Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2011 15:20 | Správy | Zahraničné správy

Medaila cti pre jednorukého vojaka: Chytil granát, aby zachránil kamarátov!

Seržant Leroy Petry sa stane druhým žijúcim vojakom, ktorý získa najvyššie štátne vyznamenanie USA od konca vietnamskej vojny.

Americký Kongres schválil udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania krajiny Medaily cti (Medal of Honor) seržantovi Leroyovi Petrymu zo špeciálnych síl Army Rangers. 12. júla tohto roku na slávnostnej ceremónii v Bielom dome mu ju na hruď zavesí prezident Barack Obama. Leroy Petry sa stane druhým žijúcim americkým vojakom, ktorý získal Medailu cti od konca vojny vo Vietname v roku 1975.

915682:fullwidth:false:true:true

Seržant Petry sa zúčastnil na dolapení vysokopostaveného veliteľa Talibanu v provincii Paktia v Afganistane. Jeho jednotka narazila na ozbrojencov a počas boja bol Petry zranený do oboch stehien. Dokázal však ešte nasmerovať svojich vojakov do úkrytu a privolať posily. Keď na pomoc seržantovi prišlo niekoľko vojakov, do ich úkrytu vletel odistený granát. Petry sa mohol skryť, granát by však zasiahol jeho spolubojovníkov. Zranený seržant sa bez váhania vrhol za smrtiacou muníciou a vyhodil ju von. V tej chvíli granát vybuchol a Petrymu odtrhlo ruku. Ranger si však dokázal utiahnuť bandáž a pokračoval v boji.

Tento boj sa odohral ešte 26. mája 2008. Vyšetrovanie pre udelenie Medaily cti sa však robí mimoriadne dôkladne a môže trvať aj niekoľko rokov. Petry bude v poradí druhým žijúcim vojakom, ktorý získa toto vyznamenanie za boje v Afganistane a Iraku. Prvý bol seržant Salvatore Giunta v roku 2010. Okrem nich Medailu cti od konca vojny vo Vietname získalo ešte sedem vojakov. Všetci však in memoriam.

915684:fullwidth:false:true:true

Medaila cti

Medaila cti je vôbec najvyšším a najviac rešpektovaným vojenským vyznamenaním v Spojených štátoch. Udeľuje sa vojakom za výnimočnú statočnosť v boji a hrdinstvo ďaleko presahujúce vojenské povinnosti. Jej pôvod sa datuje rokom 1862, kedy toto vyznamenanie ustanovil Kongres. Udeľuje ju vždy prezident v mene Kongresu a amerického ľudu.

Väčšinu Medailí cti získali vojaci za záchranu spolubojovníkov bez ohľadu na vlastný život. Niekoľko vyznamenaní však udelili aj dôstojníkom, ktorí dokázali úspešne veliť svojím jednotkám v čase, keď sami boli ťažko zranení alebo zachovali rozvahu pri obrovskej presile nepriateľa. Plukovník George Day získal Medailu cti za neuveriteľnú silu ducha, keď bez ohľadu na mučenie a pekelné podmienky dokázal 5 rokov povzbudzovať svojich spolubojovníkov vo vietnamskom zajateckom tábore.

915683:fullwidth:false:true:true

Nositelia Medaily cti sa v Spojených štátoch tešia štatútu celebrít. Okrem oficiálnych výhod, ako napríklad 1100-dolárový prídavok k dôchodkom alebo pozvánky na prezidentské inaugurácie a plesy, sa títo vojaci stretávajú s pozornosťou všade, kam prídu. V osobných dokladoch majú zmienku o svojom vyznamenaní a majú právo aj na špeciálne poznávacie značky pre autá.

V USA všeobecne veľmi uctievajú vojnových veteránov a nositelia Medaily cti získavajú množstvo zliav v hoteloch a v doprave, policajti a úradníci sú k nim ústretovejší a v prípade kandidatúry v miestnych voľbách majú veľké šance na úspech. Ich deti majú automaticky právo na štúdium na vojenských akadémiách bez prijímačiek, samotní nositelia budú mať pohreb s vojenskými poctami na najznámejšom cintoríne Ameriky v Arlingtone. Okrem toho v amerických ozbrojených silách je nepísanou tradíciou, že aj ten najvyšší dôstojník bez ohľadu na hodnosť salutuje nositeľovi Medaily cti ako prvý.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť