Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2011 06:37

Nepredstaviteľná hrôza: Japonsko zasiahli 11. marca vyše 23-metrové vlny

Mohutné zemetrasenie z 11. marca vyvolalo v časti severovýchodného Japonska cunami vo výške až 23,6 metra.

Obrovská vlna zasiahla po zemetrasení s magnitúdou 9,0 mesto Ófunato v prefektúre Iwate, informovali dnes japonské úrady.

Severovýchod krajiny dnes popoludní (miestneho času) zasiahlo ďalšie silnejšie zemetrasenie, ktorého predbežnú magnitúdu stanovili na 6,1, oznámil japonský meteorologický úrad. Epicentrum sa nachádzalo pri pobreží prefektúry Iwate.

Japonská polícia oznámila, že počet potvrdených obetí na životoch po zemetrasení a cunami spred 13 dní sa zvýšil na 9737. V poslednej bilancii z dnešného popoludnia eviduje ďalších 16.501 nezvestných.

Nad jadrovou elektrárňou stúpa biely dym: Experti hovoria o roztvaní jadra

Nad jadrovou elektrárňou Fukušima v Japonsku sa vznáša biely dym, ktorý by podľa expertov mohol znamenať úplný meltdown. Informuje televízia NHK. Meltdown je roztavenie palivových článkov v jadre reaktora, pri ktorom sa uvoľňuje vodík. Pri zmiešaní s kyslíkom sa v reaktore tvorí výbušná zmes, ktorá môže zničiť jeho ochranný obal.

Samotný meldown nie je atómovým výbuchom, ale môže priviesť k odhaleniu aktívnej zóny reaktora a katastrofálnemu ožiareniu okolitého územia. Je to jedna z najnebezpečnejších nehôd na atómových elektrárniach. Môže ho spôsobiť nekontrolovaná reťazová reakcia pri poškodenom chladiacom systéme.

Japonskí inžinieri dnes obnovili prácu na treťom reaktore zemetrasením postihnutej jadrovej elektrárne Fukušima-I. Informovala o tom japonská tlačová agentúra Kjódo. Pracovníci museli prerušiť svoju činnosť po tom, ako z tretieho reaktora v stredu začal stúpať čierny dym.

Z reaktorového bloku č. 3 sa dymilo už v pondelok, dym však postupne bledol a neskôr úplne zastavil.

Medzi obyvateľmi sa šíria obavy zo zvýšenej rádioaktivity, z obchodov zmizli zásoby balenej vody potom, ako úrady varovali pred vyššou rádioaktivitou pitnej vody vo vodovodnom systéme Tokia.

Do tokijských ulíc dnes vyšli nákladné autá s pollitrovými fľašami s vodou, ktoré z rozhodnutia radnice zriadenci rozdávajú rodinám s deťmi. Každá rodina má nárok na tri litre balenej vody na jedno dieťa. Celkom dnes mesto rozváža 240.000 fliaš s vodou.

Rádioaktivita v tokijskom vodovodnom systéme sa medzitým vrátila na normálnu úroveň, zvýšená je len v susedných prefektúrach Čiba a Saitama. Úrady naliehavo vyzývajú k šetreniu s vodou, pretože v dôsledku cunami, ktoré Japonsko zasiahli po ničivom zemetrasení, je bez pitnej vody stále ešte 660.000 domácností. Elektrický prúd nebol obnovený v 209.000 domoch.

Troch pracovníkov jadrovej elektrárne ožiarilo, dvoch hospitalizovali

Traja pracovníci v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima-I boli vystavení vysokému žiareniu a dvoch z nich poslali do nemocnice na ošetrovanie. Oznámil to dnes japonský Úrad pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť (NISA).

Pracovníci utrpeli zranenia pri kladení elektrických káblov v reaktorovom bloku č. 3. Dvoch hospitalizovali s popáleninami na nohách, uviedol podľa agentúry AP hovorca úradu Fumio Macuda.

Žiarenie, ktorému boli vystavení, dosahovalo úroveň do 180 milisievertov. Je to menšia hodnota než maximálnych 250 milisievertov, povolených vládou pre pracovníkov v pobrežnej elektrárni Fukušima, kde z poškodených reaktorov uniká radiácia po mohutnom zemetrasení a vlnách cunami z 11. marca. Odvtedy v závode utrpelo pri výbuchoch a ďalších incidentoch zranenia vyše 20 ľudí.

Ostrov Honšú postihlo zemetrasenie s magnitúdou 4,9

Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 dnes opäť postihlo japonský ostrov Honšú.
Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v prefektúre Ibaraki, južne od regiónu Fukušima, kde sa nachádza jadrová elektráreň, a 58 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Tokio.

Varovanie pred vlnou cunami miestne úrady nevydali. Neboli bezprostredne známe ani informácie o prípadných škodách alebo obetiach. Od silného zemetrasenia s magnitúdou 9,0 z 11. marca došlo v postihnutej oblasti takmer denne k viacerým dotrasom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť