Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2012 11:50 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Svedok vraždy v Moste pri Bratislave: Adamčo zastrelil Riška!

V prípade vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zomrela žena a chlapec, vypovedal kľúčový svedok. Bol pri čine, ale nestrieľal.

V bratislavskej väznici dnes pokračovalo pojednávanie v prípade brutálnej popravy Riška († 10) a Henriety († 30) v Moste pri Bratislave z decembra 2004. Vraždu podnikateľa Juraja Gála si mal podľa obžaloby objednať Karol Mello. Motívom vraždy popravy bolo, že Gála vedel na Karola Mella  „nejaké veci“. Mellovi kumpáni Branislav Adamčo, Nikola Pajdič a Jozef Balogh však zabili podnikateľovu družku Henrietu a syna Riška.

Svedok Peter Tirpák pred súdom tvrdil, že mu zavolal Adamčo, aby za ním prišiel, boli tam už Balogh aj Pajdič.  Rozprávali sa, vedeli, že idú robiť vec pre Karola Mella. Meno človeka, ktorý má byť zlikvidovaný nebolo pred ním nikdy povedané, vedel len, že chlap, ktorý má byť zabitý, je bývalý policajt a vie na Mella nejaké veci. Adamčo spomenul, že ten človek mal byť "spravený" už aj pred tým, ale nikomu sa to ešte nepodarilo. 

663293:article:false:true:true

"Adamčo rozdelil úlohy a objednal to Mello," vypovedal Tirpák a opísal ako sa vybrali na cestu z Veľkých Kapušian, zastavili sa po tašku, v ktorej boli zbrane, aj to, ako Adamčo rozdelil, kto pôjde na akom aute a ako rozdelil  mobilné telefóny a SIM karty. 

"Ja som nikdy nebol na takej robote, Braňo ma ukľudňoval neboj sa, neboj sa, pôjde to," uviedol. Tirpák rozprával ako sa zastavili v Nitre, odtiaľ sa potom vybrali do Mostu pri Bratislave. Pajdič išiel na Audine ako prvý. Tirpák na Golfe za ním, šoféroval Balogh, Tirpák sedel vedľa šoféra, Adamčo vzadu.

"Mello povedal, že ten človek mal byť na oslave, čakali sme kým pôjde z oslavy.  Keď sme prišli do Mostu pri Bratislave, jazdili sme po dedine hore, dolu okolo domu a čakali na telefonát od MellaNa ceste sme videli Passat, ktorý označil Mello. Braňo nám prikázal, aby sme si natiahli kukly. Reval na nás, aby sme si stiahli okná. Keď sme boli asi na  úrovni Passata, videl som, že sa na ňom rozbilo okno a tiež, že tam nie je dotyčný, lebo tá osoba mala dlhšie vlasy. Auto nabúralo do plota. Adamčo vyskočil z auta a strieľal na auto zblízka," tvrdil Tirpák.

"Adamčo začal nadávať, že doj...l som to, zabil som nejaké decko," vypovedal. Svedok pokračoval v opise, ako si dali dolu šaty, zahodili mobilné telefóny, podpálili Golfa s ktorým boli na mieste činu a presadli do Audiny. "Adamčo po celý čas nadával, že to doj...l," tvrdil. Išli do Nitry a potom niekoľkými taxíkmi do Veľkých Kapušian. "Volal mi Adamčo, aby som prišiel za ním a povedal mi, že máme na všetko zabudnúť. Neskôr sme počuli v rádiu, že čo sa stalo," pokračoval.

Podľa slov svedka Tirpáka, pred týmto skutkom boli V Moste pri Bratislave ešte raz, ale vtedy sa vražda nepodarila.

"Neskôr nás Adamčo nahováral ešte na jednu vraždu, ale my sme nechceli, potom ma pre vydieranie zobrali na 6 mesiacov do väzby. Zavolal som vyšetrovateľovi, ktorý riešil prípad vydierania a začal som hovoriť aj o iných veciach," dodal.

Tirpák tiež povedal, že Adamčo tvrdil, že prípad má na starosti policajt, ktorý ho nebude riešiť tak, aby oni boli podozriví.

Pri výpovedi sa Tirpákovi triasli ruky aj hlas.

Advokáti namietali, že Tirpák má procesné postavenie svedka, keďže bol priamo pri čine a na začiatku v kauze figuroval ako obvinený. Neskôr však trestné stíhanie proti nemu bolo zastavené.

Hlavný obžalovaný opäť na úteku

667630:article:false:true:true

Polícia sa podozrivým dostala na stopu na jar 2006.  Hlavný obžalovaný Karol Mello bol roky na úteku. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove. V dome kde žil policajti zaistili niekoľko mobilných telefónom a viaceré doklady totožnosti. Tamojšie justičné orgány ho v na piaty krát vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli minulý rok v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd v máj 2011 Mella pustil pre procesné chyby na slobodu.  Nitriansky súd vydal na neho zatykač kvôli obvineniu z inej vraždy a Mello je opäť na úteku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!