Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2012 16:00 | Správy | Domáce správy

Pavol Rusko o Gorile: Malchárka na ministerstve volali Džojstik!

Kšefty medzi finančnými skupinami a politickými stranami sú realitou. Myslí si to exminister Pavol Rusko, ktorého vystriedal vo funkcii Jirko Malchárek.

Práve Jirko Malchárek sa mal podľa spisov Gorila, ktoré sa objavili na internete a pravdepodobne ich vypracovala SIS, stretávať tajne so spolumajiteľom skupiny Penta Jaroslavom Haščákom. Teraz, po vyše šiestich rokoch, Rusko prehovoril o tom, čo sa dialo v čase, ktorý Gorila tak farbisto opisuje.

Prekvapili vás veci, ktoré sa píšu v Gorile?

V žiadnom prípade. Ja som už v tom čase, keď spisy vznikli, hovoril o vážnych podozreniach, ktoré tento spis dnes iba potvrdzuje.

Aké podozrenia máte na mysli?

Nie je predsa normálne, že zo strany, ktorá mala v tom čase z koalície najväčšiu podporu v prieskumoch verejnej mienky, odíde z jedného dňa na druhý desať ľudí vrátane podpredsedov, rozbijú stranu a idú podporovať nejakého Malchárka. Také niečo sa môže stať iba z dvoch dôvodov. Buď sú všetci blázni, alebo majú iný motív... A ja som presvedčený, že blázni neboli.

Hovoríme o udalostiach z roku 2005. Boli ste šéfom strany ANO, mali ste funkciu podpredsedu vlády aj ministra hospodárstva. Pre kauzu zmenky, v ktorej ste si požičali od istého podnikateľa 100 miliónov korún, vás však odvolali. Z ANO potom odišla veľká časť vašich poslancov.

Chcem zdôrazniť, že to nebola žiadna moja pôžička. Ja som len garantoval vrátenie finančných prostriedkov, ktoré si požičali firmy na odkúpenie obchodného podielu v TV Markíza od pani Volzovej, pričom v čase, keď kauza vypukla, boli všetky pôžičky zo ziskov TV Markíza dávno vrátené. Vtedy to však takmer nikoho nezaujímalo. Pre istotu pridali moji bývali koaliční partneri ešte vymyslenú kauzu „ukradnutej“ miliardy z verejných fondov a rozklad ANO cez očierňovanie a kriminalizáciu jej predsedu sa mohol začať. Všetko bolo pripravené, dohodnuté a chce sa mi povedať, že aj zaplatené. Celá kampaň odštartovala v čase, keď som bol na dovolenke a mala jediný cieľ: zničiť ANO, dosadiť Malchárka za ministra hospodárstva a presvedčiť dostatočný počet poslancov, aby odišli z ANO a nadšene sa postavili na podporu Dzurindu a spol.

Myslíte si teda, že si ich niekto kúpil?

Koho? Poslancov? Ja neviem, či ich niekto kúpil, alebo sa im zapáčili Malchárkove oči. Ale podľa mňa v tomto prípade platí, že bez vetra sa na strome ani lístok nepohne. Už vtedy som na jednej tlačovke povedal, že Penta sa stala štvrtým koaličným partnerom. Veď uvažujme spoločne: Ste členom poslaneckého klubu liberálnej strany, ktorá má po troch rokoch pobytu v koalícii s tromi starými harcovníkmi politickej scény - SDKÚ, SMK, KDH - najvyššie preferencie, rok pred voľbami jasnú parlamentnú istotu a za sebou kus odvedenej práce v podobe reforiem a najmä tisíce vytvorených pracovných miest vďaka zahraničným investíciám ako KIA, PEUGEOT, FORD, VISTEON, JOHNSON CONTROL... No a rok pred voľbami rozbijete klub, odídete zo strany, zničíte všetko, čo ste pomáhali budovať, a s radostným ošiaľom udržíte pri moci Dzurindovu vládu a pomôžete do kresla ministra hospodárstva Malchárkovi. Viete nájsť iný dôvod na takéto konanie než peniaze? Keď som si v roku 2009 prečítal Gorilu, mne to bolo jasné.

Vy ste teda Gorilu videli už pred troma rokmi?

Iba časť.

Gorila opisuje, okrem iného, tajné stretnutia Malchárka s Haščákom, na iných miestach zasa kšefty finančných skupín s politickými stranami. Sú také veci podľa vás bežné?

Každá finančná skupina sa snaží rozširovať svoj vplyv, kdekoľvek na svete. Všetci finančníci sa správajú tak, ako im dovolia politici. Je to legitímna snaha, ak neprekročí zákonnú medzu.

A aké to bolo, keď ste vy boli ministrom hospodárstva? Tlaky neboli?

Ja som mal až do spomínaných augustových udalostí z roku 2005 pomerne silnú pozíciu. V štruktúrach ANO som mal veľkú oporu, v Predsedníctve či Republikovej rade som necítil žiadne protichodné názory. Napokon, ANO som zakladal a po celý čas aj sám transparentne financoval - mimochodom myslím, že ako prvý a asi aj posledný politik v histórii na Slovensku. Bolo verejným tajomstvom, že som podiel v spoločnosti Markíza prepísal na iné osoby len formálne, aj keď zákon to nevyžadoval. Skrátka, pokiaľ ma nezradili vlastní ľudia, bol som dosť silný minister a na takého sa akékoľvek tlaky len veľmi ťažko vyvíjajú.

Mohli ste byť prekážkou pre tých, ktorí si chceli robiť vlastné kšefty?

Nechcem sa stavať do úlohy posledného spravodlivého, ale neraz som odmietol návrhy, ktoré predurčovali výsledky niektorých privatizácií a ja som s nimi strategicky nesúhlasil. Vari najviac nepriateľov som si narobil odmietavým postojom pri privatizácii slovenských elektrárni voči českým energetickým závodom ČEZ. Tie totiž boli, aj doteraz sú, štátne a ja by som sa nikdy nepodpísal pod predaj strategického podniku inému štátu. Nebolo v tom nič osobné, ak by bol ČEZ privátny, nemal by som s tým problém, ale takto klapli zuby naprázdno všetkým, ktorí si nasľubované provízie už v duchu dávno delili.

Odkiaľ prichádzali tie návrhy?

Z rôznych smerov, aj od Malchárka. Zhodou okolností vždy vedel, čo Penta chce.

Čiže za nich loboval?

Vždy bol na ich strane. Chválil ich, presadzoval, protežoval. Asi to robil dobre, keďže sa im myšlienka mať Malchárka ako ministra tak zapáčila, že boli ochotní zrežírovať celé to nechutné divadlo s rozbitím ANO. Treba však uznať, že Malchárek sa im náležite odvďačil - na ministerstve ho volali džojstik. Kto vie prečo...

Vy sa poznáte s Jaroslavom Haščákom, spolumajiteľom Penty?

Osobne sme sa stretli asi dvakrát, predstavil mi ho Mlachárek. Ale žiaden utajený byt ani jachta...

Potom, keď ste už neboli ministrom hospodárstva, všimli ste si, že obchody, ktorým ste stáli v ceste, zrazu prešli?

Určite však, našťastie, nie všetky.

Videli ste sa odvtedy s Malchárkom?

Bol som na parkovisku pred jedným športovým klubom, keď pri mne zastalo auto, vystúpil pán exminister a ako dobrý známy ma v štýle „čo sme si, to sme si“ familiárne pozdravil: Ahoj, Pali. Hm, myslím, že už to neurobí...

Pritom ste bývali kamaráti. Prečo ste ho vlastne zobrali do strany? Potrebovali ste jeho peniaze?

Ale veď on vtedy žiadne nemal. Aj celú formulu, v ktorej pretekal, sme mu financovali cez reklamné časy v Markíze. Keď sme sa zoznámili, bol strašne milý a kamarátsky - dnes viem, že falošný a úlisný. Do parlamentu sa dostal v roku 1998 po tom, ako som ho do strany SOP odporučil Rudolfovi Schusterovi.

To vám bol taký sympatický?

Mal som pocit, že je kamarát. Keď ste dennodenne pod veľkým tlakom, chcete mať pri sebe niekoho, kto by bol kamarát, o ktorom si nahovárate, že nie je pri vás preto, čo ste, ale aký ste. Pomýlil som sa však pri viacerých - a mýlim sa naďalej...

Sú do biznisu s finančnými skupinami zapojené skoro všetky politické strany, ako to opisuje Gorila?

Slovensko je veľmi malý a zlý priestor na odhaľovanie korupcie a jej oddeľovanie od normálnych kamarátskych vzťahov. Tu každý každého pozná...

Veríte, že Gorilu chcú naozaj vyšetriť, ako to sľubuje minister spravodlivosti Lipšic?

Lipšicovi to aj verím. Neviem, prečo nekonal skôr, ale uňho sa mi zdá, že to nepustí len preto, lebo si ho niekam zavolajú na koberček. V tejto kauze však nebude rozhodujúce to, čo sa pred voľbami povie, ale to, čo sa po voľbách urobí.

Myslíte si, že veľmi riskuje, keď sa do toho púšťa?

Ani nie. Nie sme v Palerme. Teda aspoň dúfam.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose