Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2011 08:25 | Správy | Zahraničné správy

Severnú Karolínu zasiahol hurikán! V New Yorku udrie zajtra!

Hurikán Irene zasiahol dnes pobrežie amerického štátu Severná Karolína, kam priniesol silný vietor, dážď a spôsobil výpadky elektriny.

 

Nad pobrežie sa ráno miestneho času presunula okrajová časť hurikánu. Pri meste Jacksonville namerali rýchlosť vetra 129 kilometrov za hodinu a nárazmi do 151 km/h, uviedla americké Národné hurikánové centrum (NHC). Meteorológovia varovali, že Irene je mimoriadne nebezpečným hurikánom aj po oslabení na prvú kategóriu. Experti NHC zdôraznili, že hrozba súvisí s veľkosťou a dĺžkou trvania, nie nevyhnutne so silou vetra. Irene by totiž mala zostať hurikánom naďalej pri postupe nad východným pobrežím USA, napísala agentúra AP.

996105:gallery:false:false:false

Na trase Irene ležia niektoré z najhustejšie obývaných oblastí Spojených štátov vrátane New Yorku, kde po prvý raz uzavreli metro z dôvodu prírodnej pohromy. V oblasti potenciálne ohrozenej silným vetrom, prudkými dažďami a vysokými vlnami žije približne 65 miliónov ľudí.

Newyorčanov evakuujú

Starosta New Yorku Michael Bloomberg dnes rázne vyzval obyvateľov mesta, aby rešpektovali príkazy na povinnú evakuáciu. Príkazy na evakuáciu sa týkajú asi 370 tisíc obyvateľov nižšie položených častí mesta, prevažne z častí Brooklynu, Queens a centra Manhattanu. "Zostávať tam je nebezpečné, pochabé a nezákonné," vyhlásil Bloomberg na brífingu na brooklynskom Coney Islande. Úrady dúfajú, že väčšina evakuovaných sa uchýli u svojich priateľov alebo príbuzných v bezpečnejších oblastiach. Pre zvyšných mesto pripravilo takmer 100 úkrytov s kapacitou 71 tisíc osôb.

996107:gallery:false:false:false

Irene zasiahne New York zrejme zajtra

Newyorské podzemné dráhy a celá verejná doprava prerušia prevádzku okolo poludnia (18.00 h SELČ), upozornil Bloomberg a vyzval obyvateľov na okamžitú evakuáciu. Očakáva sa, že Irene zasiahne New York v nedeľu. Úrady možno zatvoria aj mosty a mesto nemá dosť zdrojov na evakuáciu všetkých ľudí, keď sa počasie zhorší.


Prevádzku newyorského metra obnovia najskôr v pondelok po vyčerpaní všetkej vody zo zaplavených staníc. Aj za suchého počasia dve stovky púmp z metra každý deň odčerpajú takmer 60 miliónov litrov vody, ktorá prenikne do podzemných tunelov. "Nemáme toľko ľudí, aby sme chodili od dverám ku dverám a vyťahovali ľudí z ich domov. Nikto nedostane pokutu. Nikto nepôjde do väzenia. Ale ak to nebudete rešpektovať, môžu zomrieť ľudia," dodal Bloomberg.


O 20.00 h miestneho času (02.00 h SELČ) sa hurikán nachádzal 425 kilometrov juhozápadne od mysu Lookout v Severnej Karolíne, pričom rýchlosť vetra dosahovala 160 kilometrov za hodinu.

Americký minister obrany Leon Panetta v piatok povedal, že armáda je pripravená pomôcť. Guvernéri amerických štátov na východnom pobreží budú mať k dispozícii 101 000 príslušníkov Národnej gardy. Pentagón poslal na základňu Fort Bragg do Severnej Karolíny 225 kamiónov s výstrojom, jedlom, vodou a elektrickými generátormi. Na severovýchode USA je pripravených 18 helikoptér, ktoré majú v prípade potreby pomôcť pri záchrane životov.

Pozrite si na mape: Meteorológovia predpokladajú, že Irene udrie v oblasti Severnej Karolíny a potom sa pohne smerom na sever na New York


Zväčšiť mapu

Ostali bez elektrinyV Spojených štátoch zrušili vyše 7000 víkendových letov. Hlavné americké letecké spoločnosti odporúčali pasažierom, aby prehodnotili cestovné plány. Lietadlám nariadili odlet z miest, kde sa pripravujú na príchod Irene.
Tisíce ľudí v Severnej a Južnej Karolíne už zostali bez elektriny. V meste Charleston v Južnej Karolíne záchranári vyslobodili niekoľko ľudí z auta, na ktoré spadol strom.

Americký prezident Barack Obama schválil žiadosť na vyhlásenie federálneho stavu ohrozenia v štáte New York v súvislosti s hurikánom Irene, uviedla v noci nadnes tlačová agentúra Reuters.

O súhlase Bieleho domu v piatok informoval guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Znamená to bezplatnú technickú pomoc federálnych agentúr.
Pomoc je určená na zvládnutie situácie, spôsobenej búrkou, vrátane odstraňovania trosiek, poskytnutia logistického manažmentu a elektrickej energie.

996170:gallery:false:false:false

 

Lufthansa zrušila lety

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zrušila v dôsledku hurikánu Irene množstvo letov do Spojených štátov. Informovala o tom spoločnosť v dnešnom vyhlásení na svojej internetovej stránke. Podľa vyhlásenia sa rušia všetky dnešné lety do New Yorku, a v nedeľu všetky lety do New Yorku, Philadelphie a Bostonu. Letov do Washingtonu sa opatrenia doposiaľ nedotkli, informovala agentúra DPA.

Obama si skrátil dovolenku

Pre blížiaci sa prírodný živel sa prezident Spojených štátov Barack Obama rozhodol skrátiť svoju rodinnú dovolenku na ostrove Martha's Vineyard v blízkosti východného pobrežia. Práve pre túto oblasť úrady vydali varovanie pred hurikánom. Spoločne s manželkou Michelle a dcérami Sashou a Maliou priletel do Washingtonu v piatok večer.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu