Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Protest Gorila III: Gorily musia skončiť v Leopoldove!

Viac ako 2 000 ľudí vyšlo po týždni znovu do ulíc v Bratislave, kde sa konal protest Gorila III. Organizátori pred začatím pridali dve nové požiadavky.

Žiadajú vymenovať generálneho prokurátora a odchod Štefana Harabina z postu šéfa Najvyššieho súdu. Po minulotýždňových výtržnostiach, keď skupina extrémistov zaútočila na Úrad vlády SR a parlament, boli na nohách aj ťažkoodenci. Do uzávierky tohto vydania ku konfliktom nedošlo. Protesty sa konali aj v Košiciach, Poprade a Ružomberku.

Ešte vo štvrtok sa objavili správy, že futbaloví chuligáni chcú protest zneužiť na násilnosti. Fanklub Slovana Bratislava, označovaný aj ako Belasá šľachta, to poprel. Na možné zneužitie protestu extrémistami upozornila organizátorov aj premiérka Radičová, s ktorou sa stretli ešte vo štvrtok večer. V dôsledku demonštrácií polícia povolala do Bratislavy mužov zákona z celého Slovenska.

Po tom, čo sa posledné dva protesty zvrhli na útok na parlament a Úrad vlády, organizátori zrušili pochod a demonštrácia sa mala konať len na Námestí SNP. To ohradili žltou páskou. Polícia bola napriek tomu v pohotovosti. Pred parlamentom rozostavali zátarasy, pripravené boli desiatky ťažkoodencov a transportér.

Protest na bratislavskom námestí mal pokojný priebeh. Zišlo sa tam viac ako 2 000 protestujúcich, ktorým sa nepáči korupcia v tomto štáte a prepojenie politiky s finančnými skupinami. Na proteste mal vystúpiť aj Fedor Gál, tvár nežnej revolúcie, no nakoniec sa ospravedlnil. Nechýbal však novinár Tom Nicholson, ktorému súd zakázal vydať knihu o Gorile.

Nahnevaní ľudia držali transparenty ako Vypredané Slovensko, Už je koniec, zlodeji či Zjedli ste nám banány. Rečníci vyzvali ľudí, aby v protestoch vydržali, kým „všetky gorily neskončia v Leopoldove“. Jeden z demonštrantov Peter si na námestie priniesol klietku, do ktorej zavrel plyšovú gorilu. „Zo situácie na Slovensku za posledných 20 rokov som znechutený. Budem chodiť na každý protest,“ povedal pre Nový Čas. „Toto že je demokracia? Veď už nemáme ani koho voliť, všetci sú rovnakí, iba kradnú a klamú. V marci už ani nepôjdeme voliť, lebo nemáme koho,“ kričali jednohlasne Juraj a Jožo, ktorí tiež prišli na námestie.

Medzi protestujúcimi boli mladíci s výzorom pravicových radikálov, k nepokojom však nedošlo. Hackeri schovávajúci sa za označenie Anonymous počas demonštrácie znefunkčnili stránky ministerstva spravodlivosti a Penty. Pred jej sídlom včera vyrástol plot. Včerajšie protesty sa do uzávierky zaobišli bez incidentov aj v ďalších slovenských mestách - Košiciach, Poprade a Ružomberku.

Minulý piatok sa demonštrácia v Bratislave zvrhla na pouličné výtržnosti, keď rozzúrený dav zaútočil na plot Úradu vlády, ktorý poškodil a pred parlamentom začal do policajtov hádzať dlažobné kocky. Skončilo sa to zásahom vodného dela. Dav vtedy prelomil kovové zábrany a ich časti používali aj ako zbrane.

Nové požiadavky organizátorov: Odchod Harabina a vymenovanie prokurátora

1182510:gallery:false:false:false

Organizátori protestu Gorila zverejnili nové požiadavky. Žiadajú odstúpenie Štefana Harabina z funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, pretože je morálne zdiskreditovaný a „doposiaľ nevysvetlil svoje vzťahy s hlavou albánskej drogovej mafie a reprezentuje nedôveryhodnú justíciu“. Protestujúci ďalej žiadajú okamžité vymenovanie generálneho prokurátora do funkcie. Samotní organizátori sa včea rozštiepili, tesne pred začiatkom protestu sa od nich odčlenila Stanislava Červeňová pre podozrenie, že celé organizovanie protestov je napojené na KDH.

Štyri základné požiadavky demonštrujúcich občanov na politikov podľa organizátorov sú:

1. Zmena volebného systému tak, aby umožňoval vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi.

2. Sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie, ako sú referendá na lokálnej, regionálnej aj celoštátnej úrovni.

3. Zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov Národnej rady SR.

4. Dôsledné vyšetrenie všetkých podozrení, ktoré vyplývajú zo spisu Gorila, a vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. Samotní organizátori sa včera začali štiepiť, keďže pôvodná hlavná členka štábu Stanislava Červeňová odišla od organizátorov pre podozrenie, že sú napojení na KDH.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta