Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2011 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Silní muži podsvetia: Čongrádyho (†36) rozstrieľali samopalníci

Nové zoznamy skupín podsvetia priniesli záujem o silných mužov. Čongrády († 36), považovaný za šéfa jednej partie, vyrástol v detskom domove.

Peter Čongrády († 36), prezývaný Čongi, bol po zavraždení Jozefa Svobodu považovaný za šéfa jednej skupiny bratislavského podsvetia. Rozstrieľali ho v bratislavskej Petržalke za bieleho dňa 9. septembra 2004 dvaja neznámi samopalníci. Štyri projektily mu zasiahli trup, dve ruky a ďalšie hlavu. Dvaja vrahovia si na obeť počkali v dodávke zaparkovanej neďaleko Čongiho obľúbenej pizzerie v bratislavskej Petržalke. Vražedné strely zarachotili v momente, keď nastupoval do svojho pancierového mercedesu, zaparkovaného v blízkosti vchodu do pizzerie. Jeho ochrankár a kamarát (30) vyviazol s prestrelenou nohou.

Kuklami maskovaných strelcov zaznamenala priemyselná kamera, polícia vrahov dodnes nevypátrala. Hodinu po vražde privolali hasičov k ohňu na okraji poľa pri obchvate smerujúcom z Petržalky do Mlynskej doliny. Po zahasení bielej dodávky s ukradnutými českými evidenčnými číslami sa na zadnom sedadle našli dva samopaly a dve pištole. Podľa polície vrahovia z miesta činu ušli práve na tomto aute. Kriminalisti sa pri hľadaní podozrivých ocitli v slepej uličke.


Dom nedokončil

Na miesto vraždy prišlo niekoľko desiatok „hrubokrkých“ chlapov, viacerí zamestnanci jeho firiem. Bol medzi nimi aj bývalý policajný dôstojník, ktorý pôsobil v Čongiho výcvikovom stredisku. Po približne pol hodine policajti začali kontrolovať totožnosť prítomných. V tej chvíli sa viacerí z blízkosti miesta vraždy vytratili... "Nechcem byť v policajnom zozname," poznamenal jeden z odchádzajúcich. Mnohí už vtedy tušili, že polícia si robí zoznamy podozrivých z účasti v skupinách podsvetia.

Na miesto vraždy prišla aj Čongrádyho vdova Linda. „Ráno odchádzal z domu, pobozkal ma, aj nášho synčeka...“ povedala Linda, zadúšajúc sa plačom. Zavraždenému Čongimu sa dom v lukratívnej časti bratislavského Starého Mesta nepodarilo dokončiť.

So zavraždeným Čongim sa na pohrebe rozlúčil aj spevák Jožo Ráž, ktorého pieseň "Voda, čo ma drží nad vodou", znela počas obradu. Ráž ho poznal ako boxera a podľa neho to bol výborný chalan. Okrem rodiny a známych sa s ním prišli rozlúčiť aj zamestnanci jeho firiem a viacerí športovci.

Vynikal v matematikeČongi sa narodil v rodine, ktorú otec opustil. Štyria súrodenci skončili v detskom domove. „Bol výborný v matematike. Mal rád zbrane, futbal, autá,“ spomína si na Petra jeho bývalý vychovávateľ z Detského mestečka Trenčín – Zlatovce. Podľa pedagóga sa Peter dostal na krivé chodníčky kvôli peniazom. Vyštudoval Vojenskú školu v Košiciach a bol reprezentantom v boxe. Po príchode do Bratislavy sa dostal do skupiny sýkorovcov, pomenovanej po zavraždenom bosovi Miroslavovi Sýkorovi, ktorému istý čas robil vodiča. Bol jeho spoločníkom v piatich firmách. Čongrádyho tvár bola známa zo záberov členov ochranky, ktorá v roku 1998 obsadila TV Markíza. Istý čas sa objavoval aj v už zaniknutej televízii VTV. Mal blízko k futbalu, kde sa pohyboval medzi funkcionármi.

Chceli ho zabiť už dávnejšiePodľa slov policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka chceli Čongrádyho zabiť už v roku 2003. „Odvtedy sa situácia zmenila a v roku 2004 nebol predpoklad takéhoto kroku," povedal v deň vraždy Spišiak, podľa ktorého polícia nemala informácie o plánovaní jeho vraždy.

Na bratislavskom Ružinovskom cintoríne má Čongrády impozantný pomník, ktorý sa vyníma medzi ostatnými. Zapálená sviečka pripomína pulzujúce srdce.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám