Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2012 14:28

Profesora Zdenka Lipu, ktorý dobil manželku, prepustili z väzby!

Na súde bol proces s profesorom Zdenkom Lipom (67), obžalovaným z pokusu o vraždu manželky (60). Trestný senát ho prepustil na slobodu!

Obžalovaného profesora Zdenka Lipu (67) vo štvrtok priviedli do pojednávacej siene bratislavského súdu väzenskí dozorcovia.

Podľa obžaloby prof. Lipa manželku Janu (60) v bratislavskej mestskej časti Lamač 11. januára zranil údermi tupým predmetom. Nevlastný syn sa vyjadril, že to bola kamenná váza.  V prípade dokázania viny na súde mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne až doživotie. Zranenú Janu (60) po útoku previezli záchranári do nemocnice na bratislavských Kramároch, kde ju s vážnymi zraneniami hospitalizovali. Dobitá Jana 12. júla zomrela. Nie je vylúčené, že profesora budú súdiť za vraždu. Rozhodujúce slovo budú mať znalci.

Súd pojednávanie vo štvrtok odročil na neurčito. Súčasne z vyšetrovacej väzby prepustil na slobodu obžalovaného profesora Lipu. "Dôvodom rozhodnutia je, že pominuli dôvody preventívnej väzby, čiže dôvodná obava, že by mohol svoj skutok dokonať alebo zopakovať v prípade prepustenia poškodenej do domácej liečby. Tieto dôvody však smrťou poškodenej zanikli. Prokuratúra, ako aj obhajoba sa vzdali práva podať sťažnosť, obžalovaný bol prepustený z väzby na slobodu."povedal hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.    

Pofesor: Udrel som ju vázou!Obžalovaný v súdnej sieni povedal, že sa s manželkou často hádali. "Bola živnostníčka. Chcela odo mňa peniaze. Myslela si, že zarábam dvojnásobok. Musel som si stále požičiavať peniaze," povedal obžalovaný profesor.

Profesor Lipa o útoku na súde prehovoril. "Kľakol som si k nej, ona spala. Pri posteli bola váza, ktorú som zobral a asi dvakrát som po nej udrel tou vázou," povedal obžalovaný, ktorý tvrdí, že jej chcel urobiť zle, pretože mu stále ubližovala. "Spamätal som sa až potom, keď nado mnou stál nevlastný syn so slovami: Čo si to urobil?" dodal profesor, ktorý pol roka pred incidentom nechal dom prepísať na manželku.

Lipa sa vyjadril, že minulý rok mal dokonca zákaz zdržiavať sa v dome manželky od 7 do 22 hodiny. "Vtedy som sa zdržiaval v nákupných centrách a stravoval som sa napríklad rožkami. V dome ma manželka často sácala, alebo hádzala po mene rozličné predmety. Väčšinou som to mlčky znášal, ale niekedy som ju prosil, aby ma nechala," dodal profesor.    

Podľa kolegu z práce si profesor neraz na pracovisku požičiaval peniaze. Suseda na pojednávaní uviedla, že manželka profesora fyzicky napádala a vulgárne mu nadávala. Podľa svedkyne nebohá manželka profesora bola arogantná a robila peklo aj  jej.


"Videl som, že z ich dvora záchranári odviezli zranenú ženu," povedal krátko po udalosti obyvateľ (48) z Vrančovičovej ulice v bratislavskom Lamači, kde sa incident odohral. "Poznám ich dobre. Je to žena, ktorá má dlhoročné spory s niektorými občanmi Lamača. Prof. Zdenko Lipa je vysokoškolský profesor, ktorý bol pred niekoľkými rokmi členom jednej z komisií pri miestnom zastupiteľstve. Podľa môjho názoru je udalosť vyvrcholením dlhodobých zlých vzťahov obyvateľov rodinného domu," dodal Lamačan. Výlučnou vlastníčkou domu, v ktorom sa udalosť odohrala, je podľa katastra nehnuteľností Jana. Zdenko L. má v dome doživotné právo bývať v jednej izbe na prízemí.

Kolegovia z vysokej školy nad tým, z čoho je obvinený, len nechápavo krútili hlavou. „On je veľmi tichý, nedokázal by ublížiť ani muche. Je to veľký dobrák, nikdy nerozprával o svojich problémoch. Viem, že stavali dom a potreboval peniaze.  Ale že by sa až takto znížil, to by som nikdy nepovedal. Vždy bol ústretový, musel to byť len skrat,“ myslí si profesor fakulty Ulrich Koloman. Pedagóg Zdenko Lipa pôsobil na študentov ako najväčší dobrák na svete. „Nikdy nerobil problémy so skúškami, vždy sa s ním dalo na všetkom dohodnúť. Je to veľká tragédia,“ povedala študentka Pavlína (23). Aj susedia poznajú obvineného profesora ako veľmi prívetivého a milého človeka. Lipa sa podľa susedov staral aj o nevlastného syna, ktorého si domov doviedla jeho manželka, ako o vlastného. "Skôr jeho žena bola konfliktná," opísala ich vzťah suseda.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!