Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2011 07:00 | Šport | Futbal

Brankár Patrik Le Giang: Odolal Vietnamu, chce hrať za Slovensko

Keď bol žilinský brankár a slovenský reprezentant Patrik Le Giang (18) pred dvomi rokmi po prvýkrát v rodisku otca Nama vo Vietname, bol futbalový Hanoj hore nohami.

Pútal pozornosť miestnych médií a funkcionári mu dokonca ponúkali možnosť reprezentovať krajinu. Mladý gólman však pokušeniu odolal. Rozhodol sa, že vďaka pracovitosti a húževnatosti, ktorú zdedil po ázijskom otcovi, sa raz postaví do bránky prvého tímu slovenskej reprezentácie.

Patrikov otec Nam prišiel pred rokmi študovať na Slovensko a tu sa zoznámil s terajšou manželkou Katarínou. Spolu majú dvoch synov - futbalistov, Emila a Patrika. Obaja hrajú v Žiline, kým rodičia žijú vo Fiľakove. „Starší brat Emil bol mojím prvým vzorom. Rovnako ako on aj ja som začínal s futbalom v poli. Raz povedal trénerovi, že mi to ide aj v bránke a odvtedy som v nej zostal,“ spomína na začiatky Patrik.

Postupne sa cez mládežnícke reprezentácie prepracoval v osemnástich rokoch až do „dvadsaťjednotky“. „Na poslednom zraze nám prednášal aj tréner A mužstva Vladimír Weiss. Na vlastnej koži som tak trochu zažil atmosféru z prvého tímu. Bolo to pre mňa poučné a motivujúce do budúcnosti. Raz by som rád chytal za áčko,“ priznal Patrik.

Sympatický mladík, ktorý hovorí plynule anglicky, nemecky a maďarsky, to má v hlave usporiadané a vie, čo chce v živote dosiahnuť. Na zlatú strednú cestu ho pred dvomi rokmi neprehovorili ani v krajine, odkiaľ pochádza jeho otec. „Nahovárali ma, aby som reprezentoval Vietnam. Určite by som to tam mal jednoduchšie. Ale rozhodol som sa inak.“

Vo Vietname sa mu však veľmi páčilo. „Je to krásna krajina a žijú tam milí a priateľskí ľudia. Najväčší zážitok som mal zo stretnutia so starými rodičmi. Tí ma po prvýkrát videli až v šestnástich rokoch. Niet divu, že pri tom nechýbali slzy,“ prezradil Patrik. V týchto dňoch si užíva posledné dni voľna, pretože v pondelok začínajú žilinskí futbalisti s prípravou na novú sezónu. „Robím si vodičák, chodím si zaplávať, zahrať tenis alebo zájdem do kina. Zatiaľ iba so spoluhráčmi. Priateľku totiž momentálne nemám,“ dodal Patrik.

Hovorili mu Číňan

Patrik mal najmä v detstve problémy s tým, že vyzerá inak. „Sme na Slovensku, takže je pochopiteľné, že sa mi ušli nejaké nepríjemné poznámky. Deti na mňa vykrikovali, že som Číňan. Ja som to však bral s nadhľadom a nikdy som sa kvôli tomu nepobil. Som mierumilovný človek a tvrdím, že sme si všetci rovní,“ povedal Patrik.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!