Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2012 11:52 | Správy | Domáce správy

Malackých Rómov z Družstevnej presťahovali, ubytovanie im dalo mesto

Rodina z Družstevnej ulice 25 v Malackách, kde minulý týždeň zbúrali čiernu stavbu, momentálne býva na Hlbokej ulici, dočasné ubytovanie jej poskytlo mesto.

Jedenásťčlenná rodina s deviatimi deťmi sa ocitla v situácii náhlej núdze. Toto rozhodnutie však vyvolalo odpor obyvateľov Hlbokej ulice. Informuje o tom hovorkyňa Malaciek Michaela Janotová na oficiálnej internetovej stránke mesta.

Mesto Malacky zvolalo 2. apríla o 17:00 stretnutie s dotknutými obyvateľmi mesta. Na stretnutí sa zúčastnili aj mestskí poslanci, predstavitelia mestského úradu, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Malackách a tiež predstavitelia Úradu vlády SR, vrátane splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Miroslava Polláka. Obyvatelia Hlbokej ulice a okolia vyjadrili podľa Janotovej na stretnutí nespokojnosť s tým, že malacký primátor Jozef Ondrejka ich o presťahovaní 11-člennej rodiny z Družstevnej ulice vopred neinformoval.

Proti ich presťahovaniu spisujú občania petíciu

Protestovali tiež proti rozširovaniu nájomného komplexu na Hlbokej ulici. V tejto súvislosti predložil poslanec Juraj Říha v mene obyvateľov petíciu proti rozširovaniu nájomného komplexu. Podporilo ju viac ako 530 obyvateľov. Primátor mesta Ondrejka uznal, že nájomný komplex na Hlbokej ulici ďalšiu záťaž neznesie. Prítomným občanom vysvetlil, že 11-člennú rodinu na Hlbokú ulicu umiestnili len dočasne na maximálne 30 dní v súvislosti s riešením situácie náhlej núdze. Toto rozhodnutie podporili aj predstavitelia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Malackách, ktorí dodali, že v opačnom prípade by hrozilo umiestnenie detí do detského domova na náklady mesta.

Ako informuje Janotová, dvom obyvateľom Družstevnej poskytol mestský úrad prácu v rámci sezónnych prác, čo by im malo finančne pomôcť v snahe o získanie nového bývania. Situáciu na Družstevnej ulici budú riešiť mestskí poslanci na zastupiteľstve vo štvrtok 19. apríla. Primátor mesta zároveň navrhol poslancom stretnutie a diskusiu na túto tému ešte pred zasadnutím. Témou rokovaní bude aj návrh obyvateľov Hlbokej ulice, ktorý hovorí, že namiesto 11-člennej rodiny by mohla byť v nájomnom komplexe umiestnená iná menej početná rodina z Družstevnej.

Čiernu stavbu im zbúraliMinulý týždeň na Družstevnej ulici v Malackách zbúrali ďalšiu stavbu, ktorú si rodiny postavili svojpomocne a bez povolenia. Ako uviedol malacký primátor, najprv prebehla exekúcia, následne po exekúcii bola odstránená stavba. Ani jedna aktivita pritom podľa neho nevychádzala od mesta. Malacky dostali od exekútora informáciu o vyprázdnení nehnuteľnosti, o tom, že sa bude niečo búrať, mesto nevedelo. Ako primátor dodal, stavebný úrad povolenie na búranie nevydal. "Malo to byť rozhodnutie súdu, ale to rozhodnutie nepoznám," uviedol primátor.

Čierne stavby si rodiny na Družstevnej 25 postavili svojpomocne bez stavebného povolenia a na cudzom pozemku. Prvú čiernu stavbu z rozhodnutia Stavebného úradu v Malackách odstránili v marci minulý rok. Prípad rodín z Družstevnej je známy aj pre aktivity Alojza Hlinu, ktorý nechal pred dom obyvateľov v júli minulého roka pristaviť dva veľkorozmerné kontajnery - jeden sanitárny s WC, pisoárom, umývadlami a sprchovacím kútom, v druhom vznikla tzv. mobilná škôlka. Malacky pre neprispôsobivé správanie rodín na Družstevnej niekoľkokrát navštívil aj minister vnútra Daniel Lipšic. Z pozície koordinátora pre riešenie situácie na Družstevnej ulici v Malackách v lete odstúpil zamestnanec Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Štefan Šarkőzy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu