Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Masaker v Hurbanove: Milan (51) čaká na obvinenie z vraždy

Mestský policajt Milan Juhász (51) zo Svätého Petra, ktorý v Hurbanove v sobotu zastrelil troch Rómov a zranil dvoch ďalších, ešte nie je obvinený.

Masaker sa odohral priamo v rodinnom dome na Komárňanskej ulici v Hurbanove (okr. Komárno), keď mestský policajt Milan J. (51) prišiel včera okolo desiatej doobeda priamo do rodinného domu, kde býva niekoľko Rómov. Milan zastavil s autom pred domom a podľa očitých svedkov vpálil do brány so zbraňou v ruke a začal strieľať. Zastrelil troch Rómov. Gabriela L. († 44), jeho syna Mária L. († 19) a Júliusa († 24).

Vyčínajúci policajt postrelil aj ďalšieho Gabrielovho syna Kristiána (26) a jeho manželku Žanetu L. (26). Ženu strelil do stehna, muža do hrudníka. Obidvoch previezli do nemocnice, kde ich ihneď operovali. Podľa ministra vnútra Róberta Kaliňáka strelec použil bývalú vojenskú zbraň českej výroby CZ vzor 52 so strelivom Tokarev. Príčiny streľby zatiaľ nie sú známe. Milan Juhász (51) zo Svätého Jura svoje obete poznal a rodina Lakatošovcov poznala jeho. Po čine odišiel oblečený len v montérkach na aute k domu primátorky Hurbanova Margity Zemkovej na Agátovú ulicu a tam sa zabarikádoval. Chcel jej povedať, čo urobil.

Primátorka nebola v tom čase doma. Policajt si sadol na schody, zbraň otočil k hlave a chystal sa spáchať samovraždu. Po viac ako štyroch hodinách sa policajným vyjednávačom podarilo Milana spacifikovať. „Nechcem nikomu ublížit...,“ tieto slová povedal mestský policajt vyjednávačovi. Na Mestskej polícii v Hurbanove o incidente odmietli čokoľvek povedať. Podla polície mal páchateľ zbraň v nelegálnej držbe. Milan pracoval ako mestský policajt 20 rokov, dokonca bol istý čas i náčelníkom mestskej polície. Všetci o ňom hovoria len v superlatívoch. Podla susedov bol vynikajúcim človekom i policajtom.

To, čo sa odohralo v osudný deň, si nevie nikto vysvetliť. Jeho manželka sa odmietla k čomukoľvek vyjadriť a po celom incidente sa psychicky zrútila. Dom vo Svätom Petre, ktorý patrí rodine Milana J. a jeho manželke, bude teraz nonstop strážiť polícia. Je obava, že Rómovia z Hurbanova sa budú chcieť pomstiť.

Kaliňák zvolal mimoriadny brífing, na ktorom informoval o udalosti a policajnom zásahu. Okrem iného potvrdil, že všetky obete streľby spolu so zranenými pochádzajú z jednej rodiny. Tiež ocenil prácu polície, ktorej sa podarilo strelca zadržať. Podla Kaliňáka policajt prichádzal s obeťami do styku pri výkone svojho povolania. Obete útoku nie sú polícii neznáme, štyria z piatich majú za sebou kriminálnu minulosť. Prípad prevzal Úrad proti organizovanej kriminalite policajného prezídia.

Hrozí mu až doživotný trest"V súčasnosti sa vykonávajú procesné úkony, aby bol v zákonnej lehote zvolený zákonný postup," povedal v nedeľu pre Čas.sk hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Prípadom sa zaoberá Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Očakáva sa obvinenie strelca Milana Juhásza (51) v pondelok. V prípade obvinenia z vraždy podá návrh na väzobné stíhanie prokurátor na súd v Nitre. Ak bude obvinený z úkladnej vraždy, o návrhu na väzobné stíhanie bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko v Banskej Bystrici. V prípade obvinenia a dokázania viny na súde Juhászovi hrozí až doživotný trest. Polícia v súčasnom štádiu vyšetrovania rasový motív streľby odmieta.

Stav postreleného Róma je medzitým aj naďalej kritický. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Všeobecnej nemocnice Komárno Marta Csregeová, jeho manželka je v stabilizovanom stave. Obaja sú po operácii. Muž má priestrel pľúc, žene policajt strelil do stehna. Polícia sa k priebehu vyšetrovania prípadu stále nechce vyjadrovať.

Zlyhanie profesionálaSobotňajšia tragická streľba mestského policajta v Hurbanove, ktorý zastrelil troch Rómov a dvoch ďalších postrelil, je po každej stránke zlyhaním profesionála, píše agentúra SITA na základe slov nášho popredného psychológa. "Policajti všeobecne, či už mestskí alebo štátni by mali byť vyberaní podľa toho, aby dokázali svoju agresivitu kontrolovať a ovládať," uviedol slovenský psychológ a súdny znalec Anton Heretik. Podľa jeho slov by ich mali v týchto schopnostiach aj priebežne trénovať a cvičiť, pretože ich práca je plná konfliktov.

Na začiatku musí každý policajt prejsť psychologickým vyšetrením. "Otázkou je, či sú to - ako to bohužiaľ býva - jednorazové vyšetrenia pri vstupe, a potom už o ďalší psychologický stav tých ľudí sa málokto stará," dodal Heretik. Podľa jeho informácií ani štátni policajti nemajú pravidelné psychologické kontroly, nehovorí sa s nimi o nedokončených konfliktoch, nie sú priebežne trénovaní v zvládaní konfliktných situácií.

K motívom Hurbanovskej tragédie sa Heretik nechce predbežne vyjadrovať, lebo nepozná detaily. V prvom rade treba vylúčiť, či strelec nebol duševne chorý "čo sa dá len na základe znaleckého posúdenia jeho duševného stavu v čase trestného činu," upozornil Heretik. V prípade, že sa duševná porucha vylúči, tak potom treba hľadať motiváciu. "Tam to môžu byť nejaké osobné dôvody - to znamená nejaký dlhodobý osobný konflikt, ktorý má so skupinou poškodených alebo rolu môžu samozrejme hrať aj nejaké rasové motívy, ktoré bývajú v pozadí takýchto trestných činov," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona