Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2012 12:00 | Správy | Servis

Slováci užívaju ročne až 5 miliónov balení tabletiek šťastia

Slováci vlani užívali takmer o 116-tisíc balení liekov proti depresii a úzkosti viac ako v roku 2010. Ide o tabletky na recept, ktoré môže predpísať len lekár.

Ľudia si ich niekedy pýtajú aj pri obyčajných zmenách nálad, ktoré sa dajú riešiť aj jednoduchšie ako tabletkami. Odborníci varujú, že časté a neodôvodnené užívanie môže byť nebezpečné a od liekov môže vznikať aj závislosť.

V susednom Česku sa objavila správa, že "pilulky šťastia“ sú hitom a predaj antidepresív prudko rastie. Hoci sú tieto lieky na predpis, pacienti sa k nim ľahko dostanú. Vyššiu spotrebu liekov proti depresii a úzkosti potvrdzujú aj slovenské štatistiky. V roku 2011 lekári pacientom predpísali až 2 158 152 balení antidepresív a 3 072 253 balení liekov zo skupiny anxiolytiká (lieky proti úzkosti). Ktorí lekári môžu takéto tabletky napísať na recept? "Antidepresíva môže predpisovať psychiater, neurológ, ale aj všeobecný lekár,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

V hitparáde TOP 50 najpredpisovanejších liekov za minulý rok, ale aj za prvý štvrťrok 2012, sa objavili aj lieky Lexaurin a Neurol. ,,Sú to lieky proti úzkosti, od ktorých môže vznikať závislosť,“ opísal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Ivan Dóci. Aj pri užívaní antidepresív je potrebné dávať pozor na správne dávkovanie a na ich vedľajšie účinky. ,,Preto je potrebné navštevovať pravidelne psychiatra, ktorý jediný má oprávnenie zmeniť liečbu pacientovi,“ zdôraznil Dóci.

Ľudia si pýtajú lieky aj pri bežných problémoch

- "Stretávam sa s tým, že ľudia chcú predpísať antidepresíva. V poslednom čase je takýchto prípadov viac. Pacienti si žiadajú lieky napríklad keď ide o zmenu nálad v súvislosti s riešením bežných životných situácií. Pritom by stačilo napríklad porozprávať sa, resp. poradiť sa s niekým blízkym, prípadne na pár minút si dať neaktívny oddych a nálada sa zlepší (nič nie je také horúce, ako sa uvarí). Veľmi rýchlo si pripíšu depresívne stavy alebo úzkosť. Vysvetľujem im, že psychológovia nemôžu predpisovať lieky a navyše, niekedy stačí len vydržať a nedávať si hneď tabletky. Tie môžu pri častom užívaní pacientom aj uškodiť," uviedol psychológ František Skokan.

O užívaní antidepresív rozhoduje vždy lekár

- Človek má užívať antidepresíva len vtedy, ak má depresiu ako duševnú poruchu a rozhodne o tom odborný lekár - psychiater. Laický a psychiatrický výklad pojmu "depresia“ sa líši. V bežnej hovorovej reči sa slovo depresia nesprávne používa na označenie bežného denného kolísania nálady. V psychiatrii depresiu považujeme za duševnú poruchu vtedy, ak príznaky depresie:
1. pretrvávajú najmenej 14 dní
2. väčšiu časť dňa
3. a bez zrozumiteľného vonkajšieho dôvodu
Vždy, keď človek užíva nejaké lieky bez toho, aby boli správne indikované (teda laicky povedané "nepotrebuje ich“), môže to byť nebezpečné.

Pozor na možné nežiadúce účinky

Lexaurin - 30x 3 mg

Používa sa na úzkosť, napätie, podráždenosť, poruchy spánku, poruchy srdcovo-cievneho systému, dýchacieho, tráviaceho a močovopohlavného systému vyvolané stresom, úzkosťou a napätím, bolesti hlavy alebo ochorenia kože psychického pôvodu, úzkosť a napätie pri chronických organických ochoreniach, abstinenčný syndróm.

Nežiaduce účinky:
U citlivých pacientov sa môže vyskytnúť mierna únava, ospalosť, závrat, točenie hlavy a len výnimočne svalová slabosť. Uvedeným nežiaducim účinkom sa dá vyhnúť úpravou dávky. Veľmi zriedkavo sa môžu vyskytnúť bolesti hlavy, zmätenosť, poruchy koordinácie, poruchy správania a koncentrácie, poruchy reči, strata pamäti, nesúvislá artikulácia, zníženie libida, reakcie z precitlivenosti a iné.

Citalec 20 - 30x 20 mg

Používa sa na liečbu depresie, panických porúch, je vhodný aj na udržiavaciu liečbu, keď príznaky ako depresia, skleslosť, strata schopnosti prežívať radosť, ďalej strach, úzkosť a bolesti sú už na ústupe alebo pominuli. V tejto fáze pôsobí preventívne a zabraňuje návratu choroby.

Nežiaduce účinky:
Najvýraznejšie sú počas 1. týždňa alebo prvých 2 týždňov liečby a zvyčajne ustupujú so zlepšením depresívneho stavu. Ide o psychické poruchy, poruchy nervového systému, srdca, cievne poruchy, poruchy obličiek a močových ciest, metabolizmu a výživy, pečene a žlčových ciest, dýchacej sústavy, reprodukčného systému a prsníkov, kože a podkožného tkaniva, ochorenia oka, poruchy zmyslov, poruchy ucha a vnútorného ucha a iné.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia