Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2012 09:00 | Správy | Domáce správy

Škandalózne odvolanie Bezáka: Nahradí ho Sokolov človek!

Róberta Be­záka (52) odvolal pápež Benedikt XVI. z úradu trnavského arcibiskupa bez udania dôvodu, čo je veľmi neobvyklý a neštandardný postup.

Dočasne bol vedením Trnavskej arcidiecézy poverený pomocný biskup Ján Orosch, ale skutočným nástupcom arcibiskupa Bezáka bude podľa zdroja Nového Času človek blízky Jánovi Sokolovi. Práve Sokola pred tromi rokmi vystriedal vo funkcii Róbert Bezák. Je všeobecne známe, že konzervatívny Sokol nemal Bezáka prílíš v láske.


Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa proti škandalóznemu a bezdôvodnému odvolaniu svojho arcibiskupa vôbec neohradila, práve naopak. „Rozhodnutie Svätého Otca prijímame v duchu viery a synovskej poslušnosti a prosíme Pána o požehnanie pre Cirkev na Slovensku,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení KBS, ktorým zdvihli žlč tisíckam veriacich, pretože Bezák bol mimoriadne obľúbený biskup. Dôvody, ktoré viedli Vatikán k rozhodnutiu o odvolaní trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, oficiálne nepozná nikto. Dokonca ich netuší ani samotný biskup Bezák. „Neviem a nie som si vedomý toho, že by som urobil vážnu chybu,“ uviedol pre Nový Čas bývalý trnavský arcibiskup.


Jeho odvolaniu predchádzala apoštolská vizitácia z Vatikánu, ktorá sa vykonáva len pri mimoriadne závažných okolnostiach. Tieto závažné okolnosti však nikto nikdy nepomenoval a ani samotný arcibiskup ich nepozná. „Prosil som, aby mi ich povedali, aby som s tým mohol žiť, čo také hrozné som spravil,“ uviedol Bezák, ktorý však tuší, odkiaľ vietor fúka. V minulosti upozornil na viaceré nepochopiteľné kroky svojho predchodcu Jána Sokola, ktoré sa týkali najmä ekonomického spravovania úradu. Ihneď po uvedení do funkcie dal urobiť audit majetku a taktiež vymenil konzervatívnych dekanov za mladších.


Svojím ľudským prístupom sa stal Róbert Bezák mimoriadne obľúbeným duchovným aj za hranicami svojej diecézy. Jeho odchod z funkcie sprevádzajú veľký smútok a slzy veriacich na celom Slovensku. Včera mu pod oknami jeho bytu na Námestí sv. Mikuláša v Trnave kládli mnohí z nich kvety ako prejav vďačnosti a poďakovanie za jeho službu

Sklamaný Bezák: Nie som si vedomý vážnej chyby

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák stále nepozná dôvod svojho odvolania. To, čo sa mu stalo, vnímajú veriaci ako veľkú skrivodlivosť, ktorú spáchal Vatikán nielen na ich arcibiskupovi, ale priamo na nich. „Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo,“ vyznal sa zo svojich pocitov R. Bezák. „Neviem a netuším, čo bolo príčinou takéhoto konania. Som však len kňaz, ktorý sľúbil poslušnosť a tú budem teda dodržiavať. Želám si však len jedno, aby veriaci zostali veriacimi a všetko, čo som robil a hovoril, zostalo navždy v ich srdciach. Neviem a nie som si vedomý toho, že by som urobil vážnu chybu. Aj ja som smrteľník, aj ja robím chyby, ale bolo by fajn, ak by sa mi ich niekto čo i len snažil povedať. Pokorím sa a budem naďalej slúžiť Bohu, tak, ako mi to bolo dané.“

Bude pôsobiť v zahraničí?

Róbert Bezák bude zrejme pôsobiť ako kňaz v zahraničí. Podľa informácií agentúry SITA sa na Slovensku môže vrátiť do niektorého z kláštorov rehole, ktorej je členom. Bezák patrí k redemptoristom, teda Kongregácii Najsvätejšieho Spasiteľa. Tí majú na Slovensku šesť komunít. S jeho pôsobením ako kňaza na ktoromkoľvek mieste však musí súhlasiť príslušný diecézny biskup. Podľa viacerých oslovených kňazov je však otázne, či by povolenie slúžiť omše, kázať, či spovedať, aj dostal. Bezák po odvolaní z úradu arcibiskupa sa nesmie zdržiavať v Trnavskej arcidiecéze.

Talianska agentúra: Bezáka odvolali pre finančné nezrovnalostiMotívom odvolania boli administratívne a finančné nezrovnalosti, zistené počas apoštolskej vizitácie, vykonanej v arcidiecéze v priebehu mesiacov január a február tohto roka.

Monsignor Bezák má 52 rokov a bol trnavským arcibiskupom od roku 2009, informovala v pondelok stručne na svojej webovej stránke súkromná talianska tlačová agentúra ASCA.

Tento dôvod odvolania potvrdil aj ďalší taliansky server tmnews.it, podľa ktorého vatikánska tlačová kancelária neposkytla podrobnosti, avšak dôvodom tohto neobvyklého rozhodnutia boli problémy v správe trnavskej diecézy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila