Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2012 10:29 | Správy | Domáce správy

Slovensko bičuje orkán: V okolí Bystrice odporúčajú nevychádzať

Väčšinu územia Slovenska dnes zasiahol silný vietor, v Tatrách môže jeho rýchlosť dosiahnuť až neuveriteľných 150 km/h!

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 3. stupňa, ktorá platí dnes do 16:00 pre regióny Orava, Kysuce, Liptov, Turiec a Horehronie. Na Spiši platí najvyšší stupeň výstrahy až do 18:00. "Na hrebeňoch Tatier je v súčasnosti víchrica, nárazy vetra dosahujú 120 až 150 kilometrov za hodinu," informoval hovorca ústavu Ivan Garčár.

Čo napáchala víchrica u vás? Pošlite nám fotografie alebo video na tip@novycas.sk alebo MMS na číslo 0918/620001.

Strecha odletela na Spišskom divadle aj v NámestoveSilný vietor v Spišskej Novej Vsi odtrhol dnes časť strechy na Spišskom divadle. Operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Pentak uviedol, že strecha sa odtrhla krátko pred 11. hodinou.

"Naši príslušníci tam momentálne ešte stále zasahujú, pomocou výškovej techniky sa snažia odtrhnutú časť strechy upevniť," priblížil situáciu Pentak. Okrem tohto zásahu hasiči zatiaľ na východe Slovenska nemali vážnejšie výjazdy súvisiace so silným vetrom a snežením.

Hasiči zo Spišskej Novej Vsi museli odstraňovať padnutý strom v obci Kluknava v okrese Spišská Nová Ves a tiež v Hnilčíku, v časti Grajnár. Oba padli na cestu a bránili v jazde vozidlám.

Na budove spoločnosti Makyta v Námestove odniesol silný vietor plechovú strechu. "Veľmi tu fúka, hlavne okolo Námestova smerom od priehrady," povedal pre Čas.sk čitateľ z Námestova.

V banskobystrickom kraji radšej nevychádzajte z domu

Horský priechod Šturec je uzavretý pre všetku dopravu, Čertovica ostáva prejazdná, avšak len s reťazami.

Horský priechod Donovaly, ktorý bol niekoľko hodín úplne uzavretý, pre osobné autá už otvorili. Priechod bude prejazdný, pokiaľ nenastanú problémy.

Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková, kritická situácia je na cestách v celom Banskobystrickom kraji a pokiaľ ľudia nemusia, nech ani necestujú. Ak sa vydajú na cesty, mali by byť maximálne opatrní. Niektoré úseky ciest sú neprejazdné.


V Tatrách bude víchrica

Na severe Slovenska platí pre silný vietor aj naďalej najvyššia výstraha SHMÚ. "Na hrebeňoch Tatier je v súčasnosti víchrica, nárazy vetra dosahujú 120 až 150 kilometrov za hodinu," informoval hovorca ústavu Ivan Garčár.

Podľa slov meteorológov vo štvrtok dosiahne priemerná rýchlosť vetra na hrebeňoch Tatier silu víchrice až silnej víchrice, teda 75 až 100 kilometrov za hodinu, v nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 160 kilometrov za hodinu. "Večer a v noci vietor zoslabne na búrlivý vietor (60 až 70 km/h), v nárazoch môže dosiahnuť ešte 80 až 100 km/h. V piatok sa na horách očakáva silný až prudký vietor (40 až 60 km/h), v nárazoch okolo 70 km/h," priblížil Garčár.

Na horách hrozia lavíny

Silnejúci vietor a sneženie zvyšujú trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín naďalej hrozí najmä po veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky strmých svahov s nafúkaným väčším množstvom nového snehu. Pokračujúce sneženie zvyšuje aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov malých lavín a snehových úplazov.

Horské priechody sú neprejazdné

Sneh spôsobuje dnes v okresoch Banská Bystrica a Žiar nad Hronom komplikácie zatiaľ najmä na troch horských priechodoch, a to Veľké Pole, Kremnické Bane a Donovaly. Kremnické Bane sú uzavreté pre všetky vozidlá. Donovaly sú od rána uzavreté pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, pre kamióny uzavreli aj Veľké Pole.

Na Európu sa valí orkán AndreaSilný vietor a sneženie má zasiahnuť celú Európu. Západnými štátmi sa už jeden orkán prehnal. V Nemecku vietor prevrátil kočiar s malým dieťaťom do kanála, okrem toho hlásia z Anglicka dokonca aj dvoch mŕtvych.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!