Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2012 17:16 | Správy | Domáce správy

Lipšic potvrdil pravosť Gorily: Dzurinda si myslí, že sa zbláznil

Minister vnútra Daniel Lipšic na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že dokument Gorila je autentický.

Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. „Spravodajská akcia naozaj prebehla. Na základe listinného dôkazu, ktorý odovzdala predsedníčka vlády sa podarilo preukázať, že táto akcia naozaj existovala. Máme prvý kamienok v mozaike vyšetrovania tejto akcie,“ potvrdil minister vnútra Daniel Lipšic.

Akcia podľa neho bola legálna a legitímna. "Môžeme potvrdiť, že v rokoch 2005 a 2006 boli zadokumentované vážne podozrenia z korupčnej trestnej činnosti," povedal Lipšic. Existenciu akcie Gorila sa podľa neho podarilo potvrdiť polícii v spolupráci so špeciálnou prokuratúrou a vďaka listinnému dôkazu, ktorý odovzdala v stredu vyšetrovaciemu tímu predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.

Lipšic ďalej informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. Informácia z ministerstva vnútra mala ísť na Úrad boja proti korupcii, ktorý riadil Tibor Gašpar. Tam dokument s utajovanými skutočnosťami podľa Lipšica 14. mája 2008 protiprávne skartovali. Konanie už preveruje ministerská inšpekcia.

Lipšic: Spis bol protiprávne skartovaný

Spis vyhotovený v rámci akcie Gorila dal podľa Lipšica protiprávne skartovať Úrad boja proti korupcii pod vedením vtedajšieho riaditeľa úradu Tibora Gašpara v máji 2008.

Spis mal totiž v prípade, že ho polícia už nepotrebuje, putovať podľa zákona späť do SIS. "Nestratili sa, boli úmyselne skartované," zdôraznil minister o dokumentoch v spise.

Dzurinda: Lipšic sa zbláznil

Mikuláš Dzurinda slovami, že minister sa zbláznil. Lipšic informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. "Ja som nikdy nepovedal, že som takú, alebo onakú informáciu dostal, alebo nedostal. Ja o tom prosto nehovorím," poznamenal Dzurinda.

Ako dodal, premiér nie je policajt. "Ak dostane predseda vlády informáciu spravodajskej služby tak len preto, aby prijímal rozhodnutia, ktoré on sám má v kompetencii," doplnil Dzurinda, ktorý vníma dnešné výroky ministra vnútra ako alibistické. "Keďže Lipšicovi ľudia boli za rok a pol úplne negramotní, tvárili sa, že tu problém nie je, nič nevyšetrili, všetko hádžu na niekoho iného. Lipšic sa úplne zbláznil," podotkol predseda SDKÚ-DS.

Penta: Lipšic do vyšetrovania zasahuje každý deň

Je zarážajúce, že do vyšetrovania kauzy Gorila takmer každý deň zasahuje Daniel Lipšic, ktorý nie je orgánom činným v trestnom konaní, ale je politickým nominantom na poste ministra vnútra.

"My sme na jednej strane veľmi zarazení, že minister vnútra denne informuje nie o konkrétnych záveroch, ale o istých postupoch či poznatkoch z vyšetrovania, že to robí on a nerobí to orgán činný v trestnom konaní, ktorým on nie je. On je politický nominant na poste ministra vnútra," uviedol hovorca Penta Martin Danko.

Exriaditeľ Úradu boja proti korupcii: Neskartoval som Gorilu nezákonne

Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Tibor Gašpar odmietol, že by v máji 2008 nezákonne skartoval spravodajskú informáciu o prepojení finančnej skupiny s politikmi.

"Odmietam, čo povedal pán minister o nezákonnosti a mojom osobnom konaní, o nejakom skartovaní nejakej písomnosti," uviedol Gašpar. Dokument z tajnej služby podľa neho dostali príslušní pracovníci úradu, aby preverili jeho obsah. To sa podľa Gašpara aj stalo a potvrdí to spis, ktorý by sa podľa neho mal na ÚBPK nachádzať.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?