Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2012 17:21 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Takto v Belize cvičili s Mellom: Pustili ho a vzápätí zas zbalili!

Súd v Belize v piatok prepustil Karola Mella, podozrivého z niekoľkých vrážd, na slobodu. O pár minút ho zas policajti odviedli. Zatiaľ ostáva vo väzení.

Podľa informácií Nového Času súd v piatok ráno belizského času rozhodol, že väzba bola v Mellovom prípade nezákonná a deportácia na Slovensko tým pádom neprichádza do úvahy. V prípade však nastal vzápätí zvrat, hneď po prepustení z väzenia ho opäť policajti odviezli.

Podľa zdrojov Nového Času ho previezli do cely na policajnej stanici na Queen Street v Belize City. Voči Mellovi totiž vzniesli obvinenie z podvodu, konkrétne mal uviesť nepravdivé informácie pri vypĺňaní imigračných dokumentov a používať falošný pas.

Mellovi právnici sa pokúsili dostať ho von na kauciu, súd to však na žiadosť prokurátora zamietol. Najhľadanejší Slovák tak ostáva v belizskom väzení, súd má o jeho ďalšom osude rozhodovať 20. augusta

„Pán Mello je samozrejme z celej veci sklamaný, ale tak sa to už stalo. Vo väzení ho môžu držať do 20. Augusta, kedy ho budú vypočúvať ohľadom dvoch vecí. Prvá je porušenie prísahy, kedy do žiadosti o trvalý pobyt napísal nepravdivé informácie. Druhá je používanie údajne neplatného pasu. Odpoveď pána Mella je, že ak je aj pas neplatný, tak on o tom nevedel.  Úrady tvrdia, že platnosť jeho pasu ukončila slovenská strana, o čom nebol pán Mello nikdy informovaný,“ povedal zastupujúci obhajca Andrew Marshalleck.

Súd: Vydanie Mella musí prebehnúť zákonným spôsobom

Súd na pojednávaní v piatok rozhodoval len o Mellovej väzbe. Pojednávanie o vyhostení sa zatiaľ nebude konať. Na súde odznelo, že pokiaľ by chcelo Slovensko Mella získať, muselo by mať s Belize podpísanú dohodu o vydávaní zločincov.

"Je zrejmé, že hlavným dôvodom, prečo sa Mello zdržuje v Belize, je vyhnúť sa obvineniam z vrážd na Slovensku, ale jeho vydanie musí prebehnúť zákonným spôsobom," uviedol v sudca Oswald Legall. "Karol Mello bol väznený nezákonne a preto som nariadil jeho prepustenie."

Súd zároveň nariadil Mellovi zaplatiť trovy vo výške 3000 dolárov. Z väzby ho prepustili krátko pred 19.00 nášho času. Pred väzením čakali novinári aj Mellova manželka Zuzana Marošová. Tá sa však manžela nedočkala, keďže ho po pár krokoch na slobode zabalila polícia.

Kaliňák: Úlohu splníme, keď Mella odovzdáme do rúk našim orgánom Minister vnútra Róbert Kaliňák sa vyjadril k prípadu Karol Mello. „Od prvého dňa keď došlo k zadržaniu, úzko spolupracujeme s orgámni v Belize. Najprv prebehlo konanie o nelegálnom pobyte, teraz by malo nastúpiť konanie o európskom zatýkacom rozkaze. Aj keď neexistuje zmluva medzi Slovenskom a Belize, členstvo v Interpole nám dáva záruku, že aj o tomto sa bude rokovať. Netrúfam si odhadnúť ako to dopadne, lebo to nie je štát so štandardným právnym systémom ako v Európe. Verím však, že spravodlivosti bude učinené zadosť. Pre nás bude úloha splnená, keď Karola Mella odovzdáme do rúk slovenských orgánov,“ povedal Kaliňák.

Ako sa vyvíjala kauza Mello v Belize

Karola Mella zatkli v júli 2012 v rámci akcie Infrared Interpol Belize. Slovenské orgány ho chceli čo najskôr previezť na Slovensko, čo sa však nakoniec nepodarilo.

 V Belize s ním žila herečka Zuzana Marošová, ktorá sa za neho stihla aj vydať a porodila mu druhého syna. Mello v karibskom štáte známom krásnymi plážami a kasínami podnikal.

Čo má Mello na rováši

Najhľadanejší Slovák, ktorý je obvinený z niekoľkých vrážd a bol na neho vydaný medzinárodný zatykač. Obvinili ho z nasledovných činov:

Z objednávky vraždy, ktorá bola namierená na expolicajta Juraja Gála. Pri zbabranej akcii však jeho kumpáni rozstrieľali v aute v Moste pri Bratislave jeho družku († 30) a syna Riška († 10).

Z vraždy Petra Čongrádyho († 36), v ktorej figuruje päť ľudí vrátane Viliama Mišenku, ktorý je tiež na úteku. Polícia v tomto prípade pracuje s verziou, že Mello strieľal. Čongiho zastrelili v roku 2004 pred bratislavskou pizzeriou.

Z vraždy Františka Marka († 48) z roku 1996. Jeho telo exhumovali a podľa vyšetrovateľa sa na jeho vražde mal podieľať aj Viliam Mišenka.

Z vraždy Jozefa Gudába († 46), ktorá sa stala v marci 2003 v Bojnej. Jeho telo vykopali vo februári 2011.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?