Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2011 09:22 | Správy | Domáce správy

Lekári po štrajku: Niektorí podpisujú zmluvy, iní neprišli do práce!

Situácia vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sa začína stabilizovať, lekári začínajú podpisovať pracovné zmluvy.

"Niektoré oddelenia idú v riadnom režime, niektoré poskytujú len akútnu starostlivosť, pretože neboli plánované zákroky, keďže sa nevedelo, čo bude. Ale postupne sa to dostáva do normálu," informovala námestníčka riaditeľa nemocnice Terézia Drobná.

Ako dodala, lekári, ktorí ukončili práceneschopnosť, postupne chodia a podpisujú nové zmluvy. "Zmluvy sme pripravili už cez víkend, predstaviteľ Lekárskeho odborového združenia ich skontroloval a lekári ich dnes už od rána začali podpisovať," doplnila Drobná s tým, že zmluvu dnes nepodpíše jedna lekárka, ktorá je skutočne chorá a druhá, ktorá ošetruje člena rodiny s ovčími kiahňami. Ostatní lekári by mali nové zmluvy podpísať. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne dalo výpoveď 144 lekárov, 122 ju stiahlo.

V Žilinskom kraji zatiaľ nové zmluvy nepodpisujú

Nemocnice Žilinského samosprávneho kraja v Čadci, Trstenej, Liptovskom Mikuláši a Dolnom Kubíne dokážu zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť, informovala hovorkyňa kraja Radka Kulaviaková.

Všetky štyri nemocnice pripravili pre lekárov nové pracovné zmluvy. Podľa riaditeľa Kysuckej nemocnice Martina Šenfelda pripravili pre lekárov 14 zmlúv. V Hornooravskej nemocnici v Trstenej podalo podľa riaditeľa Petra Dančíka výpoveď 15 lekárov. Poverený riaditeľ Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši Štefan Köhler informoval, že zástupca lekárov dostal návrhy vedenia nemocnice. "Dvaja lekári zostali PN, 14 lekárov nastúpilo do práce," povedal Köhler. Riaditeľ Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál sa so zástupcami lekárov stretol v nedeľu večer. „Pripravili sme nové zmluvy, aby si to odkontrolovali. Nechcú ich dnes podpisovať, len si ich zoberú a odvezú právnikovi na kontrolu. Zatiaľ si myslím, že by sa malo vrátiť všetkých 29 lekárov vo výpovedi," povedal Mintál.

Vo Vyšných Hágoch lekári ani neprišli do práce

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch si zatiaľ ani jeden lekár neprevzal dodatok k zmluve. „Lekári, ktorí ostali vo výpovedi, ani neprišli do práce. To neskončilo, to je len začiatok, pretože v memorande chýba dodatok, aby lekári nastúpili do práce hneď na druhý deň po jeho podpísaní,“ zdôraznil riaditeľ ústavu Jozef Poráč. Zmluvy majú vo Vyšných Hágoch pripravené, avšak aj napriek tomu ani jeden z 13 lekárov neprišiel do práce.

Situácia v popradskej nemocnici je podobná, tu tiež 12 lekárov nové zmluvy zatiaľ nepodpísalo. „Lekári sú v práci, lebo sú v núdzovom režime, ale zmluvy zatiaľ nepodpisujú, lebo nedostali pokyn od LOZ, odmietajú zatiaľ podpísať,“ priblížil situáciu riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s., Jozef Tekáč. Nemocnica funguje v normálnom režime.

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi momentálne stále čakajú na pokyny zo strany vlády SR, ako majú ohľadom dodatkov zmlúv postupovať. Dodatky k zmluvám lekárom ešte nepredkladali. Všetci, ktorí chceli dať výpoveď, sa na svoju pozíciu vrátili a nemocnica tak funguje ako doposiaľ.

V Trnave si zmluvy preberú hromadneLekári vo Fakultnej nemocnici v Trnave nové pracovné zmluvy ešte neprebrali a preberú ich hromadne. . Splnomocnený predseda odborov Patrik Princ termín odovzdania podpísaných zmlúv Princ nevedel určiť, bude to „podľa toho, ako sa bude vyvíjať situácia na celom Slovensku". "Jednotlivé "roky koordinujeme," dodal Princ.
Situácia v nemocnici sa podľa vyjadrenia riaditeľa Gabriela Paveleka vylepšuje, oddelenia idú v štandardnom režime. Na neurológiu, ktorá musela byť v závere uplynulého týždňa zatvorená pre odchod všetkých lekárov okrem primára, dnes nastúpili štyria lekári. "Aspoň dokážeme zabezpečiť akútnu starostlivosť," konštatoval Pavelek.

V Prešove sa situácia zlepšila, 95 lekárov však stále nenastúpilo

"Dnešná situácia sa oproti piatku vylepšila. Kým v tento deň sme evidovali 118 lekárov, ktorí nenastúpili do služieb, dnes je to 95 lekárov. V pondelok sú v práci už aj lekári, ktorí boli práceneschopní a rovnako aj tí, ktorým sa prostredníctvom obvodného úradu podarilo doručiť príkazy na pracovnú činnosť," konštatovala hovorkyňa.

"Práve v týchto chvíľach zároveň prebieha stretnutie medzi vedením nemocnice a zástupcami odborárov týkajúce sa podpisov nových pracovných zmlúv," informovala Koziaková.

V Prievidzi poskytujú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu

V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach síce ešte lekári nepodpísali nové zmluvy, avšak poskytovanie zdravotnej starostlivosti je vďaka núdzovému režimu zabezpečené v plnom rozsahu.

"Čo sa týka zmlúv, pracuje sa na dodatkoch k zmluvám pre tých lekárov, ktorí dali výpovede a ktorým je nariadená práca," podotkol námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ján Belanský.

V Bystrici zatiaľ podpísal len jeden lekár

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici odovzdali lekárom zmluvy podpísané riaditeľom. Jeden lekár už zmluvu podpísal, uviedol riaditeľ nemocnice Ján Nosko. Lekári postupne nastupujú do práce.

Aj v Košiciach podpisujú nové zmluvy

Univerzitná nemocnica L. Pasteura má pre lekárov, ktorí nestiahli výpovede, nové pracovné zmluvy.

Aj v košickej Detskej fakultnej nemocnici lekári podpisujú dodatky.

Núdzový stav by sa mohol zrušiť v streduO zrušení núdzového stavu v 16 slovenských nemocniciach, ktorý vláda vyhlásila pre krízu v zdravotníctve, by vláda podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika mohla rozhodnúť v stredu 7. decembra. "V prípade, ak odborári zabezpečia podpis nových pracovných zmlúv lekárov s nemocnicami, ktoré už cez víkend pripravilo ministerstvo v spolupráci s riaditeľmi nemocníc, v stredu na rokovaní vlády navrhnem zrušenie núdzového stavu," povedal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou