Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2012 14:00

Vysoké tresty za vraždu Mišenku: Doživotie a trikrát 25 rokov!

Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes rozhodoval v prípade úkladnej vraždy topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku († 34).

Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici udelil štyrom obžalovaným z úkladnej vraždy spáchanej organizovanou skupinou uložil vysoké tresty - trikrát padlo 25 rokov a jeden z obžalovaných dostal doživotie. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa odvolali a prípad tak poputuje na Najvyšší súd. Doživotie dostal Ivan S. (38). Už v minulosti bol odsúdený za inú vraždu, preto dostal vyšší trest.

Podnikateľa Jozefa Mišenku zavraždili 20. júla 2010 po ôsmej ráno. Útočníci do vozidla Mercedes vystrieľali približne 30 rán zo samopalu. Prokurátor to označil za typickú mafiánsku popravu a podľa neho sa preukázalo, že na nej svoj podiel mali všetci obžalovaní ako organizovaná skupina. Prokurátor sa opieral najmä o výpovede kľúčových svedkov Michala P., Petra D. a taxikára Ronalda K. Motívom podľa žalobcu bola pomsta za útok na obžalovaného topoľčianskeho podnikateľa Milana P. Mišenka pri útoku utrpel zranenia, ktorým v nemocnici podľahol. Páchatelia strieľali zo Škody Octavia, ktorú neskôr podpálili v rekreačnej oblasti Duchonka. Vo vraku auta sa našlo ohorené torzo československého samopalu vzor 58 s odstráneným výrobným číslom.


Vraždu si podľa obžaloby objednal za milión korún obžalovaný 40-ročný podnikateľ Milan P. z Topoľčian. Peniaze na to mu dal Mišenkov strýko Viliam, ktorý sa zdržiava v zahraničí a koná sa proti nemu ako proti ujdenému. Milan P. si vraždu objednal u 38-ročného Ivana S. z Hlohovca a 31-ročného Róberta T. z Trnavy, zvaného Netvor. Na vražde sa podieľal aj 26-ročný Ronald M. z Hlohovca, ktorý viedol auto so strelcom Goranom. Ide o občana Macedónska, ktorého tento balkánsky štát nevydá na stíhanie do cudziny.


Ronalda M. obžalovali aj za drogový zločin, pretože v jeho dome sa našlo zariadenie na výrobu marihuany a väčšie množstvo rastlín konope siateho. S týmto drogovým deliktom súvisí stíhanie Ivana S. za zločin krivej výpovede a krivej prísahy. Podľa prokurátora nepravdivo vypovedal, aby chránil komplica Ronalda.


Všetci obžalovaní odmietli tvrdenie obžaloby o ich podiele na vražde a vyhlásili, že sú nevinní. Obhajcovia žiadali oslobodenie spod obžaloby, pretože v prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní sa nevyskytli dôkazy, ktoré by vinu ich klientov preukázali bez akýchkoľvek pochybností. Napríklad obhajca Ján Gereg uviedol, že svedkovia nič nevideli a nepočuli a ich tvrdenia sú iba z „tretej ruky“. Podľa obhajoby svedkovia pochádzajú z kriminálneho prostredia a svedectvom sa snažili získať pre seba výhody.

O život išlo Mišenkovi aj v auguste 2009, keď v podniku Euromont v Topoľčanoch explodovala nálož. Výbuch neprežil muž, ktorý ju doniesol, medzi zranenými však bola podnikateľova družka a jeho matka. Mišenka bol v tom čase vo vyšetrovacej väzbe. V roku 2008 ho uniesli falošní kukláči, ale rodina za neho zaplatila výkupné.


Proces sledujú príbuzní obete i obžalovaných, vrátane matky zavraždeného Jozefa Mišenku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!