Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2011 12:59 | Správy | Domáce správy

Penta môže na Slovensku vysúdiť 50 miliónov eur!

Ficova vláda zakázala v roku 2008 zdravotným poisťovniam tvorbu zisku. Zahraničná spoločnosť teda Slovensko zažalovala.

Napriek tomu, že arbitrážny súd nebude ďalej posudzovať žalobu súvisiacu so zákazom zisku zdravotných poisťovní holandského akcionára poisťovne Dôvera, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta, môže Penta vysúdiť sumu 50 miliónov eur.

"Penta má veľkú nádej uspieť na vnútroštátnom súde, ale už nie s čiastkou požadovanou v arbitráži, teda 750 miliónmi eur, ale maximálne celkovo do 50 miliónov eur, pričom z toho najvýznamnejšia časť nepredstavuje pre štát výdavky, nakoľko je uložená na účte zdravotnej poisťovne. Zvyšok môže predstavovať odškodné za to, že tieto prostriedky nemohli dané obdobie použiť," zdôraznila dnes pre TASR Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková, ktorá sa zaoberá aj problematikou legislatívy zdravotných poisťovní. V minulosti tvrdila, že Slovensko má v arbitrážnych sporoch šancu na úspech.

Rozhodnutie arbitrážneho súdu pokladá Martinková za veľký úspech pre Slovenskú republiku, ministerstvo financií a jeho právneho zástupcu - renomovanú americkú advokátsku spoločnosť Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Podľa jej slov výhra v spore Slovenska s HICEE nemá žiadny vplyv na ďalšie prebiehajúce arbitráže. "Výhra v spore s HICEE nemá žiadny vplyv na spor proti Eureko a Euram. Výsledok týchto arbitráží je v hlavnej miere závislý od právneho zastúpenia a postupu, ktorý zvolili," objasnila.

Na otázku, prečo si advokátka myslí, že arbitrážny súd rozhodol, že spor nespadá pod jeho jurisdikciu, uviedla: "Myslím si, že arbitrom mohla prekážať zásadná skutočnosť, že HICEE vstúpila do Dôvery Holding až v septembri 2006, kedy sa už diskutovalo o legislatívnych zmenách ohľadne zdravotných poisťovní. Takýto postup mohol arbitrážny súd posúdiť ako nepovolený "treaty shopping", resp. "špekulatívnu investíciu", ktorá nie je chránená zmluvou o ochrane investícií. Tento fakt pravdepodobne využil právny zástupca SR v prospech Slovenska.

Arbitrážny súd nebude ďalej posudzovať žalobu súvisiacu so zákazom zisku zdravotných poisťovní holandského akcionára poisťovne Dôvera, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta. "Uvedené rozhodnutie neznamená, že novela zákona o zdravotných poisťovniach z roku 2007 bola správna, rovnako ako to neznamená, že touto novelou nedošlo k porušeniu bilaterálnej dohody medzi Holandskom a SR. Tribunál rozhodol o tom, že posudzovanie sporu medzi HICEE a SR nespadá pod jeho jurisdikciu," informoval v nedeľu 8. mája PR manažér skupiny Penta Martin Danko.

Spor o náhradu škody spôsobenej prijatím spomínanej novely nie je podľa Danka týmto rozhodnutím ukončený. Avizoval, že rozhodnutie arbitrážneho tribunálu spoločnosti doručia v najbližších týždňoch a po tom, ako sa s ním oboznámia právnici, rozhodne sa o ďalšom postupe.

Legislatívnu úpravu zakazujúcu zdravotným poisťovniam tvorbu zisku zaviedla od roku 2008 predchádzajúca vláda pod vedením Roberta Fica (Smer). Spoločnosť HICEE následne v januári 2009 zažalovala Slovensko na medzinárodnom arbitrážnom súde, pričom žiadala za zmarenie svojej investície ešte pred arbitrážou odškodné vo výške okolo 0,5 miliardy eur. Štát vtedy výzvu na dohodu o mimosúdnom vyrovnaní odmietol.

V súvislosti s touto legislatívnou úpravou začala v novembri 2009 voči Slovensku konanie aj Európska komisia. "Zdá sa, že rozhodnutie o absolútnom zákaze používania zisku súkromných zdravotných poisťovní na iné účely než je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, predstavuje neodôvodnené obmedzovanie slobody pohybu kapitálu," uviedol vtedy hovorca komisára pre vnútorný trh Oliver Drewes. Ministerstvo zdravotníctva však trvalo na tom, že pri zavedení zákazu zisku zdravotných poisťovní postupovalo v súlade s platnou legislatívou.

Ústavný súd SR v januári tohto roku rozhodol, že právna norma nie je v súlade s Ústavou SR. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ), ktorá vo svojich programových tézach avizovala obnovenie tvorby zisku za jasne stanovených pravidiel, na to reagovala novelizáciou dotknutého zákona. Zdravotné poisťovne by tak od augusta mali dostať možnosť opätovne tvoriť zisk, a to s dvoma podmienkami. Prvou je povinné použitie zisku na tvorbu rezervného fondu do výšky 20 percent splateného základného imania. Druhou je tvorba technických rezerv na úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti pre poistencov zaradených v čakacích zoznamoch. Legislatívny rámec musí ešte odobriť parlament a podpísať prezident.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život