Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2011 14:40 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Najhorší z najhorších: Toto sú najhľadanejší zločinci sveta

Americký časopis Forbes zverejnil zoznam desiatich najhľadanejších zločincov sveta, ktorí majú na svedomí ťažké zločiny, vrátane genocídy a terorizmu.

Joaquin Guzmán

927620:fullwidth:false:false:false

Za najhľadanejšieho zločinca sveta Forbes označil mexického narkobaróna Joaquina Guzmána. Tento muž je známy aj pod prezývkou El Chapo alebo Shorty (Krpec). Guzmán ovláda pašovanie kokaínu a marihuany z Mexika do USA. Podľa úradov sa skrýva v horách na severozápade Mexika v štáte Durango. Je hľadaný od roku 2001, keď sa mu krátko pred extradíciou do Spojených štátov podarilo utiecť z väzenia vo vozíku z práčovne. 53-ročný Guzmán teraz podľa amerických vyšetrovateľov ovláda kartel Sinaloa a je mocnejší, než bol kedykoľvek predtým.

Ajmán Zavahrí

209856:fullwidth:false:false:false

Ďalším na zozname je pohlavár al-Káidy Ajmán Zavahrí. Pred likvidáciou Usámu bin Ládina bol považovaný za druhého muža teroristickej siete. Po jeho smrti sa Zavahrí stal zrejme prvým. Pre americké orgány je jedno, či stále ovláda al-Káidu, je naďalej jedným z najhľadanejších zločincov sveta.

Násir Vahajší

927625:fullwidth:false:false:false

Spolu so Zavahrím sa na zoznam dostal aj vodca jemenskej bunky al-Káidy Násir Vahajší. V roku 2006 sa mu podarilo ujsť z väzenia s maximálnou ostrahou v Jemene a vybudovať silnú teroristickú bunku. Vahajší dokáže zásobovať al-Káidu peniazmi a novými regrútmi.

Daúd Ibrahim

927623:fullwidth:false:false:false

Najhľadanejší boss podsvetia v Indii riadi asi 5000-členný zločinecký syndikát známy ako D-Company. Táto organizácia sa zaoberá nelegálnym biznisom každého druhu – od narkotík po nájomné vraždy. Podľa amerických úradov má Ibrahim kontakty na al-Káidu a má podiel na niektorých teroristických útokoch. V súčasnosti sa podľa vyšetrovateľov ukrýva v Pakistane, kde má vplyvných priateľov. Pakistanská vláda to však vehementne popiera.

Matteo Messina Denaro

927626:fullwidth:false:false:false

Typický predstaviteľ šéfa talianskej mafie, ako ich poznáme z filmov. Denaro sa stal najvplyvnejším bossom v talianskom podsvetí vďaka doteraz bezprecedentnej operácii miestnej polície spred piatich rokov, pri ktorej zatkli množstvo šéfov mafie. Nový kapo má rad luxusný život, drahé autá a pekné ženy.

Semjon Mogilevič

927621:fullwidth:false:false:false

Ruský podvodník par excellence. Mogilevič má prsty v podvode za 150 miliónov dolárov v USA a Rusku. FBI ho však považuje za viac, než len podvodníka a pripisuje mu vraždy, a dokonca aj pašovanie jadrového materiálu.

Alimžan Tochtachunov

927622:fullwidth:false:false:false

Ďalším z hľadaných zločincov je Alimžan Tochtachunov známy v ruskom podsvetí ako Tajvančik. Tochtachunov zorganizoval v USA rozsiahlu sieť zlodejov áut a obchodoval so zbraňami a drogami. Angažoval sa pri pokusoch podplatiť rozhodcov pri niektorých významných športových podujatiach, vrátane olympijských hier. Tochtachunova hľadá Interpol takmer vo všetkých krajinách sveta. Ale vraj je ho dosť často vídať v Moskve.

Joseph Kony

927624:fullwidth:false:false:false

Vodca povstaleckej Božej armády odporu v Ugande. Človek, zodpovedný za všetky hrôzy a zverstvá, ktoré sa nám spájajú s predstavou občianskej vojny v chudobných afrických krajinách. Jeho ľudia sú známi brutálnymi útokmi proti civilistom, mučením, znásilneniami, odsekavaním končatín nepoddajným, únosmi detí a núteniu ich k tomu, aby bojovali. V mnohých prípadoch osobne nútil deti, aby zavraždili vlastných rodičov. Medzinárodný súdny dvor vydal naňho zatykač za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Felicien Kabuga

927627:fullwidth:false:false:false

Ďalší Afričan zapletený do jednej z najhorších genocíd v dejinách ľudstva. Tento podnikateľ je obvinený z toho, že financoval etnické čistky v Rwande v roku 1994. Jeho rozhlasová stanica vyzývala Hutuov na vraždenie Tutsiov, Kabuga poskytoval autá a zbrane pre vražedné jednotky. Medzinárodný súdny dvor ho hľadá pre hrubé porušenie Ženevskej konvencie z roku 1949, zločiny proti ľudskosti a genocídu.

Doku Umarov

808250:fullwidth:false:false:false

Označujú ho za ruského Usámu bin Ládina. Najhľadanejší terorista v Rusku, ktorý berie na seba zodpovednosť takmer za všetky veľké útoky v Moskve a na Kaukaze, vrátane posledného atentátu na letisko Domodedovo. Podľa ruských tajných služieb je najmocnejším vodcom čečenských separatistov, pre ktorého sa boj za nezávislosť krajiny dávno zmenil na profesionálny terorizmus. Moskve sa nedávno podarilo presadiť, aby ho na zoznam najhľadanejších zločincov zapísala aj americká FBI. Za dolapenie Umarova je vypísaná odmena 5 miliónov dolárov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!