Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2011 13:32 | Správy | Zahraničné správy

Muammar Kaddáfí je mŕtvy: Život ukončil v špinavom kanáli!

Bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího († 69) zabili dnes v prístavnom meste Syrta. Diktátorovu smrť potvrdila Prechodná národná rada.

Jednotky líbyjskej Prechodnej národnej rady (NTC) dnes zabili bývalého lídra Muammara Kaddáfího. Agentúra Reuters informovala, že zosadený diktátor zahynul pri pokuse o útek po tom, čo ho líbyjskí bojovníci zatkli. Potvrdila to aj Prechodná národná rada.

Neskôr Kaddáfího smrť potvrdil aj líbyjský premiér Mahmúd Džibríl. "Na tento okamih sme dlho čakali. Muammar Kaddáfí bol zabitý," povedal Džibríl na tlačovej konferencii v Tripolise.

Aj prezident USA Barack Obama počas svojej reči vo štvrtok večer potvrdil diktátorovu smrť slovami: "Je to koniec dlhej a bolestivej kapitoly v histórii Líbye. Krajina má teraz šancu na demokraciu.Kaddáfího režim definitívne skončil a nová vláda získala kontrolu nad krajinou."

Zo Sirty diktátorovo telo previezli do mešity v meste Misráta. Tam by ho mali aj pochovať. Podľa islamských zákonov telo zosnulého by mali uložiť do zeme čo najrýchlejšie, podľa možnosti ešte pred západom slnka.

Takto dolapili Kaddáfího!Reportér britského Daily Telegraphu opísal, ako chytili Kaddáfího: Diktátorove autá sa pokúšali uniknúť zo Syrty, zasiahla ich však strela NATO. Zranený Kaddáfí a jeho strážcovia sa pokúšali skryť do kanála pod cestou. Tam ich o niekoľko hodín neskôr našli povstalci.

Medzi rebelmi a Kaddáfího stúpencami vypukla prestrelka, v ktorej povstalci zvíťazili. Keď diktátora objavili, bol ešte nažive. Mal vážne zranené obidve nohy. Podľa jedného z vojakov Kaddáfí kričal „Nestrieľajte!“

Televízia al-Džazíra uvádza, že bývalého vodcu zastrelili pri pokuse o útek. Zahynul od strelných rán do hlavy a brucha. Zatiaľ však nebolo dôveryhodne vysvetlené, ako sa zranený diktátor pokúšal ujsť, keďže kvôli zraneniam ledva chodil.

Podľa zápisu líbyjského politika Mohameda Abdallaha na blogu BBC Kaddáfího zastrelil 18-ročný povstalec Ahmed Šajbaní. Politik ho nazval novým národným hrdinom.

 

Schovával sa v rodnom meste

K zadržaniu a zabitiu došlo v jeho rodnom meste Syrta, z ktorého sa pokúšal uniknúť v konvoji vozidiel. S odvolaním sa predstaviteľov NTC to oznámila televízia al-Džazíra.

Zatknutie potvrdil vysokopostavený vojenský predstaviteľ NTC Abdal Madžíd, podľa ktorého má Kaddáfí zranené nohy. "Je zajatý. Je zranený na oboch nohách... Odviezli ho sanitkou," povedal Madžíd telefonicky agentúre Reuters.

V Syrte dopadli tiež Kaddáfího syna Mutasíma, veliteľa Kaddáfího bezpečnostných brigád Mansúra Zaúa a šéf líbyjskej rozviedky Abdalláha Sanúsího. Šéf Kaddáfího ozbrojených síl a jeho bývalý minister obrany Abú Bakr Júnus Džábir prišiel pri dnešnej ofenzíve v Syrte o život.


Syrta je v rukách povstalcov

Velitelia bývalých povstalcov oznámili, že v Kaddáfího rodnom meste ovládli posledné pozície ozbrojencov, ktorí sú mu naďalej verní, a celú Syrtu tak dostali do svojich rúk.

"Syrta bola oslobodená. Kaddáfího sily tu už nie sú," povedal plukovník Júnus Abdalí, veliteľ operácií vo východnej polovici mesta. "Teraz prenasledujeme bojovníkov, ktorí sa snažia utiecť," citovala ho agentúra Reuters.

Reportéri v Syrte informovali, že záverečná ofenzíva proti posledným pozíciám Kaddáfího prívržencov v stredomorskom prístavnom meste sa začala o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) a trvala asi 90 minút, uviedla agentúra AP.

Krátko predtým sa niektorí stúpenci zosadeného lídra pokúsili utiecť z enklávy pri pobrežnej diaľnici na piatich vozidlách, revolučné sily však zabili najmenej 20 z nich. Následne začali prehľadávať domy a ďalšie budovy, v ktorých sa mohli nachádzať Kaddáfího bojovníci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka