slovákov na letnej olympiáde v Londýne. Je problém vo financiách?

Mali sme najmenšiu výpravu v histórii a aj najmenej medailí. Od viacerých sa čakalo viac, niektorí prekonali svoje možnosti. Neúspech slovenského športu však znovu otvoril diskusiu o jeho financovaní. Slovensko už roky dáva z rozpočtu do oblasti telovýchovy stále menej peňazí a štát nedodržiava ani zákon, ktorým sám výšku dotácie pre športovcov kedysi určil! Finančné suchoty, stav slovenských športovísk či transparentnosť, to všetko šport a hlavné tých, ktorí reprezentujú, na Slovensku ovplyvňuje.


Rozpočet na šport z ministerstva školstva je na tento rok 30 402 634 €. Viac ako 9,3 milióna € z tejto sumy si rozdelilo v roku 2012 viac ako 80 športových zväzov na Slovensku. V poskytnutých peniazoch sú zahrnuté nielen dotácie na športové reprezentácie, ale aj talenty. O ďalšiu finančnú podpru z rezortu sa môžu uchádzať aj v rámci rôznych výziev. Ďalšie peniaze do športu dávajú aj ministerstvo obrany aj rezort vnútra.

"Pre rok 2012 je k 21.8.2012 upravený rozpočet rozpočtovej organizácie Vojenské športové centrum DUKLA Banská Bystrica vo výške 4 357 966 €. Z toho bežné výdavky sú vo výške 4 176 018 € a kapitálové výdavky vo výške 181 848 €," spresnil tlačový odbor Ministerstva obrany SR. "VŠC DUKLA je strediskom vrcholového športu s najlepšími výsledkami v Slovenskej republike v individuálnych športoch. V roku 2009 športovci VŠC DUKLA získali 45 medailí na európskych a svetových podujatiach, v roku 2010 získali 46 medailí a v roku 2011 získali celkom 31 medailí. K 15.8.2012 získali športovci VŠC celkom 14 medailí, vrátane 3. miesta Michala Martikána na LOH 2012 Londýn," priblížil tlačový odbor rezortu športové úspechy ich klubu. 


Výsledky na olympiáde v Londýne, odkiaľ sa výprava vrátila bez zlatej medaily, sú podľa šéfa Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára obrazom diania v našom športe. A ten je u nás finančne podvyživený od roku 1989, keď sa rozpadol socialistický systém podpory. Odvtedy sa šport dostáva stále viac do vazalského vzťahu k štátu, ale ten ho drží nakrátko. „Vzhľadom na to, aké máme podmienky na šport od novembra 1989, dosahujeme nadštandardné výkony a výsledky,“ povedal šéf olympijskej výpravy Ľubor Halanda.


„Ak to pôjde takto ďalej, je možné, že na ďalších olympiádach nedosiahneme ani to, čo v Londýne...“ Po sérii zmien vo financovaní je v súčasnosti šport napojený priamo na štátny rozpočet cez ministerstvá školstva, obrany a vnútra, a teda musí dodržiavať všetky rozpočtové pravidlá. Pravidelne chodia na zväzy či spolky kontroly z úradov, ktoré sledujú faktúry, platby, výplaty.

Šokujúco vyznieva porovnanie vývoja rozpočtu celej kapitoly ministerstva školstva a jej podkapitoly pre šport, s ktorým na nedávnom fóre vyrukoval Marián Kukumberg, prezident Konfederácie športových zväzov SR: „Kým výška štátnych financií na celý rezort sa vlani v porovnaní s rokom 2002 zdvihla takmer na šesťnásobok (594 percent), peňazí na šport v rámci nej za desaťročie pribudlo len 8 percent!“ Funkcionári už dlho označujú za absolútnu nevyhnutnosť prijať nový zákon o športe, ktorý by nahradil dva doterajšie z rokov 1997 (o telesnej kultúre) a 2008 (o organizácii a podpore športu).


„Aj tak sa prinajmenšom ten prvý nedodržiava,“ skonštatoval generálny sekretár Asociácie telovýchovných jednôt a klubov Ľubomír Dobrík. „Šport má nárok najmenej na pol percenta z objemu štátneho rozpočtu, ale tento rok nedostane ani polovicu zo zákonom deklarovanej výšky: len 0,21 percenta. Najväčšími sponzormi športu u nás sú mestá a obce dotujúce kluby aj prevádzku športovísk, ako aj rodičia a samotní členovia športových klubov,“ odhaduje Dobrík. Hnutie dlho volá po zákone o sponzoringu, ktorý by mohol prospieť nielen športovcom, ale aj základni telovýchovnej pyramídy s viac ako 7 500 klubmi. Na druhej strane si športovci sami komplikujú situáciu a vyjednávaciu pozíciu so štátom - veď spolkov tu máme vyše 90, z toho desatina je veľkých a zvyšok sú menšie.

Situácii by pomohlo vytvorenie jednej organizácie, pri jej zakladaní však ťažko zosúladiť množstvo rôznorodých požiadaviek podľa typu športu. Ďalší pokus o vytvorenie strešnej organizácie sa uskutoční 24. novembra na Valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru. Šesť pracovných skupín už teraz pracuje na modeli, ktorý by vyhovoval všetkým a umožnil tak vznik jednej organizácie s pracovným názvom Slovenská olympijská a športová asociácia.

Dotácie končia, aj kde nemajú!

Dotácie na šport pokrivkávajú. A to aj preto, že plánované 0,5 %, ktoré má každý rok chodiť na šport zo štátneho rozpočtu, odišlo len v roku 2010. A to aj preto, že časť z týchto peňazí išla na hokejový štadión. Podľa správy
Národného kontrolného úradu (NKÚ) v rámci Národného programu rozvoja športu v Slovenskej republike zistili, že v roku 2010 zo 16 cieľov, ktoré sa týkali  športu, splnili polovicu. Pri väčšine bola dôvodom ich nereálnosť. Vlani zo siedmich cieľov splnili päť. NKÚ kontroloval aj opodstatnenosť využitia peňazí, ktoré jednotlivým zväzom poslali ako dotácie. V jednom prípade si pri športovej príprave vyúčtovali aj 234 € na sparingpartnera pri športe, ktorý nebol uvedený v zozname športov, ktoré ho vyžadujú. Jeden športový zväz platil z dotácie prenájom budovy vo výške viac ako 10-tisíc €, a to napriek tomu, že bol jej vlastníkom. Iný zase opravoval nábytok v sklade, a to za
675 €, pričom chýbajú doklady, ktoré by potvrdzovali, že práce boli urobené

Do športu ide 30 miliónov €

Rozpočet na šport z ministerstva školstva je na tento rok 30 402 634 €. Viac ako 9,3 milióna € z tejto sumy si rozdelilo v roku 2012 viac ako 80 športových zväzov na Slovensku. V poskytnutých peniazoch sú zahrnuté nielen dotácie na športové reprezentácie, ale aj talenty. O ďalšiu finančnú podpru z rezortu sa môžu uchádzať aj v rámci rôznych výziev. Ďalšie peniaze do športu dávajú aj ministerstvo obrany aj rezort vnútra. Presné sumy sme včera z rezortu vnútra nedozvedeli.

Zväzy s najvyššími dotáciami:

1. Hokej 1 745 900 €
2. Futbal 1 275 800 €
3. Volejbal 506 400 €
4. Streľba 432 200 €
5. Tenis 392 800 €
6. Kanoistika na divokej vode 353 800 €
7. Hádzaná 305 200 €
8. Kanoistika rýchlostná 280 000 €
9. Atletika 262 200 €
10. Plavecká asociácia 207 000 €

Rozpočet SOV je 1,9 milióna eur

Jednou z reprezentatívnych organizácií slovenského športu je Slovenský olympijský výbor (SOV). V tomto roku hospodári vďaka olympiáde s rozpočtom 1,9 milióna €, 50 % pokrýva vlastnými príjmami z marketingu a z príspevku MOV. Londýnska olympiáda ho vyšla podľa predbežných prepočtov
na 770-tisíc € - z toho vyše 400-tisíc dá štát, vyše 80-tisíc MOV a takmer 290-tisíc získa SOV z reklamnej činnosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!