Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2011 15:00 | Správy | Servis

Reč zvyšuje šancu zamestnať sa: 9 tipov ako sa rýchlo naučiť cudzí jazyk

Hovoriť anglicky, nemecky či iným cudzím jazykom otvára dvere k novému zamestnaniu a zvyšuje cenu na pracovnom trhu.

Napriek tomu množstvo z potenciálnych zamestnancov stále žiadny svetový jazyk neovláda na úrovni, ktorá by im zaručila úspech na pracovnom pohovore. Ak k nim patríte aj vy, Nový Čas vám poradí, ako sa cudzí jazyk konečne naučiť.

S cudzími jazykmi sa až 62 % návštevníkov jazykových kurzov trápi najmä kvôli práci. Vyplýva to z prieskumu jazykového centra the Bridge. Dôležitosť znalosti jazykov potvrdzujú aj štatistiky portálu profesia.sk. Podľa ich zistení zamestnávatelia najčastejšie vyžadujú angličtinu, a to až v 56 %. „Jazykové kompetencie sú jednou zo žiadaných zručností u zamestnávateľov a jednoznačne ako pridaná hodnota k odborným schopnostiam a skúsenostiam zvyšujú konkurencieschopnosť záujemcu alebo uchádzača o danú pozíciu,“ potvrdila Danica Lehotská z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Skúsenosti z pôsobenia občanov SR aj v zahraničí zvyšujú ich atraktívnosť pre zamestnávateľa aj na slovenskom trhu práce aj vďaka aktívnym jazykovým znalostiam,“ dodala.

Kedy je učenie efektívne?

 

Záleží aj na tom, v akom čase sa štúdiu venujete. Až 75 % študentov navštevuje jazykové kurzy až popoludní či podvečer. Ráno, keď je efektivita o polovicu vyššia, je ich len asi 15 %. „Efektívnosť rannej výučby, keď má človek čistú hlavu a ľahšie sa sústredí, si študenti uvedomujú, na ranné kurzy chodiť chcú, ale zamestnávatelia im to niekedy neumožnia, lebo sa obávajú ich neskorších príchodov do práce,“ uviedla riaditeľka The Bridge Klaudia Bednárová. Podľa nej by flexibilnejší pracovný čas priniesol firmám vzdelanejších zamestnancov. V prípade, že sa ľudia rozhodnú študovať cudzí jazyk po práci, je lepšie vybrať si neskoršie popoludnie než podvečer, keď je schopnosť koncentrácie ešte o čosi nižšia. Za veľmi efektívnu považuje výučbu počas víkendu.

1. Jazykový kurz

Ste nútení nielen rozprávať, ale aj chodiť tam pravidelne (1- až 2-krát týždenne počas dlhšieho obdobia).

2. Kartičky

Píšte si slovíčka na malé kartičky s prekladom na opačnej strane. Pomáha tiež dať si ich do tašky a čítať stále dookola.

3. Rozhovory s cudzincom

Je to ideálne a lacné riešenie. Precvičujte si slovíčka s rodeným Angličanom, Nemcom, Francúzom či Španielom. Ideálne s takým, ktorý sa chce naučiť po slovensky. Vytvorte učebný tandem! Stretávajte sa napríklad každý týždeň niekde v kaviarni na dve hodiny. Hodinu rozprávajte v cudzom jazyku a zvyšok času v slovenčine. Záujemcov (najčastejšie zahraničných študentov) nájdete v četovacích miestnostiach alebo si dajte inzerát.

4. Kultúrne inštitúcie

Nemusíte míňať veľa peňazí na kurzy, využite školenia či sedenia rôznych kultúrnych inštitúcií či ľudových škôl, alebo sa staňte hosťom študentov na univerzite.

5. Platené jazykové školy

Súkromné jazykové školy síce majú menej účastníkov kurzu, profesor sa vám teda môže viac venovať. Sú však drahšie. Večerné triedy anglického jazyka (90 min. týždenne) stoja aj 109 € mesačne.

6. Jazykové učebnice/knihy

Ich problémom je, že pomerne skoro stratíte chuť do učenia, keďže učiť sa samostatne frustruje. Lepší je počítačový program s funkciou rozpoznávanie reči, ktorý upravuje výslovnosť a pomáha pri cvičeniach.

7. Filmy

Pozerajte si svoje obľúbené filmy či seriály v pôvodnom znení alebo v preklade toho jazyka, ktorý sa chcete naučiť. Filmy môžete sledovať aj dvojjazyčne.

8. Hudba

Možnosťou, ako počunému cudziemu jazyku rýchlejšie porozumieť, je aj počúvanie hudby. Prekladajte si texty piesní z cudzieho jazyka a doň. Originálne texty získate buď z obalu CD, alebo na internete.

9. Noviny, časopisy, web

Môžete prekladať články zo zahraničných médií. Najlepšie z oblastí, ktoré vás zaujímajú. Nové slovíčka si môžete zapísať buď na kartičky, alebo do zošita.

Dôvod, prečo sa učíme cudziu reč:

potrebujem ho v zamestnaní 62 %
pre bežné dorozumenie a cestovanie 20 %
láka ma práca v cudzine 15 %
cudzie jazyky ma bavia 3 %

Čo najčastejšie požadujú zamestnávatelia:

angličtina 56 %
nemčina 16 %
maďarčina 2 %
francúzština 2 %
taliančina 1 %
ruština 1 %

Jazykové pobyty sú užitočné

Veľmi užitočné! Existujú špeciálne ponuky pre mladých i seniorov. Pri hľadaní pobytu sa sústreďte na serióznych partnerov. Mnoho takýchto pobytov v zahraničí organizujú univerzity. Bývanie je zabezpečované u miestnych obyvateľov. Výhodou takýchto pobytov je, že v hostiteľskej rodine sa mnohokrát naučíte viac než v kurze.

Veková hranica neexistuje

Nový jazyk je možné naučiť sa v každom veku. Podľa odborníkov by sa dokonca ľudia nad 60 rokov mali tejto činnosti venovať cielene, učenie oneskoruje zabúdanie a zabraňuje Alzheimerovej chorobe.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!