Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2011 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Besný pes Kaddáfí: Šialenec s mocnými priateľmi

Arabský svet sa rúca v základoch. Po tom, co po tridsiatich rokoch odišiel z postu egyptského prezidenta Husní Mubarak, dalšou krajinou, ktorá prechádza revolúciou, je Líbya.

Jej vodca Muammar Kaddáfí stráca jedno mesto za druhým. Ten pocit ho dostáva do šialenstva. Nielenže nechce dobrovoľne odstúpiť, minulý týždeň nechal zhadzovať bomby na dav protestujúcich a strieľať do ľudí. V jeho hlave skrsol aj nápad podpáliť ropné veže v krajine.

Niekdajší americký prezident Ronald Reagan mu hovorieval „besný pes z Blízkeho východu“. Od ľudí si vyslúžil prezývku ako Prorok z púšte alebo Najväčší proletár na svete. Taký je Muammar Kaddáfí. Diktátor a terorista na jednej strane, ale aj priateľ mocných tohto sveta. Aj preto sa OSN i Európska únia len veľmi opatrne vyjadrujú k tomu, co sa v posledných dňoch odohráva v Líbyi.

Besný pes terorista

Kaddáfí bol dlho považovaný za lídra teroristického štátu, ktorý organizuje výbuchy a podporuje násilnícke i fundamentalistické hnutia. Neskôr sa však zmenil. Vzdal sa programu na výrobu zbraní hromadného ničenia, uznal zodpovednosť za atentáty v Lockerbie, ktoré si v roku 1988 vyžiadali 270 mŕtvych, a aj v Nigeri, kde zahynulo 171 ľudí. Znamenalo to zmierenie so Západom. A stal sa priateľom mocných.

Kamarát mocných

Výborné vzťahy udržiaval Kaddáfí aj s bývalým Česko-Slovenskom už za studenej vojny. Navštívil ho dvakrát - v júni 1978, keď na Pražskom hrade dostal od Gustáva Husáka Československý Rad bieleho leva s reťazou, a potom neskôr, v roku 1982. Dnes je to najvyššie vyznamenanie v Českej republike. Pri vtedajšej návšteve Kaddáfí venoval pražskej zoo ťavy a neúspešne žiadal aj o výstavbu mešity v Prahe.

Kaddáfí má však dnes výborné vzťahy aj so svetovými lídrami. Pred dvoma rokmi sa na summite G8 stretol aj s americkým prezidentom BarackomObamom a vlani ho v Tripolise navštívil aj taliansky premiér Silvio Berlusconi , ktorého údajne líbyjský líder zasvätil do sexuálnych praktík bunga bunga. Pred štyrmi rokmi sa stretol aj s vtedajším slovenským premiérom Róbertom Ficom. Spolu rokovali v slávnom Kaddáfího beduínskom stane o boji proti svetovému imperializmu. Bývalý česko-slovenský a neskôr aj český prezident Václav Havel tvrdí, že Kaddáfí nie je šašo, ale zločinec s ropou, pre ktorú ho Európa miluje.

Ženské komando

Besný pes je excentrickým plukovníkom, ktorý jazdí na zahraničné návštevy so svojím stanom a ťavami. Niekedy ho na nich sprevádzalo legendárne komando osobných strážcov ženského pohlavia. Kaddáfí nerád lieta ponad otvorené vodné plochy a počas zahraničných ciest odmieta nocovať na vyšších poschodiach hotelov.

Jeho hárem bodyguardov v posledných rokoch vystriedala ukrajinská zdravotná sestra. Učarovala mu zmyselná blondínka Galina, ktorá s ním odvtedy jazdí všade. Vodca má s najmenej dvoma ženami sedem synov a dcéru.

Po protestoch stráca nielen bašty svojho vládnutia, ale aj podporu najbližších - svojej rodiny a armády. Po tom, čo dal strieľať do demonštrantov (v krajine zahynulo 1 000 ludi, medzi nimi aj 130 vojakov, ktorých popravili pre odmietnutie rozkazu), odišiel minister vnútra. Jeho dcéra sa snažila pristáť v malom lietadle na Malte, nevesta zase odišla do Bejrútu.

„Kaddáfího dni sú spočítané. Skončí ako Hitler, spácha samovraždu. To nie je len to, čo si myslím, som si tým istý na sto percent,“ povedal exminister spravodlivosti Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl. Zomrie ako mučeník. Ak „besný pes“ padne, tak to bude po Castrovi a Mubarakovi koniec najdlhšie vládnuceho vodcu krajiny, ktorá nie je monarchiou.

Kto je Muammar Kaddáfí

Narodil sa 19. júna 1942 neďaleko mesta Syrta v rodine berberského kočovníka. „Neviem, kde som sa narodil. Možno na chrbte ťavy,“ hovorieval. Po štúdiách na vojenskej škole prešiel kurzom na vojenskej akadémii v britskom Sandhurste. V septembri 1969 stál na cele puču, ktorý zvrhol vládu Idrísa. Potom v krajine vyhlásil republiku a zoštátnil všetky podniky na spracovanie a predaj ropy. Dnes je Líbya 11. najväčším vývozcom čierneho zlata na svete.

(Ne)slávne výroky diktátora

  • Ameriku objavil Arab s menom Emír Ká.
  • William Shakespeare mal arabský pôvod.
  • Americkí Indiáni sú pôvodom Arabi, ktorí sa pre nepriaznivé klimatické podmienky presťahovali do Ameriky.
  • Vírus HIV spôsobujúci AIDS vyrobili USA.
  • Sám seba označuje za básnika a vyhlasuje, že „keby nebol Vodcom s veľkým V, bol by spisovateľom alebo ucitelom“.
  • Al-Káida dáva halucinogénne tabletky do kávy s mliekom, ako Nescafé, a preto ľudia protestujú.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Aktualizované
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených