Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2011 11:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza kyselinári: Polícia nevie, kde sú dvaja utajení svedkovia?!

Pokračovalo pojednávanie v kauze kyselinárov obžalovaných z pokusu o vraždu podnikateľa. Súdu sa však nepodarilo predvolať dvoch utajených svedkov!

Za prísnych bezpečnostných opatrení na pezinský súd v pondelok priviedli Rastislava Šittu (38) zo Žiliny, odsúdeného v kauze kyselinárov za vraždy na doživotie. Petra Lomjanského (52) z Modry, ktorý si za pomáhanie pri likvidácii obetí odpykáva trest 12 rokov, na súd nepredviedli, pretože súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

 

Dvojica je obžalovaná z pokusu o vraždu. Podľa prokurátora sa v lete roku 2000 pokúsili zavraždiť Miroslava Zemana, ktorého mali prinútiť vyzliecť sa, opiť alkoholom, biť a škrtiť. Napokon ho mali naložiť do jeho auta a na Pezinskej Babe v aute spustiť z útesu. Muž nezomrel, ale mal vážne poranenia. Šittovi už nie je možné uložiť ďalší trest. Lomjanskému však hrozí, že v prípade uznania viny za spomínaný pokus o vraždu mu súd môže trest ešte zvýšiť. Lomjanský vinu na pokuse o vraždu popiera.

Dopravný znalec Gustáv Kasanický v pondelok pred trestným senátom potvrdil, že auto pred pádom do rokliny išlo minimálnou rýchlosťou. "Vylučujem, že išlo o klasickú haváriu, pri ktorej vozidlo padne do rokliny," uviedol Kasanický. Obhajca Šittu sa zaujímal, či  nebolo možné, že auto s poškodeným Zemanom sa na parkoviska pohlo samo. Zo znaleckého posudku sa totiž neuvádza sklon parkoviska. Znalec uviedol,,že ak by jeho parkovisko nebola vodorovná, určite by to v posudku bolo uvedené.

 

Senát pojednávanie odročil na november. V kauze chce vypočuť ešte štyroch svedkov. Predseda senátu však uviedol, že policajti ho informovali, že nevedia v ktorom štáte EÚ sú dvaja utajení svedkovia!?

Na predchádzajúcom pojednávaní vypovedala sestra Zemana, ktorého sa podľa obžaloby dvojica pokúsila zavraždiť. "Brat mi povedal, že haváriu si nezapríčinil sám a že sa bojí o život. Neskôr zo Slovenska odišiel, raz-dvakrát do roka nám zatelefonuje. Vraví, že je niekde v Amerike a že na Slovensko sa už nevráti," povedala sestra pred senátom. Uviedla tiež, že Zeman mal pred rokmi obchod s potravinami a textilom v Žiline a na otázku obhajoby priznala, že asi rok-dva pred "tou" udalosťou bol Zeman v Česku trestne stíhaný.

Podľa znalca z odboru zdravotníctva, ktorý vypovedal na pojednávaní, bol Zeman pred haváriou škrtený a mal aj ďalšie zranenia. K podrobnostiam nehody vypovedali aj dvaja bývalí policajti a jeden súčasný, ako aj Lomjanského sused. Na pojednávaní 26. mája majú vypovedať chránení svedkovia a ďalší svedkovia.

Vdova po kyselinármi zavraždenom Františkovi Mikerovi († 32) - Mária - na pojednávaní pred mesiacom na súde vypovedala, že manžel jej o tomto prípade rozprával počas dovolenky v zahraničí. "Keď tam zbadal Citroën, rozprával, že takého auto nechce ani vidieť... a povedal mi, čo sa na Slovensku stalo," povedala Mária na súde. Na otázku obžalovaného Šittu, prečo podozrenie z trestného činu neoznámila polícii, vdova odpovedala: "V tom čase sa také veci na Slovensku dosť často diali. Mám sa rada, mám dve deti... Ďaleko by som z polície nedošla..." dodala Mária Mikerová, ktorá svoje manželstvo s Mikerom považuje za normálne. V ich vzťahu mal získavanie peňazí na starosti Miker, ktorý podľa jej slov mal firmu na vývoz softvéru.

Zachránil ho mobil, unikol smrti, zo Slovenska ušiel

Obeťou prípadu, o ktorom súd pojednáva, bol Miroslav Zeman (44) z Rabče (okres Námestovo), ktorý s priateľkou býval v Bratislave na Palisádach. Ako jedinému sa mu podarilo prežiť snahu kyselinárov o jeho likvidáciu.

V dome v Modre-Kráľovej, kde sa ho podľa obžaloby pokúsili zavraždiť, mu život zachránilo vyzváňanie mobilného telefónu, ktorý mal vo vrecku. Likvidátori sa zľakli, že záznamy z mobilu k nim privedú policajtov. Preto Miroslava Z. naložili do jeho Citroëna Berlingo a zaviezli na cestu medzi Pernekom a Pezinkom. Obžaloba tvrdí, že tam ho posadili za volant auta a spustili do rokliny. Mal obrovské šťastie, že auto narazilo do stromu.

Miroslav Zeman bol ťažko zranený, no útok prežil. Po vyliečení z obavy pred kyselinármi ušiel do Ameriky. Po roku od udalosti poslal rodičom na hornú Oravu pohľadnicu z Austrálie. Jeho prítomnosť na pojednávaní v Pezinku je málo pravdepodobná. Rovnako je zložité dostať na súd dvoch chránených svedkov, ktorí sú v zahraničí.

V kyseline skončili štyria zavraždení muži

Kyselinári fungovali v rokoch 2000 až 2002. S myšlienkou reťazového podvodu prišiel František Miker, nedoštudovaný vysokoškolák. Spolu s Rastislavom Šittom, Jozefom Kákonim a ďalšími ľuďmi vytvorili sieť firiem na Slovensku, v Česku, Chorvátsku a na Ukrajine. Firmy medzi sebou fiktívne obchodovali so softvérom. V skutočnosti však išlo o bezcenné súbory so zväčša neplatnými slovenskými zákonmi. Na začiatku mal mať tovar hodnotu okolo 100 eur, po tom, čo prešiel sieťou firiem, sa však vyšplhal na hodnotu aj desiatok tisíc eur. Všetky firmy boli platcami DPH a pri vývoze diskiet do zahraničia si uplatňovali odpočet tejto dane.Na podozrenie z podvodov spolu za vyše 4 milióny eur upozornili daňoví úradníci. V ekonomickej kauze súd 19 obžalovaným vymeral spolu trest necelých 130 rokov.

V kyseline skončili Marek Novotný, Marián Cibíček, Vladislav Sihelník, aj František Miker, ktorý tento spôsob odstraňovania tiel obetí vymyslel. Motívom vrážd a likvidácie bielych koní bolo zahladzovanie stôp a nespokojnosť s rozdeľovaním peňazí. Za vraždy súd poslal do väzenia na doživotie Rastislava Šittu a Jozefa Kákoniho. Peter Lomjanský za podiel na likvidácii tiel obetí dostal 12 rokov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Peter Pellegrini
Foto
Hudobníci z ministerstva vnútra oslavovali vo veľkom štýle: Kto robil garde političkám a budúcemu prezidentovi?!
Mikuláš a Harkabus dozorovali prípad vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).
Foto
Otec Kuciaka († 27) reaguje na nečakaný koniec prokurátorov: Neskrýval sklamanie! Bude to mať veľký vplyv na...
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?